Tesla hangfal rekonstrukciója


Forrás: 
Saját fotó
Tesla hangfal rekonstrukciója

Egy Supraphon RK 09- es hangfal hangszórókészlete, de más dobozba: Tesla ? téve .

Az eredeti RK 09 hangszórókészlete :

ARN 567 4 ohm /10W mély

ARV 161 4 ohm/8 W magas

és 1 db 8 mF-os /160V-os tömb kondenzátor a magas váltásánál alkalmazva.

A mostani változatnál a dobozban benne lévőt alkalmaztam ideiglenesen,amely lehet csak 3.3 vagy 4.7 mF-os.

A meghallgatás és MOD után dől el mit kap váltóként véglegesen.

Köszönet a dobozért Leoka88-nak !

Jópofa, hogy ezekkel a "kétes minőségű" KGST hangdobozokkal így elbibelődtök és utána képesek vagytok hónapokig fórumozni rajta! Mondjuk még mindíg jobb mintha a kocsmapultot támogatnátok! :)

Tudom, hogy ezt a hozászólásomat is törölni fogjátok. mindegy, én azért leírtam!

Sok sikert és jó szórakozást a hangdobozépítéshez!

Tisztelettel:

G. László

rákos zsolt képe

ahimotu Nem ez volt a végcélom!És  engem ne tévessz össze másokkal!

Egy studió szintű Genelec aktív fal használtan 250 eft amiket egy jobb stúdióban használnak a keverőpult mögött a polcokon!

Mivel a hangszórós(Androvics L.) oldalán láttam (és beszéltem is vele ez ügyben telefonon is),hogy ez a Tesla sorozatú ARN-es mélyek alkalmasak jó minőségű zene lehallgatására, így keverésére is (mivel ő valamikor a Magyar rádióban csinált egy ilyet- és nagyon tetszett az ott lévőknek a hangja-  innen jött nekem az ötlet :hogy ezeket a mélyeket -esetleg kicsit korlátozottabban-lehetne másra is használni mint csak símán a zene hallgatására a keverő után .Így- a Leoka88-al beszélve még tavaly- (ő adta a dobozokat nekem)megcsináltam végűl most.

Természetesen nem fogok vele zenét különösebben keverni, de a lehetőség és a mélyek megléte nekem elég volt ehez a project-hez !

Üdv:Zsolt

Remélem kielégítettem a kiváncsiságodat !

Egyébként a TESLA továbbra is él csak cső ügyben már őket JJ nek hívják és fal ügyben meg TVM -nek és eléggé HI-End esek is tudnak ezek a dolgok lenni csak mivel ezen az oldalon nem szokás sem a csöves sem más HI-End-es dolgokról ide írogatni!Ezért nem írok mást ide, de én ezekeben utaztam és fogok is utazni a továbbiakban !!!!

Gondolom nem olvastad a valamikori Hang&Technika kiadványokat !!

 

Hájendes.. :D Az.

panblue képe

ebből az egészből már csak az ajudijófíl maradt ki :)

panblue

Szerintem várjuk ki a végét. ;)

 

Gerlac tud valamit

 

Én meg úgy vagyok mint Kabos Gy. „Ha mindent nem is tudok, de sokat sejtek.”

 

üdv.: oldtimer

 

Tisztelt Zsolt!

Ne értsd félre a hozzászólásomat, én csal tisztelettel nézem a lelkesedést ahogyan bántok ezekkel az akusztikai termékekkel! Egyébként bogarat ültettél a fülembe ezekkel a Tesla dobozokkal kapcsolatban!

Én most egy Mission hangdoboz párocskát használok NAD erősítővel egy MNC sub ládával megtámogatva, de nem zárkózok el a kísérletezésektől. Csak megjegyzem, hogy a GX esített 4000 MKII. lenyűgöző hangzást produkál evvel a rendszerrel! Viszont nyakig sem szeretnék ülni a hangdobozokban a nem túl nagy szobámban.

Mégegszer kívánok sok sikert a munkádhoz!

G. László

Kékedi Levente képe

Engem a megjelenése nagyon megragadott ennek a dobozpárnak. Természetesen élőben egészen másmilyen, mint fotón. (már megint ez az átkozott fotó, ami megmásít mindent) Félre ne értsen senki, nem a hangját dícsérem, meg értékelem most, hanem amilyen gyönyörű a doboza. Még nem a műanyag fólával feltapétázott ocsmány dobozok, hanem rendes fa, hsonló, mint a Minimaxé, de még szebb, és a színtónusa.....meseszép. Az már más kérdés, hogyan szólhat, de, nem is hallottam, még lehet szerencse, így legalább megmarad róla a jó véleményem, kinézete miatt. Volt szerencsém látni ezt élőben, de nem ilyen, mint fotón! :)

rákos zsolt képe

ahimotu Ezek elsősorban csöves erősítő hallgatására kellenek nekem mivel elég érzékenyek ezek a Tesla sugárzók -de ezt Leo is említette nekem amikor beszéltem vele- (viszont 22 eft ért nem veszek most  érzékenyebbet! pedig van most az Ex p-en ).És  mivel beszéltem a Leo val így kaptam tőle a dobozokat és 1 db mélyet mivel nekem 1db RK 09-em volt itthon !

