LI-2 repülőgép


Forrás: 
sajat
LI-2 repülőgép

Egy nagyobb képeslap kicsi képe. Még én is felmehettem a pécsi vidámparkban a repülőbe. 1995 óta nincs ott. Malév Li-2-es volt. HA-LIS

Üdvözlet!
A szegedi Vidámparkban is volt egy ilyen Liszunov "csoda", amelyet a módszerváltás idején rózsaszínre festettek, majd valaki eladta a MÉH-be, biztos jó árat kapott az alumíniumért. Kár érte, hogy a gyerekeim már nem láthatták. A nagymamám még repült ezzel a géppel (Szegedről Budapestre és Berlinbe (DDR)is. Zsolt

Van egy ilyen LI-2-es a repülőgép emlékparkban Ferihegy 2-őn. Tavasztól öszig megtekinthető. Hátúlról nézve óriásinak tűnik ez a gép. csúcsszuper DC-5 (vagy DC-3 ??) koppintás az elvtársaktól. Le a kapappal :))))

A DC-3 szovjet változata volt a LI-2, a szovjetek licenc alapján gyártották.

mrretro

Szervusz!

Nem adták el a MÉH-be, hanem repülő emberek, szerelők, pilóták próbálták megmenteni. Az a bizonyos rózsaszín gép Budaörsön kötött ki, azzal a céllal, hogy felújítsák, és kiállítható állapotba hozzák. Ám mivel korábban hajléktalanok tüzet gyújtottak benne, az egész gép kiégett belül, gyakorlatilag csak az orrát lehetett belőle megmenteni, meg egy-két "kisebb" darabját. Csak onnan tudom mindezt, hogy én magam is pilóta vagyok Budaörsön, és én is benne voltam a csapatban, amelyik ezt a gépet is (a világ mára egyetlen, működőképessé felújított Li-2-ese mellett) megmentette volna.

Üdv: Szeberényi Márton

ÁDY képe

Itt a felújított Li-2-es , Kármán Tódor névre keresztelték.

ITT a többi kép róla

 

NGA képe

Ime a Szegedi a vidámparkban:

 

Nem talált! Nem adták el a MÉH-be, hanem a Budaörsi repülőtérre került. Eredetileg azt tervezték, hogy kiállítható állapotba hozzák, de sajnos annyira rossz állapotban volt (mert egyszer hajléktalanok tüzet raktak benne, és emiatt az egész teljesen kiégett belülről), hogy csak az orrát, meg egy-két apróbb darabját lehetett megmenteni. A gép sajnos 2005 környékén szét lett vágva. Egyes darabjai mind a mai napig megvannak Budaörsön, így az orra is.

Nekem van kép a gépről amikor már csak volt,de leloptáka hátso oldalkormányát Pécsen. Most eza Li-2-es van kiállitva a ferihegyi skanzenban.Ott is jol látszik a lelopott hátsó oldalkormány más szine.
egy pécsi tüke

NGA képe

Láthatjuk a fotót?
Köszi
Gábor (pécsilakos)

NGA képe

Ez volt a pécsi, most szolnokon van (HA-LIS):

Van egy működőképes is belőle az biztos. Néha látom a házunk felett elrepülni. Túristákat visz nosztalgia és sétarepülésre. Egyszer szivesen kipróbálnám, de kár lenne a gépért. Most csak azért essen le, mert én is rajta ülök...:(

NGA képe

Pontosan, a HA-LIX az. Már csak 1 működőképes van, mivel 2004-ben lezuhant az orosz gép, ez magyar, a HA-LIX

(most festik ujra)

Akit érdekelnek a LI-2-esek:

http://www.repulomuzeum.hu/ARCHFOTO/LI-2/Li-2.htm

Itt van a HA-LIU orra is

 

A pécsi gépről próbálok én is feltenni fotót. mikor még a csalitosba dekkolt. A vidámpark déli részében a Mecseken.
tpuppi@hotmail.com

NGA képe

És visszakapta eredeti szineit:

ÁDY képe

Ez aztán az eredeti festés! :)

Azthiszem ÁDY megtalálta a HA-LIU eredeti képét, amit nagyon kerestem a neten. Ezeket a gépeket különböző időpontokban kapta meg a Malév a handseregtől, és gondolom ez okozza a különböző festéseket. A pécsi az biztos, hogy igy volt festve.

Murena képe

LI - 2 Pilótafülke belső és utastér belső

 

http://www.retronom.hu/node/40453

 

készítette: Dénes Fakan 2013. Április