JVC videókazetta


Forrás: 
saját tulajdon
JVC videókazetta

Ezt a kazettát az NSZK-ban levő JVC leányvállalatában gyártották 1987-ben.Amint az a kazetta elején látható a vállalat szponzorálta az 1988-ban az NSZK-ban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságot. A kazetta hátoldalán látható vonalkód,Magyaroraszágon 1987-ben még nem volt rendszeresitve,ezt a kazettát az egykori Lenin krt.26,(ma Erzsébet krt) alatt levő egykori Intertourist üzletben vásároltam.Ezekben az üzletekben konvertibilis valutákkal lehetett csak fizetni,és a műszaki áruk átszámolva kb. a felébe kerültek a magyarországi árnak.Erre a Norvégiában élő nagybátyám jóvoltából volt lehetőségem. Magyar állampolgárok csak korlátozott mennyiséget vásárolhattak bizonyos cikkekből,illetve Vámhatósági engedéllyel korlátozás nélkül.

kazetta_02.jpg

Én is pont ilyen kazetátt vettem 87-ben -minő véletlen- pont egy Intertourist boltban a Liszt Ferenc téren. Akkoriban ez a volt a legnagyobb dollárbolt (no meg a várban lévő Hilton szállodában lévő). Hozzátenném, hogy az Interourist boltok alapvetően szuvenír üzletek voltak. Főként élelmiszeret, italt dohányárut, parfümöket játékokat árultak. Kisebb választékban ruhaneműt és elenyészően műszaki cikket. Noha éppen a Lenin krt.26 szám alatt lévő bolt volt az, amelyik átalakult  EASY farmer ruházatot dollárért árusító márkabolttá.

A vonalkodót illetően viszont téved. A Skála Metróban vezették be először -még 1985 elején- kísérleti jelleggel a vonalkódos leolvasást. Én még emlékszem arra, hogy a pénztárosok, leginkább egy jól megtermett érintőceruzához hasonló vezetékes tollal olvasták le a vonalkódot.

 

Ezzel kapcsolatban alább két cikk

http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/transpack/2007/12/20080116231533436000000438.html

http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/04/28/1984_atadjak_az_uj_marx_teri_aruhazat/

Életem első videókazettáját 1986-ban vásároltam 980,- !! Ft-ért a Keleti pályaudvarnál lévő Keravil boltban. Még ma is beleborzongok, hogy valami felfoghatatlanul drága volt, szinte az összes zsebpénzem ráment.  A KSH szerint az átalgkereset ekkor 6435,- Ft volt. Ugyanebben az évben nyáron vettem egy -akkor menőnen számító- Lee Cooper nyári vászonfarmert pontosan ugyanennyiért. Tehát ma ez az összeg olyan 15.000,- forintnak felelne meg.

Egy szaros üres kazettáért...

Morvay László képe

Kedves Kroll!

Köszönöm értékes hozzászólását.Valóban én is 1986-ban vettem meg az annyira áhitott első videómagnómat ami Sharp gyártmány volt,(Ausztriából hozattam),és a szines tévémet ami VIDEOTON Color Star volt. Ez úgy sikerült,hogy el kellett adnunk rákospalotai házunkat családi okok miatt. Ekkor költöztem a Szinyei Merse utcába szembe a gimnáziummal. Külön szerettem volna élni az életemet a szüleimtől,(apám már nem élt akkor),anyám férjével meg nem tudtam kijönni,igy egy szép lakást kaptam,és anyám is,meg készpénzt,amiből nagyon szépen berendezkedtem,és ilyen cikkekre is futotta belőle.Úgy emlékszem az Intertourist boltokban egy audió kazetta a 80-as évek vége felé úgy 1,10,1,20 dollárba került,mig a videokazetta,márkától függően,3.80-4,60-ig ment fel.Minden pénznemet átszámitottak dollárra,mert az árak dollárban voltak feltüntetve.Nem tudom mennyi lehetett a forint-dollár árfolyam a 80-as évek közepe felé,de abban biztos vagyok,hogy átszámitva kevesebbe kerültek a kazetták,mintha forintban vettem volna. Nagybátyám általában NSZK márkát,vagy norvég koronát küldött,és ezekért mindig kazettát,és a visszajáró fillérekért rágót adtak.Igy tettem szert egy 650 darabos videokazetta gyűjteményre,de ez ma már szinte semmit nem ér (árban).

Nem beszélve,25 éves felvételekről van szó,ami zöme még SECAM rendszerű szines adás volt,amig át nem álltak a PAL rendszerre,s ezért az első kétszáz kazettám felvételei ma már élvezhetetlenek. Természetesen ezeket a filmeket ma már az internetről letöltve élvezhetjük kitűnő minőségben.A legutóbbi tavalyi lomtalanitásnál amikor még Pesten laktam,garmadával voltak kidobálva a video-és audió kazetták,sőt még a CD-k és DVD-k is!

A vonalkódra vonatkozó linket köszönöm. A vonalkód a rendszerváltozás után terjedt el viharos gyorsasággal,igy kiküszöbölve a pénztárosok félre ütését,bizonyára emlékszik még a régi KÖZÉRT pénztárgépekre oldalukon egy kurblival,ami áramszünet esetén is tudta müködtetni a gépet! Csodálatos dolog ez a fejlődés a technikában,boldogok lehetünk,hogy megélhettük ezt a korszakot,mert szerintem,a fejlődés nem határtalan,előbb utóbb törvényszerűen bekövetkezik a hanyatlás,és élvezzük addig a technika áldásait amig lehet!

Retronomós üdvözlettel:Morvay László

ÁDY képe

Ez a tartalom már fent van!
http://retronom.hu/node/3136

Morvay László képe

Igaz. Utólag vettem észre a kazetták között. Ha gondolja törölje a tartalmat. Ott viszont nincs utalás a labdarúgó európa bajnokság szponzorálásra,emiatt a logó miatt értékesebb ez a kazetta a többinél. Elnézést ÁDY úr!

oldtimer képe

Nekem nyúl nélkül is volt ilyenem :-)

Jó kazetta. A JVC különben is kedvenc márkám.

 

üdv.: oldtimer

A jvc sok jó dolgot-elég széles spektrumban gyártott de nekem nem igazán volt szerencsém a termékeikhez.

Pedig mindenem volt amiből lehetett volna akár jvc-m is de valamiért

soha nem úgy jött ki.

Egyedül a jvc autós fejegységek jutottak el hozzám mint felhasználóhoz,ezt az ágazatot mára már a kenwood-al közösen viszik.