Retro rendszámtábla


Forrás: 
Saját fotó
Retro rendszámtábla

Rendszámgyűjteményem retro része. Rendszámtáblákról kevés van fent az oldalon, pedig ezek az alutáblák elengedhetetlen részei volt az autózásnak, motorozásnak akkor is, és most is. Ígyhát gondoltam megosztom az oldal látogatóival az én "retro" dolgaim ezen részét. Ha lesz rá igény, akkor csinálok egy "akkor és most" képet is ebben a témában.

 

A képen szerepel 3 romániai tábla, bal oldali sor, három alsó. Két keletnémet rendszám, középen a "háromszög" rendszámok felett. A többi magyar, különböző kategóriákban. Későbbiekben szeretném még további országokkal bővíteni a kollekciót.

Radios20 képe

Üdv!

A háromszög rendszámok mikor voltak, és mire?

Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel; Radios20

Csuby képe

Légyszíves csak a rendszám szót írd, mert igy hozza be a többi rendszámot (ha van) az oldal.

Köszi. Engem is érdekelne, hogy a háromszögek milyen rendszámok. Emlékszem rá láttam járművön, de már elfelejtettem, Talán külföldi motorkerékpár?

A háromszög rendszámból két típus létezett. Ami nekem van, azt traktorokon használták, de volt egy csúcsával felfelé álló széria, azok pedig a traktorok pótkocsijain szerepeltek. Ezek 1990 előtti kiadásban léteztek.

(A címet megváltoztattam simán csak "rendszám"-ra.)

980POWER képe

A háromszögletű rendszámok lassújárműveken voltak. A háromszögletű, az önjáró gépeken csak elöl volt. Mai megfelelője piros négyszögletes elől-hátul, pótkocsikon értelemszerűen csak hátul. A lassújárművek max 25km/h-val haladhatnak. E kategória azért előnyös, mert így lehet sima „B” jogsival is vezetni illetve elég 5 évente műszaki vizsgára vinni. Ha jól tudom 110 lóerő felett már nincs lassújármű, ezek mezőgazdasági vontató kategóriába tartoznak (persze Magyarországon ezt is ki lehet ügyeskedni), ehhez már „MGV” jogsi kel és gyakrabban műszaki vizsga. Állami bevétel növelése céljából kellet továbbá piros rendszámot tenni a korábban rendszám nélkül közlekedő gépekre is Pl.: kombájn, rakodógép stb.

Érdekes a MGV max. sebessége nálunk 40km/h, pedig a gyártók 50km/h-ra  tervezik az új gépeket, de az ide behozottaknak vagy vissza szabályozzák az adagolóját vagy pl.: New Holland nem teszi bele azt a bizonyos fogaskereket a váltóba. Itt tartunk „papír legyen elég mert azzal állami bevétel is várható”.

András

Piros rendszámból újat nem láttam már vagy öt éve. Az Eu csatlakozással elláták a magyar rendszámokat euroband-el, de piroson ilyet nem láttam még. Viszont új traktorokon J-s, K-s széria rendszámokat annál inkább.

Radios20 képe

Üdvözletem!

Köszönöm a választ!

Üdv;Radios20

Rendszámgyűjteményem retro részének egy újabb darabja. Nemrég szereztem be, egy csere árán. Egy rendszámtábla, egy ma már nem létező országból, Jugoszláviából, azon belül is, Újvidékről.

 

 

Feltettem, hátha valaki a vajdaságból is látogatja a retronom.hu-t, ez az ottani olvasóknak retro lehet.

 

(Nem pofátlanságból írom, de ha valaki tud ilyen vagy ehhez hasonló rendszámtáblát szerezni, kérem értesítsen)

NGA képe

Novi Sad

lexipadre képe

A jobb sor második rendszáma,motoré volt az biztos.Volt egy Simson Starom/1973/és annak LU-13-73 volt a rendszáma.