Casio kvarcóra - Data Bank 50 DB-520


Forrás: 
Saját
Casio kvarcóra - Data Bank 50  DB-520

15 év kényszerpihenő után újra beúzemeltem. Nem ment könnyen, a gombjai is be voltak ragadva, de kitisztíttattam, és műkszik! Vízbe azért nem merem beletenni. A legpontosabb órám volt, mert volt benne egy potméter, amit addig addig tekergettem, míg sikerült úgy beállítanom, hogy évente pár másodpercet sietett csak.

Morvay László képe

Nagyon szép ez az óra! A kvarcórákkal kapcsolatban,Magyarországon a 70-es évek közepétől kezdtek elterjedni,először az olyan fajta kvarcórák amik csak gombnyomásra mutatták az időt,és piros szinnel. Anyám férjének ilyen volt,a márkáját nem tudom,de valami japán márka volt. Elég drágán vette.

Volt vagy 6000 Ft,vagy annál is több.Utána aztán a legkülönbözöbb digitális kvarcok jelentek meg a piacon,később a mutatós kvarcórák. Nekem már 10 éve van egy márkás casio vizálló mutatós kvarcórám,ami egy gombelemmel majd két évig elmegy,és nagyon pontos! Egyébként a casio világmárka!

Azért ne becsüljük le a régebbi mechanikus szerkezeteket sem,hiszen egy arany schaffhausen megvan vagy 200-300.000 Ft ma is.

Varga Imre

Én 1979-ben kaptam talán az első quartz órámat, ami egy női Fevietron volt. Gyerekként pont jó volt a méret. Anyám felutazott pestre érte. Legalább 25 évig megvolt, de a belseje az már nem volt eredeti.

Döbbenet, hogy valaha milyen drága áhitott kultusztárgy volt. Most meg, milyen gagyinak tűnik. Éppúgy mint a mobiltelefon, ami a 90-es évek még elérhetetlen kultusztárgy vot, most meg a sarki fűszeresnél -akarom mondani a LIDL élemiszerboltban is kapni- igen olcsón.

Varga Imre

Ha jól emlékszem, a Data Bank óráknak volt egy olyan későbbi változata, aminek az elején volt egy kicsi hangszóró szerű valami, amivel hang tárcsázást tudott kezdeményezni, az arra alkalmas, akkoriban még ritka tone üzemmódú vonalakon. A mikrofonhoz kellett tenni a hangszóróját, és "betárcsázta" a kívánt telefonszámot. Akitől én vettem valamikor ezt az órát, neki ilyen volt.

A potméterről jut eszembe.

A 600 gyártó 16 000 típusánál egyszer sem jutott eszükbe, hogy az óránál megnézzék mennyit késik/siet 1 nap alatt, majd ezt a késést/sietést automatikusan hozzáadják/levonják mondjuk éjfélkor és kész a világ legpontosabb órája.

Varga Imre

Pont ezt a módszert alkalmazzák a PLC-kben. Óráknál már megoldották a rádióvezérléssel, ami szerintem a legjobb. A mostani órámból ezt hiányolom legjobban. Ez is Casió!!