Tesla hangfal rekonstrukciója


Forrás: 
Saját fotó
Tesla hangfal rekonstrukciója

Egy Supraphon RK 09- es hangfal hangszórókészlete, de más dobozba: Tesla ? téve .

Az eredeti RK 09 hangszórókészlete :

ARN 567 4 ohm /10W mély

ARV 161 4 ohm/8 W magas

és 1 db 8 mF-os /160V-os tömb kondenzátor a magas váltásánál alkalmazva.

A mostani változatnál a dobozban benne lévőt alkalmaztam ideiglenesen,amely lehet csak 3.3 vagy 4.7 mF-os.

A meghallgatás és MOD után dől el mit kap váltóként véglegesen.

Köszönet a dobozért Leoka88-nak !

Jópofa, hogy ezekkel a "kétes minőségű" KGST hangdobozokkal így elbibelődtök és utána képesek vagytok hónapokig fórumozni rajta! Mondjuk még mindíg jobb mintha a kocsmapultot támogatnátok! :)

Tudom, hogy ezt a hozászólásomat is törölni fogjátok. mindegy, én azért leírtam!

Sok sikert és jó szórakozást a hangdobozépítéshez!

Tisztelettel:

G. László

rákos zsolt képe

ahimotu Nem ez volt a végcélom!És  engem ne tévessz össze másokkal!

Egy studió szintű Genelec aktív fal használtan 250 eft amiket egy jobb stúdióban használnak a keverőpult mögött a polcokon!

Mivel a hangszórós(Androvics L.) oldalán láttam (és beszéltem is vele ez ügyben telefonon is),hogy ez a Tesla sorozatú ARN-es mélyek alkalmasak jó minőségű zene lehallgatására, így keverésére is (mivel ő valamikor a Magyar rádióban csinált egy ilyet- és nagyon tetszett az ott lévőknek a hangja-  innen jött nekem az ötlet :hogy ezeket a mélyeket -esetleg kicsit korlátozottabban-lehetne másra is használni mint csak símán a zene hallgatására a keverő után .Így- a Leoka88-al beszélve még tavaly- (ő adta a dobozokat nekem)megcsináltam végűl most.

Természetesen nem fogok vele zenét különösebben keverni, de a lehetőség és a mélyek megléte nekem elég volt ehez a project-hez !

Üdv:Zsolt

Remélem kielégítettem a kiváncsiságodat !

Egyébként a TESLA továbbra is él csak cső ügyben már őket JJ nek hívják és fal ügyben meg TVM -nek és eléggé HI-End esek is tudnak ezek a dolgok lenni csak mivel ezen az oldalon nem szokás sem a csöves sem más HI-End-es dolgokról ide írogatni!Ezért nem írok mást ide, de én ezekeben utaztam és fogok is utazni a továbbiakban !!!!

Gondolom nem olvastad a valamikori Hang&Technika kiadványokat !!

 

Hájendes.. :D Az.

panblue képe

ebből az egészből már csak az ajudijófíl maradt ki :)

panblue

Szerintem várjuk ki a végét. ;)

oldtimer képe

 

Gerlac tud valamit

 

Én meg úgy vagyok mint Kabos Gy. „Ha mindent nem is tudok, de sokat sejtek.”

 

üdv.: oldtimer

 

Tisztelt Zsolt!

Ne értsd félre a hozzászólásomat, én csal tisztelettel nézem a lelkesedést ahogyan bántok ezekkel az akusztikai termékekkel! Egyébként bogarat ültettél a fülembe ezekkel a Tesla dobozokkal kapcsolatban!

Én most egy Mission hangdoboz párocskát használok NAD erősítővel egy MNC sub ládával megtámogatva, de nem zárkózok el a kísérletezésektől. Csak megjegyzem, hogy a GX esített 4000 MKII. lenyűgöző hangzást produkál evvel a rendszerrel! Viszont nyakig sem szeretnék ülni a hangdobozokban a nem túl nagy szobámban.

Mégegszer kívánok sok sikert a munkádhoz!

