Erzsébet híd I.


Erzsébet híd I.

30-es évek-2007

Akkor még baloldali közlekedés volt :)

Magyarországon 1941-ig baloldali közlekedés volt.

http://74.125.39.104/search?q=cache:WWTC1qD-g4EJ:www.vezess.hu/hirek/julius_6_hatvaneves_a/686/+Balra+tarts%2B1941&hl=hu&ct=clnk&cd=1

ÁDY képe

Igen!
Erről már írt a Retronóm is!
Itt: Jobbra hajts!

Mennyivel szebb volt az Erzsébet-híd akkoriban! Meg mintha a templom fala is fehérebb lenne. :) Az a kis épület közvetlenül a híd előtt vajon milyen célt szolgálhatott (hídpénz?)?

Az a kis épület, bár lehet hogy szedtek onnan hídpénzt is még az I. vh. előtt (ezt nem tudom), elsősorban azért volt, mert a híd építésekor megcsúszott az egyik lánckamra, és ezért jókora nehezékeket építettek mind a négy lehorgonyzás fölé. Ez Buda felől készített képeken látszik csak igazán jól.

Maga a híd meg szerintem Budapest legszebb hídja volt, és nemcsak esztétikai okokból volt hiba nem helyreállítani, hanem egy elhibázott közlekedési koncepció is közrejátszott, azaz az új széles hídnak egyértelmű következménye lett a Rákóczi út brutális forgalma. Na meg ezzel együtt a gyalogosok bezavarása a szögletes-dísztelen árkádok alá, amiket a régi patinás homlokzatok tönkretételével alakítottak ki...

Épp ma mondta egy "nagy idők tanúja", hogy a Gödöllői Hév
még mindig a bal oldali közlekedés szerint jár,mert
annak idején túlságosan drága lett volna a műszaki berendezések átalakitása.Ez az egyetlen járat ahol megmaradt
a balra hajts.

A kisföldalatti is sokáig így közlekedett, az 1973-as(?) felújítás során fordították át a menetirányt. A korábbi képeken még a Zserbó előtti lépcsőn lefelé mentek az utasok.

Köszönöm!
Ez is egy újdonság számomra.

Amikor az Állatkertbe mentem, ami gyakran megesett, a földalatti megállóban mindig jobb irányból néztük, jön-e már a következő. Volt egy korabeli jelzőrendszer is az érkezés irányában, nagyzöld-kiszöld: messze a következő, nagyzöld-kispiros: elindult az előző megállóról, nagypiros-kispiros: rögtön érkezik. Sajnos valamelyik felujitásnál azokat is eltüntették.

Erzsébet


híd


Hidfő
1980
Kossuth-híd
Találat: 4
Kossuth-híd
1940-1949
Kossuth-híd
Találat: 4
Lánchíd
Találat: 9
Lánchíd brandy italcímke
Ismeretlen évjárat
Margit híd
Találat: 2
Szabadság híd
Találat: 4