Syrius táskarádió


Forrás: 
Saját Csányi Tibor gyűjteménye
Syrius táskarádió
Laki Géza képe

RB 46O2 A készülék hazánk első elektronikus-hangolású vevőkészüléke, amelynek URH részét varicap diódákkal hangolják, programozó nyomógombokkal, ill. potencióméterrel. Mivel a készülék hordozható táskarádió- ami 9 Volttal működik- ezért a varicap diódák hangolásához szükséges kb. 2O Voltos feszültség előállításáról külön kellett gondoskodni. Ezt úgy oldották meg, hogy egy Szovjet gyártmányú KT 315 B tranzisztorral egy kisfrekvenciás záró oszcillátort készítettek. Az oszcillátor tekercsein kívül egy harmadik tekercset is tettek ugyanarra a vasmagra, annyi menetszámmal, hogy meglegyen a szükséges váltakozó feszültség. Ezt egyenirányítják majd szűrik, és a megfelelő stabilizálás után előáll a hangoláshoz szükséges feszültség. A készülék HF előerősítőjénél is találunk eddig még nem alkalmazott megoldást. Ugyanis a  végfokozat  meghajtója egy TA 22O-O1 típusú IC. Ez még egy "kezdetleges" integrált áramkör,amely mindössze két tranzisztort tartalmaz.

A vevő 12 tranzisztorral,6 diódával és egy szelén hálózati egyenirányítóval működik. Beépített ferrit és teleszkóp antennája van, magnetofon, hangszedő és hálózati teleppótló csatlakozással felszerelték. Kimenő teljesítménye: 1.5Watt, SIRIUS néven került forgalomba.

...abból is a Sirius de Luxe kivitel teljesen fém előlappal, viszont a tekerőgomboknak is fémszínűeknek kellene lenniük! A sima Sirius, ha jól emlékszem fautánzatos előlappal került forgalomba, tartalmilag is kevesebb volt, de hogy mennyivel???

 

A fent említett megoldások ötletesek, akkoriban szükség volt rá.

Nagy kedvencem volt ez a rádiókészülék! Szerintem a Videoton remekelt ezzel a szép kávával. Én csak az akusztikus teljesítményét keveseltem ennek a szépségnek.

Laki Géza képe

Az akusztikus teljesítményét lehet keveselni,de tudomásul kell venni,hogy ez AKKOR  nem is volt kevés. Ugyanis ha megnézzük az akkori hordozható készülékeket, -annak ellenére,hogy azonos végfokkal működtek,- egyik sem ment 1 Watt fölé, a szóban lévő készülék 1.5 Wattjához képest. Az is igaz,hogy azok csak 6 Volt táppal mentek,és a meghajtása a végfoknak is szerényebb volt. Vagyis: két fokozatú meghajtással még a komplementer pár sem tud  6 Voltal nagyot szólni.  Az igazi lendületet és változást a TBA 810-esek "bejövetele" hozta meg. Ezek már lényegesen  jobban szóltak, hálózatról a 3.5 Watt körüli telj. is leadták. Így ezzel a végfokozattal készült gépek kimenő teljesítménye szerintem már elfogadhatónak tekinthető.

90dB@1W a 70-es években már elérhető volt egy 10 centis VT szélessávúnak, ha elfért, és rá tudtak tenni egy 60mm átmérőjű mágnest. 1,5W-on már 92dB, ami nem is olyan rossz.

Örömmel közölhetem kedves retro kedvelők, hogy pár hete nekem is sikerült a v .. án beszereznem elég tűrhető áron egy ilyen szépséget. Nem volt valamilyen csodás állapotban, (nem tudom hol tarthatták, pincében, vagy az eresz alatt) mindesetre egy másik elektromosan rossz Sirius rádió alkatrészeit káváját, hangszóróját stb felhasználva sikerült restaurálnom ezt a jó kis magyar terméket! Minden alkatrésze eredeti, kivéve a hálózati kábel csatlakozó aljzatát mivel az a régi szabványú "borotvazsinórt" nem tudtam beszerezni. Minden hullámhosszon jó érzékenységgel, szelektivitással fogja az adók tömkelegét. A fényképét gondolom felesleges beküldenem épp elég van belőle már. Egyébként a sima Sirius annyiban tér el, hogy a skálája belülről szitázott fekete plexi, és abban nincs hálózati trafő csak egy 9V - os telepcsatlakozó.

Egyébként tévedtem a régebbi hozzászólásomban: van hangereje!

Szerintem a maga korában és a Magyar viszonyok közt egy csúcs rádió volt.

Szép design . csilingelő magas hangok KETTŐ URH sáv ... :)

És itt már bejött a "magas fokú" integráltság , igaz nem igazán VLSI , de a mai prockók 2-3 millió tranzisztorával szemben azért tartalmazott 2-3 tranzisztort ;)

Kalmopirin képe

Igen, már én is visszavenném! Valmilyen bolondéria miatt ugyanis sajnos megváltam tőle. Szó szó! Elkövettem pár ballépést "ilyen ügyben" :(

 

Kalmopirin