G. László

Kékedi Levente képe

Engem a megjelenése nagyon megragadott ennek a dobozpárnak. Természetesen élőben egészen másmilyen, mint fotón. (már megint ez az átkozott fotó, ami megmásít mindent) Félre ne értsen senki, nem a hangját dícsérem, meg értékelem most, hanem amilyen gyönyörű a doboza. Még nem a műanyag fólával feltapétázott ocsmány dobozok, hanem rendes fa, hsonló, mint a Minimaxé, de még szebb, és a színtónusa.....meseszép. Az már más kérdés, hogyan szólhat, de, nem is hallottam, még lehet szerencse, így legalább megmarad róla a jó véleményem, kinézete miatt. Volt szerencsém látni ezt élőben, de nem ilyen, mint fotón! :)

rákos zsolt képe

ahimotu Ezek elsősorban csöves erősítő hallgatására kellenek nekem mivel elég érzékenyek ezek a Tesla sugárzók -de ezt Leo is említette nekem amikor beszéltem vele- (viszont 22 eft ért nem veszek most  érzékenyebbet! pedig van most az Ex p-en ).És  mivel beszéltem a Leo val így kaptam tőle a dobozokat és 1 db mélyet mivel nekem 1db RK 09-em volt itthon !

Tehát ez egy 3 as ügy 1: csöveshez hallgatni 10W-on ,2: a doboz mán megvan,így később tehetek bele másik  kb:60W- os hangszórókat ->így már elmegy egy bulin is és 3: ha keverek akkor lehallgató falként is elmennének .Nekem ez a 3-as elv tetszik, mivel takarékos lett így a fal dolog  .

Természetesen ez a változtatás a Minimax okra is érvényes, mivel azokból már pár és +1 db-om is van .Mivel átmérő 12 cm-es mély többféle gyártótól is van(nemrégen megnéztem) így azokba is lehet más mélyeket betenni és egy jobbmagast is .De ez a téma ->Minimax ügy,pár hónapja tárgyalva lett már !

Nagyon érzékenyek, kb. 84dB@1W.

 

Majd meg-kever-kavar az a sok rezonancia és egyenetlenség az átvitelében. :-)

A keveréssel kapcsolatban csak annyit szeretnék írni, hogy kipróbáltam a médialejátszó rca kimenetét közvetlenül az Akai - ba és a Yamaha MG102c keverőpultomon keresztül is. Gondoltam egy kis hangszineléssel talán tudok korrigálni némely kellemetlen hangú mp3 tömörítésű zenémen. Azonnal lehetett hallani hogy ez nem volt túl használható ötlet! A hangképben megszűnt az élet, a tér beszűkült az egész zene tompa, fakó lett. Rá kellett jönnöm, hogy a keverőpultom nem igazán való hi-fi eszközök közé. Gyorsan vissza is dugtam az médialejátszó rca zsinórját az Akai-ba és úgy folytattam az arhíválást.

Csöves erősítővel kapcsolatban annyit hogy pár hónapja én is építettem egy 2x 2-3 wattos kis csöves erősítőt ECL 86 - os csövekkel. Nem volt egyszerű tisztességesen megszólaltatni, nem beszélve az anódfeszültség kellemetlenségeiről! (mem jó fogdosni!) A QUAD erősítőt 10x könnyebb beindítani. De aztán a hangja! Én még ilyet a saját szobámban nem hallottam! A gitár ott szólt az orrom előtt! Olyan stúdió zajokat meghallottam a felvételeken amiket még soha! Többször visszaraktam azt a részt hogy jól hallottam e! Csak ennyit szerettem volna közzé tenni a közelmúlt tapasztalataiból.

rákos zsolt képe

ahimotu Igen én is tudom ,hogy másként szólnak a csövesek .

Sajnos nem csinálok most komolyabbat még(de csöves előerősítőm 2 féle is van ).Nem hiányzik egy válás a kimenőtrafókra kiadott 50-100 eft ért!!!

Bár ipari- katonai végfok csöveim vannak ->E 235L.

Én jellemzően nem hallgatok Jazz és más hasonló pl:Blues zenéket .

Ellenben 2 db Budapest rádióból kiszedett végfokot(ezekben már ellenütemü van ) építek nemsokára.

Egyébként létezik csöves keverőpult is és gyártanak az USA ban kimondottan csövekhez való nagy érzékenységű papír mélyhangszórót is (ellenben itt meg áskálódnak bizonyos dolgokon.... )nemhogy csinálnának ilyet cégszerűen !

Az USA ban minden jobban kapható : jó ellenállások 0.1%-0.01 % ig 1 W környékén szén alapuban ,Malory, ELNA stb kondenzátorok, potik ,kimenő trafók :Jenzen Ludhal stb -ik ott erre van még ipar hál isten . Itt MO.-on  meg a vidi még a szám !

Egy példa : nemrégen kezembe került egy soksávos Nyák csatlakozó kék forrasztható !müanyaggal csinálva aranyozott érinkezőkkel  .Rá volt írva: Bunker Ramo Chicago!Ma ezkere mi van írva???