Tehát ez egy 3 as ügy 1: csöveshez hallgatni 10W-on ,2: a doboz mán megvan,így később tehetek bele másik  kb:60W- os hangszórókat ->így már elmegy egy bulin is és 3: ha keverek akkor lehallgató falként is elmennének .Nekem ez a 3-as elv tetszik, mivel takarékos lett így a fal dolog  .

Természetesen ez a változtatás a Minimax okra is érvényes, mivel azokból már pár és +1 db-om is van .Mivel átmérő 12 cm-es mély többféle gyártótól is van(nemrégen megnéztem) így azokba is lehet más mélyeket betenni és egy jobbmagast is .De ez a téma ->Minimax ügy,pár hónapja tárgyalva lett már !

Nagyon érzékenyek, kb. 84dB@1W.

 

Majd meg-kever-kavar az a sok rezonancia és egyenetlenség az átvitelében. :-)

A keveréssel kapcsolatban csak annyit szeretnék írni, hogy kipróbáltam a médialejátszó rca kimenetét közvetlenül az Akai - ba és a Yamaha MG102c keverőpultomon keresztül is. Gondoltam egy kis hangszineléssel talán tudok korrigálni némely kellemetlen hangú mp3 tömörítésű zenémen. Azonnal lehetett hallani hogy ez nem volt túl használható ötlet! A hangképben megszűnt az élet, a tér beszűkült az egész zene tompa, fakó lett. Rá kellett jönnöm, hogy a keverőpultom nem igazán való hi-fi eszközök közé. Gyorsan vissza is dugtam az médialejátszó rca zsinórját az Akai-ba és úgy folytattam az arhíválást.

Csöves erősítővel kapcsolatban annyit hogy pár hónapja én is építettem egy 2x 2-3 wattos kis csöves erősítőt ECL 86 - os csövekkel. Nem volt egyszerű tisztességesen megszólaltatni, nem beszélve az anódfeszültség kellemetlenségeiről! (mem jó fogdosni!) A QUAD erősítőt 10x könnyebb beindítani. De aztán a hangja! Én még ilyet a saját szobámban nem hallottam! A gitár ott szólt az orrom előtt! Olyan stúdió zajokat meghallottam a felvételeken amiket még soha! Többször visszaraktam azt a részt hogy jól hallottam e! Csak ennyit szerettem volna közzé tenni a közelmúlt tapasztalataiból.

rákos zsolt képe

ahimotu Igen én is tudom ,hogy másként szólnak a csövesek .

Sajnos nem csinálok most komolyabbat még(de csöves előerősítőm 2 féle is van ).Nem hiányzik egy válás a kimenőtrafókra kiadott 50-100 eft ért!!!

Bár ipari- katonai végfok csöveim vannak ->E 235L.

Én jellemzően nem hallgatok Jazz és más hasonló pl:Blues zenéket .

Ellenben 2 db Budapest rádióból kiszedett végfokot(ezekben már ellenütemü van ) építek nemsokára.

Egyébként létezik csöves keverőpult is és gyártanak az USA ban kimondottan csövekhez való nagy érzékenységű papír mélyhangszórót is (ellenben itt meg áskálódnak bizonyos dolgokon.... )nemhogy csinálnának ilyet cégszerűen !

Az USA ban minden jobban kapható : jó ellenállások 0.1%-0.01 % ig 1 W környékén szén alapuban ,Malory, ELNA stb kondenzátorok, potik ,kimenő trafók :Jenzen Ludhal stb -ik ott erre van még ipar hál isten . Itt MO.-on  meg a vidi még a szám !

Egy példa : nemrégen kezembe került egy soksávos Nyák csatlakozó kék forrasztható !müanyaggal csinálva aranyozott érinkezőkkel  .Rá volt írva: Bunker Ramo Chicago!Ma ezkere mi van írva???

Kérdem én, itt már mindenki elfelejtett jó minőséget gyártani???

rákos zsolt képe

ahimotu Ma egy DUAL erősítővel próbáltam hallgatni (szerncsére a rádióban volt épp  zongora és csemballó zene is!)Ez szerintem elsősorban emberi beszéd így dialógus,ének, zongora, hegedű ,csemballó koncert zenék hallgatására való.Amit meglehetősen élethűen ad vissza.

A mély sug ->20W kis terhelhetősége miatt nem igazán való Diszkó és egyéb: tehát erős mélyeket igénylő zene otthoni hallgatására .

Nekem a leadott 2X 20 W kicsit kevés itthon.De másnak esetleg épp elég lehet ez.

Így a fent írtak miatt a továbbiakban nem hallgatom ezekkel a hangszórókkal .Mivel egy jó minőségű Dual hangfalpár beszerzése kerül nemsokára sorra(CL 710-720-730 a korabeli  Dual hangfal sorozat tagjai) így a Tesla dobozos MOD dolgot egyenlőre talonba teszem itthon.

