Tesla B90


Forrás: 
Nagykanizsa
Tesla B90

Tesla B90 kétsebességes működik, de új szíj kellene bele.

Kékedi Levente képe

A napokban kukáztam a vásárból aprópénzért egy ilyet, cserébe élet is alig volt benne. Két nap után sikerült némi életet lehelnem bele, gyakorlatilag az utolsó rugóig egyetlen része se működött a mechanikának. Mostanra talán már megközelíti újkori működését, bár egy új fej se ártana bele, elég gyosan kopnak a Teslák. Sajnos csak rosszat tudok róla mondani, hiába 11 kiló vas az egész, nagyon kommersz magnó, tele konstrukciós hibákkal, és gyatra minőségű alkatrészekkel. Képes pár nap használat után újra elállítódni benne minden. Ennek a sztereó rokonával a B93-assal még nem találkoztam, de mivel ugyanaz a mechanika van benne, arra is vonatkozik mindez.

dollerakos képe

Szia!

 

Tökéletesen igazad van, bár a B90-est nem ismerem, csak a B93-ast, de arra is teljesen ugyanez érvényes, olyanom volt. Egy a titka ezeknek a készülékeknek ahhoz, hogy jó állapotban legyenek: nem szabad használni...... :--))

Kékedi Levente képe

Egyenlőre elég jól működik már, de még az elektronikájára rá se néztem. A felvevő áramkörénél lehet még valami gond, mert a saját felvételei elég zajosak, meg magashiányosak. Lehet egy kondicsere is elég lesz, és nem kell állítani az előmágnesezésen. Kipofozom valamennyire (bár ha nagyon feldühít inkább megpofozom) aztán eladó sorba kerül. :))

Szia! Nekem van B93, egy csavart kell a kombináltfejnél tekerni óramutató járásával megegyezően. Ha ez nem használ, akkor nagyon kopott lehet a fej.

Kékedi Levente képe

Üdv!

Természtesen állítottam azon a csavaron is, de nem ott a baj. A fejen már látszik egy kis fényesedés, de lejátszásnál még tökéletesen, szépen szól magashangokkal. Én a felvevő áramkörre gyanakszom, mert valamiért felvétel állásban erősen pattog is a hang. Szerintem valami alkatrész már megérett a cserére ott.

Vélhetően a felvételi korrekció okozza a hibát. Ezt műszerek, meg leírás nélkül elég nehéz visszaállítani. No, meg kézi legyen a szintszabályzás, mert az automata műsorszünetben feltolja a zajt.

Kékedi Levente képe

Köszi a tanácsot, majd megnézem mit lehetne tenni érte, aztán leírom mire jutottam. Ha semmit az se baj, úgyis megválok tőle. :)

Igen, egyetértek. Sajnos teljesen igazad van. Nekem is pontosan ugyanezek a tapasztalataim a B90-el. Első magnónk volt 1978-ban, de nagyon körülményes volt a használata az általad említett hibák miatt, melyeket én is gyakran megtapasztaltam.

Kékedi Levente képe

Végül már nem is fejeztem be, kedvem se volt hozzá, meg aztán feltettem magamnak a nagy kérdést, hogy miért akarom én ezt a magnót használhatóra összetákolni, mikor úgyse fogom használni?! Így hát elcsomagoltam a pince lesötétebb zugába, béke poraira! Azótta jöttek-mentek magnók, láttam is, hallottam is párat, de egyik se volt ilyen. Szép volt, jó volt szerelni ezt a Teslát, de többé nem kívánok magamnak ilyet. :)

rákos zsolt képe

ahimotu Mindenkinek BUÉK !

Láttam ilyen magnót annak idején (hál isten az én ifjuságom idején már kihaló félben voltak ezek, úgy 1984 környékén !).Az akkori apósjelöltem

falára felrakva (a TV-je meg egy CCCP-s, szines volt !).Öregedő(xar lengyel egyéb KGST ) kondik -gumik manapság , kopóban lévő avagy elkopott fejek ,ilyen olyan kényszer mechanikák stb stb .Jók ezek valamire manapság még  ?

Kalmopirin képe

Egy volt osztálytársamnak, Gábornak volt ez a típus, amikor mi a Péterrel, az öccsével 1-1 Unitra M531S magnón hallgattunk zenét.

Érdekes volt mind az orsók elrendezése, mind a szögben megdöntött kialakítás.

 

Nem tudni miért, de a Tesla B700 jutott eszembe róla. Talán azért is, mert nagyjából ugyanezek a kezlőszervek vannak azon is. Ami érdekes a mechanika (lásd. link), amit jó lett volna, ha bizonyos mértékben "másolnak" az Akai 1721 - 4000DS (GX) mechanika fejleszői. Ugyanis a Tesla mérnöke filces fékezésű leeresztő orsót alkotott, amit befolyásol a szalagfeszítés.

Tehát itt egy "kettős hurok" van: 1) Ami ráfeszül a leeresztő "tárcsára", és 2) Az a visszacsatolás ami szabályozza a feszítő erőt, vagyis mintegy "önfeszítő"

Biztos megoldás, és évekkel túléli az Akai megoldását.

 

Külön érdekesség, hogy a linken egy 3 fejes magnó látható, ami valószínűleg egy "modifikált" változat.

 

 

:: Kalmopirin

Tesla


Tesla
1992
Tesla
1986
Tesla B-101
1980-1989
Tesla B5
1970-1979
Tesla hangfal
Találat: 3
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Tesla NC420
1970-1979
Tesla NZC 710
Ismeretlen évjárat
Tesla Orfeus
1970-1979
Tesla rádió
Találat: 2
Tesla telefon
Találat: 2