Kérdem én, itt már mindenki elfelejtett jó minőséget gyártani???

rákos zsolt képe

ahimotu Ma egy DUAL erősítővel próbáltam hallgatni (szerncsére a rádióban volt épp  zongora és csemballó zene is!)Ez szerintem elsősorban emberi beszéd így dialógus,ének, zongora, hegedű ,csemballó koncert zenék hallgatására való.Amit meglehetősen élethűen ad vissza.

A mély sug ->20W kis terhelhetősége miatt nem igazán való Diszkó és egyéb: tehát erős mélyeket igénylő zene otthoni hallgatására .

Nekem a leadott 2X 20 W kicsit kevés itthon.De másnak esetleg épp elég lehet ez.

Így a fent írtak miatt a továbbiakban nem hallgatom ezekkel a hangszórókkal .Mivel egy jó minőségű Dual hangfalpár beszerzése kerül nemsokára sorra(CL 710-720-730 a korabeli  Dual hangfal sorozat tagjai) így a Tesla dobozos MOD dolgot egyenlőre talonba teszem itthon.

A hangsugárzók nem adnak le wattokat. Inkább csak felvenni képesek. :-)

a tesla mélyek igenis jo minöségüek!!nekem is van néhány ilyen dobozom,még eredeti állapotban....ha a magasait kicserélném jobbakra,egész tisztességes hangu dobozt lehetne varázsolni belöle,de igy sem katasztrofális a hangja!!egyébként klh(usa) hangfalat hallgatok,tehát van viszonyitási alapom!

Na akkor úgy látszik, hogy a kedves "ahimotu" barátunk végül is eljutott a végső megállapításhoz: félreteszi ezeket a szegény kis hangeszközöket. De legalább ezen is jókat fórumozgattunk! Hihi :D

Üdv mindenkinek!

G.L.

rákos zsolt képe

ahimotu Nemrég megvettem a másik magasokat bele a Bajcsin : H 2000 Kft-s HG 2.5-639 et mely 8 ohm 90dB-es 100VA es és zeneiben 140W -os.

Sajnos nem elég bő a magas szóró készletük (mivel a Visatont 5000 ft/db ért nem akartam bele megvenni ).A mélyre visszatérve -mivel nemrég írtam :vettem a vaterán TVM- es mélyet amin nincs felirat(Grundig sub ban volt benne a 2 db) így feltételezhetően egy ARN 5618 es 8 ohmos  példány ,melynek adatai :86 dB-es érzékenységgel  60/120W os terhelhetőséggel.A váltási frekvencia 3 KHz kell legyen mivel ez a H2000 cég ajánlása a magasnál.Valamint a mély sugárzó átvitele 4 Khz után már esik ( azért elötte van kiemelése 5-7 Khz környékén ).

Így nemsokára elkészül a végleges verzió .

A December végei céges bulin, lehet alkalmazom is az elkészült falakat .

Megj: nemrégiben Shala keveselte a 86 dB- es érzékenységű mélyeket:

természetesen a H 2000 es mélyek jobb érzékenységgel bírnak !

Csak írom ,hogy a méregdrága Polkaudió-s RTI 10-es  (a haverom tulajdonában lévő front fal )89 dB- es érzékenységgel bír ,amely 12dB es mély és közép valamint  18dB- es magas váltással rendelkezik .

Nagyon jól tudnak pl. rezonálni indokolatlanul, és borzalmas torzításokat produkálni alacsony érzékenység és beszűkült átviteli tartomány mellett. ;)

Salala úr! : Biztos igazad van, de eltúlzod a dolgot :).

 

Ami viszont nekem fura, az a mély és a magas közötti nagy távolság. Ilyen messze szerintem nem szabad tenni egyik szórót a másiktól. Inkább arra kellene törekedni, hogy minél közelebb kerüljenek egymáshoz, de lehet hogy nincs igazam.

Kékedi Levente képe

Pedig nincs semmi túlzás, ez a valóság. Sajnos már 1khz-től végig hatalmas rezonanciái vannak középtartományban, amit még füllel is jól lehet hallani. Mélyben meg nem sokat szól. Sajnos nem igazán jó hangszórók ezek a Tesla 160-as mélyközepek.

Tesla


Tesla
1992
Tesla
1986
Tesla B-101
1980-1989
Tesla B5
1970-1979
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Tesla NC420
1970-1979
Tesla NZC 710
Ismeretlen évjárat
Tesla Orfeus
1970-1979
Tesla rádió
Találat: 2
Tesla telefon
Találat: 2
hangfal


Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
RFT hangfal
Ismeretlen évjárat