PREDOM-Metrix asztali ventilátor


Forrás: 
kiki73
PREDOM-Metrix asztali ventilátor

PREDOM-METRIX W302 típusú asztali ventillátor.

 

A szélkerék átmérője 30 cm, 1 perc alatt 20 köbméter levegőt képes megmozgatni. Az oszcillátor működés közben 5 fokozatban, 180°-ban mozgatja a rács mögé zárt lapátot. :-) Igazi retro tárgy, anno minden hivatal irodájában legalább egy ilyen venti "bólogatott".

A készülék lengyel gyártmány, HITACHI licensz.

Három asztali kivitelű típusváltozat létezik belőle, különböző méretű szélkerékkel: W252 - 25 cm-es, W302 - 30 cm-es, W352 - 35 cm-es átmérővel. A W352 típusból létezik padlón álló kivitel is.

 

A 70-es évek első felétől kezdve gyártották őket a PREDOM-Unió keretén belül a Metrix légtechnikai berendezéseket gyártó üzemében. Az első sorozatok még fém szélkerékkel készültek mindhárom mérethez. Azok típusai: 1W250, 1W300, 1W350.

 

Gyártója: ZZSD PREDOM-METRIX, Tczew

PREDOM-METRIX 1985 - 1982 - 1978  :-) W252 - W302 - W252

nekem is van egy ilyen, piros lapáttal még mindig működik :)

Nekem meg nincs, és soha nem is volt ilyenem!

kiki73 képe

És ez kit érdekel???

Oreg, ez a venti 1000x jobb a mai akarmilyen markas ventikkel szemben. Nekem is van egy, es orulnek ha tudnek szerezni egyet tartalekba :)

kiki73 képe

Nehéz ügy...
Nekem van ezen kívül még egy. W252 típusú. Annyiban különbözik ettől, hogy csak 25 cm átmérőjű a szélkereke, de a védőrács ugyanekkora. Kisebb légáram kialakítására hivatott. Aztán volt még egy W 355 típusú is, az pedig 35 cm-es szélkerékkel volt az asztali PREDOM ventik között a legnagyobb. :-) Ez utóbbi már készült állványos változatban is. Biztos ilyennel fújták a 70-es, 80-as években a nők haját egy-egy reklámfilmben a hatás kedvéért... :-DDD

gti3per888 képe

Havernál szolgál egy ilyen a melegben, még anno a piacon vette. Rendesen mozgatja a levegőt, lényegesen szebb és jobb, mint a mai "propelleres szappantartók".

kiki73 képe

Hello!

 

Jól mondod, ezek rendesen mozgatják a levegőt. Sokkal nagyobb a lapátok dőlésszöge, mint a mai gépeknél. Mostanában egy régebbi modellt keresek, csak típusismeret hiányában nem mindenki tudja, miről van szó. Ez egy olyan kivitel, aminek a fokozatkapcsolói középen vannak elhelyezve és billenő típusúak, alattuk szerepel a PREDOM - METRIX felirat, logó nélkül.

 

Pityu 

"A készülék lengyel gyártmány, eredetileg csak METRIX márkájú, de a nagy
lengyel áruházlánc, a PREDOM minden saját forgalmazású terméke elé
odatetette ezt a nevet."

 

Nekem van egy Romet Kadet motorom. Ott a sárvédőre a PREDOM-ROMET, a blokkra pedig PREDOM-DEZAMET van írva. Akkor létezne, hogy ott is így jártak el, hogy elétették volna a PREDOM nevet? Egy motornál?

kiki73 képe

Meglehet, hogy így jártak el. Sőt, én lakókocsiról tudok ilyet. A PREDOM-Prespol nevűt később már csak Prespol néven is forgalmazták.

Ilyenünk volt,vagy ez a méret,vagy a 35cm-s!

Azt hiszem kék volt,és én poénból lassulűáskor beleraktam egyszer minikölökként egy botort és széttört pár szilánkra a lapát ...apámék kicseréltették iylen áttetsző pirosas színűre a lapátot...dde hogy évek után hova lett...?Lehet eladta azt is valakinek,mint az Elektronyika VL-100as piros kistvnket...vagy a B90-esnek vagy B93asnak kinéző ősTESLA magnónkat...még jó,hogy a levegőionizátorunk (220V-os,CCCP)megmaradt...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

csepregi attila képe

tudna nekem szereznivalaki predom metrix ventillátoromhoz propellert a tipusa w202 propeller szine mindeggy előre is kösz ha van eladó az üzenő falon üzenjen

Radios20 képe

Nekünk Apsheron VN25-U4  es szovjet csodánk volt itthon.

Kinézetre nagyon hasonlított a Predomhoz. Fényképet nem találtam, de felteszem a gyári papírját.

 

apseron.jpg

 

 

 

 apseron_001.jpg

 

 

 apseron_002.jpg

 

 

 

 apseron_003.jpg

 

 

 

 apseron_004.jpg

 

 

 

Akit esetleg érdekel fel teszem külön is nagyobban. Hogy olvasható legyen. Mi Ukrajnában vettük. /Akkor még Szovjetúnió/