Philips VCR - az első kommersz videokazetta rendszer


Forrás: 
sajat
Philips VCR - az első kommersz videokazetta rendszer

Ezen hogyan tekeredik a szalag? Mert én csak egy tekerőt látok!

Az egyik szalagorsó a másik tetején trónol. Így adott a videófejre felfűzéskor az a bizonyos ferde, helikális letapogatási pálya, ami a jó minőségű videófelvételhez szükséges.

rákos zsolt képe

ahimotu Azért ne felejtsük el,hogy a Sony a kezdetekkor csinált egy audió 4 sávos szallagos magnót amely több-összes sáv felhasználásával tudott képet is rögzíteni !De tovább is van-> AMPEX videó rögzítő(szekrény méretű) amely az MTV -nak is kevés volt annó. Mivel 3 db sportkocsi ára volt akkoriban!!!

Ettől az ártól még a Kádár J. is kiakadt,amikor az MTV többet igényelt belöle

mint ami épp volt neki !Az Interneten olvastam erről nemrég .M.o.-i gyűjtők rendelkeznek ilyen példányokkal !

Ha jól emlékszem, az AMPEX "ruhásszekrényeknél" félcső alakúra formálták a kétcollos szalagot és annak a haladási irányára merőlegesen pörgött a fejdob. Eközben még levegőt is kellett fújni a kettő közé, nem csoda hogy olyan drága volt a gép, egy mechanikai remekmű!

...nekem legalább is, ha meg tudnád adni a forráshelyet, hol olvastál róla.

 

Azért érdekelne, mert ismertem valakit, aki részt vett ezeknek az embargós magnóknak a "beszerzésében".

A történetét talán ez az epizód is szinesítené.

Ugyanis a "hidegháborús" világban akkor nem "igénylés" és "megrendelés" alapján mentek a dolgok a tilalmi listákra tett eszközök vonatkozásában.....

Viszont nézőként több, mint érdekes volt tapasztalni a minőségjavulást a rögzített műsoroknál, és a focimecsseken a gólok visszajátszását.... 

furnan

rákos zsolt képe

ahimotu Üdvözlöm !megpróbálok válaszolni rá: szereintem az indexen olvastam róla (ott van az Area 51 röl is írás)Én meg 3 éve beszéltem olyan katona emberrel  aki volt ott!!Ha estleg nem ott van akkor rá kell keresni a neten:MTV+ AMPEX +szalagos videómagnó stb kulcsszavakkal .

Üdv!

Egyébként gondolom hogyan, de anno a Számalkon is mesélték hogyan szerezte be XY cég a saját IBM 360/370 -es nagyszámítógépét!A KGST-ben:ESZR rendszer.Aki viszont nem ismeri ezeket a gépeket kötelező utánanéznie !!Előlegnek annyit írok le:képzeljen el egy klimás,kb:15X15 -ös helységet sok mosógéppel(mint 16 Megás lemez egység) és sok nagy hűtőszekrénnyel(CPU, memo stb egység) valamint nagy szalagos egységekkel a háttérben,a rajtuk futó COBOL, FORTRAN, PL1 stb programokkal

A szakközépiskolás tankönyvemben olvastam róla :) ! A gólok visszajátszását ún. kobaltlemezes lassítóval végezték, ezt még jópár évvel ezelőtt láttam az MTV Lenhossék utcai múzeumában. Azt hiszem, a mellékelt képen a fekete egység az:

 

http://retronom.hu/node/32108

 

 

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2
VCR