Fisher FVH-P620 VHS képmagnó


Forrás: 
Saját darab
Fisher FVH-P620 VHS képmagnó

Fisher FVH-P620 VHS képmagnó 1983-ból.

Most is van története ennek a műszaki történelem egyik darabjának. Folyamatosan vadászom ezeket a készülékeket. Engem nem a tudásuk ami megfog. Nem érdekel, hogy egy készülék nem HQ vagy Stereo, csak az ,hogy legyen legalább 30 éves. Ez a készülék idén a 40-ik évét "tapossa" !

Budapesti családtól vettem meg akik új kora óta birtokolták. Az apuka 1983-ban egy külföldi rokon látogatáskor vette Berlinben. 1000 nyugatnémet márkát szurkolt le érte. Otthon már volt neki egy VHS lejátszója ,az csak lejátszani tudott. Szerettett volna vásárolni egy felvételre is alkalmas készüléket. Így kapóra jött a nyugati utazás. Akik éltek abban az időben tudják milyen kiváltságos dolog volt ez.

Boldogan hozta haza a szerzeményét. Angolul nem beszélt ezért kék szöveg kinyomóval rá is írta melyik gombbal tud előre, hátra tekerni. Felültöltős lejátszó, ezeket kedvelem nagyon.Eredeti garanciajegy,használati útmutatója is megvan. Ezért is döntöttem, hogy megveszem. A kábeles távirámyitója is megmaradt. Szerelem volt első látásra...

Sajnos az élet nem sokáig engedte ,hogy élvezze. 1992-ben eltávozott közülünk. A fia 31 évig őrizte. De tényleg csak őrizte mert elmondása szerint ő nem igazán használta. De nem volt szíve eladni. Így figyelt a lejátszó a vidéki házban, ahol a szülei éltek. Édesanya 15 éve  elment a férje után. A házat nyaralóként, a videót porfogóként használta. Idén a ház eladása mellett döntött. Így a videó sem maradt. Sajnos a sokéves állás nem tett jót neki. Reményeim szerint sikerül életre kellteni.

ck_fisher.jpeg infra_controller_Fisher.jpeg Fisher_FHV-P620.jpeg Fisher_Garancia_jegy.jpeg fisher.jpeg kezelo_fisher.jpeg

Jó burzsuj volt, ha két videót is birtokolt.

Dr Dee képe

Nekünk a 80-as években volt amikor egyszerre volt két nyugati autónk. Panelban laktunk. Meg volt amikor épült az iker kertes házunk is. Mégsem voltunk burzsujok...

Kalmopirin képe

A Seltron VH600 RC-re emlékeztet.

Igaz, nem sokban hasonlít rá, legfeljebb a Tuner hangolóegysége ami hasonlít.

Az ember ilyenkor jön rá, hogy kár volt eladni a Seltront, de még a Toshiba V83 CZ-t is amit a 'Bécsi úton' vettem anno a Rádió Budapest-ben.

 

Emlékek, amelyek mély nyomot hagytak. Érdekes újdonság volt a VHS magnók megjelenése.

Igaz ez előtt az orsós magnók is széles teret kaptak. (persze nem mindenki van így velük)

 

:: Kalmopirin

 

Burzsuj volt, mert 2 videómagnója volt?

Érdekes gondolat, pláne ha számba veszem azt, hogy 1987-88 körül jobbára csak úgy lehetett valakinek valami jó filmje, ha át tudta másolni a kölcsönkapott kazettáról.

Kölcsönözni csak kevés filmet lehetett és nem azt amire igény volt.

Ismertem olyat akinek volt amikor 5 videómagnója is volt, mert ez volt a hobbija :-))

 

Kérdés: Az nem burzsuj aki havi 40-60 000 forintot füstként elfúj?

Miközben más, aki munkanélküli havi 40-50 000 foritot kell beosszon élelemre!

Ráadásuk a füst nem egészséges, és a kátrány sem a tüdőben...

Bizony burzsuj. Olyan 1983, 84 körül a közelünkben a Dohány utcában volt egy műszaki bizományi. A sima lejátszó 120.000,- Ft-ba került, amikor az átlagemberek olyan 4-5000 Ft körül kerestek. Egy új autó került ennyiben. Nagybácsikám az NSZK külszolgálatból hozott egy VHS lejátszót, amit 1981-ben 180.000, Ft-ért adott el. Ezért az összegért akkor egy telket vett Sashegyen.

Érdemes megnézni az árakat 0:38-tól https://www.youtube.com/watch?v=6Q5ygNWUaPA

Dr Dee képe

"Tőkés nagyiparos; a kapitalista gazdasági rendszerben a termelőeszközök magántulajdonosa." Ezt jelenti a burzsuj szó.

Ez a szó használat szerintem a kommumnista szellemiség miatt maradt fent a magyar nyelvben. Hiszen a II. világháború után már nem voltak itthon magán tőkések. Hiszen elvették tölük a vagyonukat...Anyaiágon a nagyszüleimtől is  mostaniértéken kb kétszázmilló forintott vettek el a komunisták. Sajnos ebből a kárpótlás után nekem nem sok maradt... :-)

Lehetséges ,hogy a jó szó az a gazdag ember?!

Kalmopirin képe

Sok, sok, sok szó van amit nem olyan értelemben használnak (néptömegek), mint amit jelent.

 

Péládul nemrég valaki mondta, hogy: "Én bármilyen alattomos munkát elvállalok..."

 

Nem zavarta őt, hogy az alantas és az alattomos nem ugyanaz.

Kb. akkor különbség van mint az alávaló és az alattvaló között.

 

Mert a legtöbben "alattvalók" vagyunk e földön, mert egy rendszer, egy államhatalom van fölöttünk, de ettől még nem vagyunk alávalóak.

;)

 

:: Kalmopirin

Kalmopirin képe

Helyszín a Majakovszkij utcai Bizományi bolt. Nagy sok ember bent és van is miért. Egy humoros videót néznek egy kb. 40cm képátlójú színes TV-n és a műsort egy Grundig Video 2000 vagy lehet, hogy Philips készülék játszotta be, és volt hozzá egy kézikamera is***.

Nos!

Egy nézelődő rákérdezett: Mennyi? Huszonötezer? Mire a másik: Neem....! Kettőszázötven.

A 3 készülék együtt volt eladó 250 000 forintért.

 

:: Kalmopirin

 

*** Ekkor még nem tudtak Kamkordert gyártani.