Tesla hangszóró


Forrás: 
Pécs, Babits M. Gimnázium
Tesla hangszóró

Sokan ismerik szerintem ezeket a hangszórókat. Még mostanában

is találkozhatunk velük elég sok intézményben, főleg iskolákban. Lényege annyi,

hogy ez egy 5W- os hangszóró, ami általában egy régi földeletlen dugóval

egy konnektorba van dugva. Ám a konnektorban a stúdióban lévő erősítőnek a jele

van. Ilyenekről szól az iskolai hirdetés vagy például a sulirádió. Hangja arra elég, hogy egy tantermet betöltsön, de a folyosókra már édeskevés, mert magas hangja rettenetesen vízhangzik ott.

oldtimer képe

Remélem nem állítanak statárium elé, hogy világgá kürtölök egy katonai titkot: Körmenden a Laktanyában a körletekben ugyanilyen hangszórón hallgattuk az "ezredrádiót" és a belőle sugárzott zeneszámokat.

Határtalan élmény volt ;)

Hogy ma megvan-e még? Talán az épületek igen, mert a század P.k. szerint már akkor úgy nézett ki az intézmény mint egy Ifjúsági Szálló, így talán ma már Ifjúsági Szállónak használják és a hangszórók is a helyükön maradtak.

üdv.: oldtimer

gti3per888 képe

Ahol én végeztem, ott bizonyos termekben a mai napig ezek szolgálnak, bemondásra jók, bár arra alig-alig használták őket, viszont ballagáskor ezeken szólt a zene, rettenetes fulsértő torz hangal, erősen visító közepekkel, habár a terem akusztikája valamit dobott rajta, így meglepő módon némi mély is társult hozzá...

Igen, ennek a membránja annyira gyenge, hogy ha nem kap bemenőjelet akkor is rezonál. :)

Mélyei azért voltak, mert gyenge a mágnese.

Azóta már autóhangszórókat készít az a cseh hangszórógyár, ahol ezeket összerakták annakidején.

Ami azt illeti amikor zenét adnak le rajta az egy kissé borzalom,

főleg a mai techno-s számok szólnak belőle veszettül. És olyankor

tényleg fülsiketítően tud szólni! De ezek ellenére szerintem kedves

emlékeket ébreszt mindenkiben.

teslaeltos képe

Azt azonba nem szabad elfelejteni hogy ennek a hagszórónak van egy 100v leválasztó transzformátora is! Mi BEAG AET-erősítővel hajtottuk meg,mert annak volt 100v kimenete

Vagy nagyobb mennyiségben APT-100, APX-100-zal működtették..

Hol hajtották ezeket a hangszórókat ? Amúgy múltkor láttam kettő ilyet

csak türkizkék dobozosat a vásárban pécsen, 1500-at kértek darabjáért.

Glykolstop matricával az igazi. :) Általános iskolás koromban minden teremben volt egy ilyen. A beszédet is alig lehetett érteni, folyamatosan zörgött a kasznija. Ha szünetben megszólalt az iskolarádió az a terem visszhangosságával gyilkos kombinációt alkotott. Alig vártuk hogy elhallgasson, mert egymással se tudtunk tőle beszélni, sokszor még a teremből is kimentünk miatta. Később aztán találkoztam 2 kiselejtezett példánnyal, aztán akkor megnéztem mi van benne. A dobozt szinte teljesen kitölti a hangszóró, de a kaszni nagyon vékony műanyagból van. Tömege kb semennyi, csillapítóanyagnak nyomát se láttam nem csoda hogy állandóan rezonált. A hangszóró mágnese más hangszórókhoz képest aránytalanul kicsi, a membrán merevsége, kb olyan mint a WC papíré. Felfoghatatlan hogy terjedhetett el ennyire, annak ellenére hogy arra is 52ar volt amire kitalálták. Ehhez képest Sokol rádiót hallgatni valóságos high-end. Szerintem egy virágládából is különbet lehetett volna barkácsolni. Miután megnéztem magamnak visszatettem a szemétbe, mert tényleg oda való.

Tesla


Tesla
1992
Tesla
1986
Tesla B-101
1980-1989
Tesla B5
1970-1979
Tesla hangfal
Találat: 3
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Tesla NC420
1970-1979
Tesla NZC 710
Ismeretlen évjárat
Tesla Orfeus
1970-1979
Tesla rádió
Találat: 2
Tesla telefon
Találat: 2
hangszóró