A hangsugárzók nem adnak le wattokat. Inkább csak felvenni képesek. :-)

a tesla mélyek igenis jo minöségüek!!nekem is van néhány ilyen dobozom,még eredeti állapotban....ha a magasait kicserélném jobbakra,egész tisztességes hangu dobozt lehetne varázsolni belöle,de igy sem katasztrofális a hangja!!egyébként klh(usa) hangfalat hallgatok,tehát van viszonyitási alapom!

Na akkor úgy látszik, hogy a kedves "ahimotu" barátunk végül is eljutott a végső megállapításhoz: félreteszi ezeket a szegény kis hangeszközöket. De legalább ezen is jókat fórumozgattunk! Hihi :D

Üdv mindenkinek!

G.L.

rákos zsolt képe

ahimotu Nemrég megvettem a másik magasokat bele a Bajcsin : H 2000 Kft-s HG 2.5-639 et mely 8 ohm 90dB-es 100VA es és zeneiben 140W -os.

Sajnos nem elég bő a magas szóró készletük (mivel a Visatont 5000 ft/db ért nem akartam bele megvenni ).A mélyre visszatérve -mivel nemrég írtam :vettem a vaterán TVM- es mélyet amin nincs felirat(Grundig sub ban volt benne a 2 db) így feltételezhetően egy ARN 5618 es 8 ohmos  példány ,melynek adatai :86 dB-es érzékenységgel  60/120W os terhelhetőséggel.A váltási frekvencia 3 KHz kell legyen mivel ez a H2000 cég ajánlása a magasnál.Valamint a mély sugárzó átvitele 4 Khz után már esik ( azért elötte van kiemelése 5-7 Khz környékén ).

Így nemsokára elkészül a végleges verzió .

A December végei céges bulin, lehet alkalmazom is az elkészült falakat .

Megj: nemrégiben Shala keveselte a 86 dB- es érzékenységű mélyeket:

természetesen a H 2000 es mélyek jobb érzékenységgel bírnak !

Csak írom ,hogy a méregdrága Polkaudió-s RTI 10-es  (a haverom tulajdonában lévő front fal )89 dB- es érzékenységgel bír ,amely 12dB es mély és közép valamint  18dB- es magas váltással rendelkezik .

Nagyon jól tudnak pl. rezonálni indokolatlanul, és borzalmas torzításokat produkálni alacsony érzékenység és beszűkült átviteli tartomány mellett. ;)

Salala úr! : Biztos igazad van, de eltúlzod a dolgot :).

 

Ami viszont nekem fura, az a mély és a magas közötti nagy távolság. Ilyen messze szerintem nem szabad tenni egyik szórót a másiktól. Inkább arra kellene törekedni, hogy minél közelebb kerüljenek egymáshoz, de lehet hogy nincs igazam.

Kékedi Levente képe

Pedig nincs semmi túlzás, ez a valóság. Sajnos már 1khz-től végig hatalmas rezonanciái vannak középtartományban, amit még füllel is jól lehet hallani. Mélyben meg nem sokat szól. Sajnos nem igazán jó hangszórók ezek a Tesla 160-as mélyközepek.

Néha megdöbbenek! Miért? Mikor?

Amikor találkozom olyan emberekkel, akik úgy tekintik a hangdobozokat, és azok hangját, mint ami olyan, hogy "centiméterrel" pontosan le lehet mérni. Le lehet rajzolni, és ezt a rajzot mindenki egyformán látja!

 

Pedig, az u.n. "hangkép" az egy tág értelmezésű dolog.

Miért merem állítani ezt?

 

Mert annyira személyiség és ízlésfüggő dolog amennyire pl. az, hogy kinek melyik nő tetszik.

- Van akinek a karcsú magas

- Valakinek a teltebb középmagas

- Van olyan aki a kis termetű, de arányos nőkért van oda

- Valaki a teltebb és vele egyező magasságút kedveli

- Más meg azt aki "felül" domborít, de karcsú

- Van olyan ki a "hátsóját" szemléli, hogy kellően gömbölyű legyen

És még hosszan lehet sorolni.

 

Egy kérdés marad: Mindezekből melyik az "igazi nő"?

 

Mindegyik!

 

Szokták mondani, hogy aki valakibe szerelmes, neki az a legszebb.

 

Nos, a hangkép pont ilyen!

 

Nekem amelyik tetszik az a legjobb

nekem.

 

:: Kalmopirin

 

u.i.: De, aki akar ezen vitatkozni, az tegye, akár napestig, vagy jövő karácsonyig!

Tesla


Tesla
1992
Tesla
1986
Tesla B-101
1980-1989
Tesla B5
1970-1979
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Tesla NC420
1970-1979
Tesla NZC 710
Ismeretlen évjárat
Tesla Orfeus
1970-1979
Tesla rádió
Találat: 2
Tesla telefon
Találat: 2
hangfal


Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
RFT hangfal
Ismeretlen évjárat