Fisher CR-5115 kazettás magnódeck


Forrás: 
saját
Fisher CR-5115 kazettás magnódeck

Egy szép magnó a Fisher "hőskor utáni hőskorából". Ez már japán gyártmány, de példás igényességgel megépített gép. Egymotoros, háromfejes futómű. Különlegessége a Dolby-FM zajcsökkentő (a kötelező B-típus mellett). Ez az áramkör hivatott az FM-rádióadások sajátos, az előkiemelésből (preemfázis) adódó magasfrekvenciás zajkomponenseit kiszűrni. Nem tévesztendő öszze az MPX-szűrővel. Sokkal összetettebb áramkörről van szó.

Egyébként a Fisher audio-készülékei mindig is igényes készülékek voltak adott kategórián belül, kifejezetten az erősítői vívtak ki nem kis elismerést. Kár, hogy a '80-as és korai '90-es évek nemritkán csúnya, giccses formavilága elemi erővel kapta derékba a cég termékeit.

Az alsó kép jobb színhűséggel mutatja a gép csodálatos fényeit. Sajnálatos, hogy ez az igazán szép, türkizkék fény mára  a céllövöldés bóvli szemetek egyik fő ismertetőjegyévé vált, hála az ész nélküli alkalmazásnak.

DSC06696.JPG
zolimobydick képe

Igazi vintage szépség ami nem csak szép de technikailag is  komolyabb darab! Én is valami hasonlót szeretnék a NAD 160 mellé!

 

Hasonló stílusú készüléket tudnál valamit ajánlani? Lényeg 3 fej, lehetőleg dual capstan?!

Kiss Béla lászló képe

Szia, sajnos ajánlani semmit sem tudok. Műkedvelő vagyok, nem célzott gyűjtő, többnyire véletlenszerűen gyűjttöm magam köré a dolgokat. Értsd: ami valamiért megfog, vagy emlékeket idéz. Előfordul néha egy-egy darab, amit kimondottan keresek, de ez a legritkább.

Aki jó 15-20 évvel ezelőtt kötelező helyett is Csabai-évkönyveket olvasott, abban az egyénben kellőképpen megalapozódtak ezek a dolgok, kijelölődött egy műszaki-esztétikai irányvonal, amit  akésőbbiek során keres, követ. Pedig a Magnósok Évkönyve már akkor bőven retró-kategória volt. Nyilván más irodalomhoz, prospektushoznem jutottam hozzá a témát illetően, de ez is éppen elegendő dózis volt...