Árpád híd pesti hídfője


Forrás: 
XIII Angyalföld c. kiadvány
Árpád híd pesti hídfője

Az Árpád híd lejárójának és a Váci útnak a kereszteződése, a Váci úti felüljáró még nem létezik.

A XIII Angyalföld c. kiadvány fedőlapja (a Magyar Szocialista Munkáspárt XIII. kerületi Bizottsága, a XIII. kerületi Tanács Végrehajtó Bizottsága, a Hazafias Népfront XIII. kerületi Bizottsága adta ki az albumot, a "felszabadulás negyedszázados évfordulójára".

mobel képe

Nagyon jó kép!

 

Ha még van több, akkor azokat is rakd fel légyszíves.

leguan képe

Van rajta egy farmotoros is!

Sajnos pillanatnyilag nincs erről a vidékről több képem, ez is az album borítójának elő- és hátoldala.

Laars képe

Imádom az ilyen régi, szocialista Budapestet, ahol még vadi új lakótelepek vannak, és a számunkra szokatlan, átremndezés előtti utak. :)

Morvay László képe

Valóban nagyon jó a kép! Kár,hogy a kép jobb felső sarkában már nem látszik,hogy elkezdték-e már a nyugdijfolyósitó igazgatóság toronyházát épiteni? Úgy tudom,hogya 20 emeletes toronyház-amiben egyébként 10 évig dolgoztam-,1973-ban nyilt meg,Budapest másik toronyháza a Nagyvárad téren levő Orvostudományi Egyetem 22 emeletes tornyát csak 1976-ban adták át.

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv!

Szép a kép!Én ott 1996 környékén igen sokat munkálkodtam :ORFK-BRFK  épülete.

De van ott egy ma is meglévő beton kocka épület, mely ma :Az Államkicstár épülete !Annak idején a Biszku elvtárs saját privilégiuma volt->gondolom én : az érdemei elismeréseként kaphatta a párttól ! (egy itt élő régi párt ember elmondása alapján tudom ezt ,de ő már vagy 10 éve elhunyt !).Manapság kb: börtön vár rá!

Üdv:Zsolt

veroka képe

Egy kép a fortepanról, 1975-ből.

Morvay László képe

Kedves veroka!

 

Nagyon köszönöm kiváló képett küldött! Valóban majdnem igy nézett ki a környék 1977-ben is amikor elkezdtem a munkámat szeptember 1-én a nyugdijfolyósitó igazgatóságon, a toronyház melletti vámházat 1979 tavaszán robbantották fel,de érdekes módon nem kellett kiüriteni az irodaházat,az ablakokból néztük,hogy roskad össze a vámház,utána a törmeléket eltakaritották,és a locsolókocsik felmosták az utat és megindult a forgalom. Utána kezdték épiteni a pártházat,ami ma államkincstár,és előtte az öntők szoborcsoportját.

Retronómos üdvözletem:Morvay László

Morvay László képe

Kedves Veroka!

Hogy teljes legyen a kép,felhivtam az osztályvezetőmet aki 10 évig a főnököm volt,és 1960-2001-ig 41 évig dolgozott a Nyugdijfolyósitó igazgatóságon,ő mondta,hogy a NYUFIG Váci úti toronyházát 1965-ben kezdték épiteni,ez egy kisérleti modell volt a toronyház épitésben Magyarországon,és 1973-ban adták át rendeltetésének az irodaházat,melyben a SZOT TB Főigazgatóság,és a Nyugdijfolyósitó Igazgatóság irodái müködtek.Ezután kezdtek hozzá a Nagyvárad téri torony épitéséhez,mely hasonló technológiával készült,kijavitva a Váci úti épület kisebb hibáit,és ez valamivel magasabb lett 22 emeletes,és az Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjének ad otthont! Morvay László

kosbor képe

A Nyírpalota úti toronyház Bp legmagasabbja. 26 emeletes, 1975-ben épült: http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/tizenotodik-kerulet/item/1975-viztoronyhaz

Morvay László képe

Kedves Kosbor!

Én nem azt mondtam hogy ezek a toronyházak a legmagasabbak! Csak azonos technológiával készült a Váci úti és a Nagyvárad téri épület,de ezek nem lakóháznak hanem intézményeknek adnak otthont! Az Ön által emlitett lakóház az Újpalotai lakótelepen valóban a legmagasabb épület,de akkor az utcát még Hevesi Gyula útnak hivták! A Nyirpalota utat a rendszerváltozás után kapta! Köszönöm hozzászólását!Morvay László

veroka képe

Sajnos ez tévedés, a Nyírpalota utcai épület Budapest legmagasabb lakóháza (70.93 m). Budapesten a legmagasabb mesterséges tárgy a Száva utcai adótorony (154 m.), a legmagasabb épület a Bazilika (holtversenyben a Parlamenttel, 96 m.) és a legmagasabb toronyház a Semmelweis egyetem épülete (88 m.) A Nyufig épülete 73 m. magas.

kosbor képe

Bocs a tévedésért. A Nyírpalota úti épület karcsú. mondhatni "áramvonalas", így magasabbnak látszik. A környezetébre is beleillik, ellentétben pl. a Semmelweis épületével, amely szerintem az eredeti zöld színében hatásosabb volt. A parlament és a Szent István bazilika nekem alacsonyabbnak tűnt e magasházaknál. Ahogy a világban helytelen versenyezni, hogy melyik ország tud magasabb épületet felhúzni, nálunk is kivagyiság, hiúság érvényesült, amikor sok városunkban életidegen magasházakat emeltek., mintha a Bábel tornya sztori ismétlődne :-)

Árpád


Árpád kézimunka fonal
Ismeretlen évjárat
híd


Erzsébet híd
Találat: 5
Erzsébet híd
Találat: 5
Erzsébet híd I.
Akkor és Most
Erzsébet híd II.
Akkor és Most
Erzsébet híd III.
Akkor és Most
Hidfő
1980
Kossuth-híd
Találat: 4
Kossuth-híd
1940-1949
Kossuth-híd
Találat: 4
Lánchíd
Találat: 9
Lánchíd brandy italcímke
Ismeretlen évjárat
Margit híd
Találat: 2
Szabadság híd
Találat: 4