Tesla lemezjátszó NC-430


Forrás: 
Saját készülék
Tesla lemezjátszó NC-430

Tesla lemezjátszó 1985-ből. Típus: NC-430.

Rettenetes hangja volt.
B. István

Szerintem szép, tiszta hangja van, bár a képen látható lemezjátszóban már ki lett cserélve az eredeti hangszedő egy modernebb változatra (az eredetivel sem volt annyira rossz, csak egy kicsit tompábbak voltak vele a magasabb hangok). Volt ennek a lemezjátszónak egy NC-420-as "kistestvére", na annak tényleg szörnyű hangja volt.

Én is látom hogy cserélve van a fej. Az lenne a kérdésem hogy milyen típusra? Mert van egy ilyen lemezjátszó nálam amiben a fej egyik oldali tekercse szakadt így csak a fél oldal szólt.

perlaci képe

Üdv mindenkinek!
A Tesla lemezjátszók feje isszonyú rossz minőségű és hangu volt. De ha beletetél egy jó fejet és a kar jol volt beállítva , csodásan szólt. Most is kaphatók elfogadható árban jó fejek. Aki lemezjátszózik megéri venni bele.

Az elfogadható árban már elég jó fej kombinációra van konkrét javaslatod? Én ugyan is a régi MC 400-amat szeretném újra hadra fogni.

perlaci képe

Anonymus mivel nem idevaló légyszi keress meg privátban és szívesen segítek. Van nekem is több betétem, de címet és árakat is tudok mondani ha más típus érdekel.
newday@enternet.hu
Hali laci

két kérdésem lenne:
1. az mc 400-asból miért nem találok eladót a neten? ilyen kevés jött be anno?
2.lehet, lenne egy ingyen, de görbe a lemeztányér(egy fórumon olvastam , másnak is ilyen..esetleg típushiba???).van valami tipp javításra?nagyon tetszik ez a típus, szeretném megcsinálni.sajna nem elég, ha esztergáltatok másik tányért, mert a szoknyarészen van a rovátkázás a pitchcontrollnak.
köszönet!

Wesselényi utca 19 alatt két üzlet (boltocska) is van. itt komplett tű és betét is kapható.
NC 430-ba már kétszer is kaptam, nagyon meg voltam vele elégedve.
Ha a tányért hang (rezgés-) szigeteljük, akkor nagyon jól lehet vele felvételt készíteni, pl. CD-re is!

Üdv.D.A.

údv, hát a hangja a 420asnak szerintem kíváló legalább is az összes eddigiekhez képest jól szól. najó nem egy technics minőség de azért szépen szól:) ha valaki tudna nekem segíteni hol lehet hozzá tűt, netalántán egy egész tűfoglalattal beszerezni nagyon megköszönném. ímél: info /kukacc/ djweb /ponty/ hu

Üdv,nekem NC 440-em volt, Ortofon VMS 30-as fejjel egészen kiválóan muzsikált,jazz zenénél is élvezhető volt, kisebb felfüggesztési módosítások után.Sajna nem értdemes beruházni ilyen gépre,mert a lemeztányér alatt levő kisebb lemeztányér anyaga hajlamos a repedezésre,deformálódásra,ez nagy nyávogást, illetve szabálytalan tűkopást(a fel le vándorló tányér miatt)okoz.Ha mégis sikerül egy jó állapotút beszerezni,akkor max az Ortofonig érdemes elmenni,a 420-asnál pedig egy olcsó Tonar Birdie hangszedőig, annak a futóműve ezer sebből vérzik.Üdv

RE: Rettenetes hangja volt

 

 

Mindig is „bántotta” a fülemet a „Minden relatív” kifejezés, de ez most tényleg raltív.

 

Mindenki tudja miért, hogy mennyiféle „komponens”-ből áll össze a „hangkép”.

 

Csak egy példa: Ezen sem szól rosszabbul egy Iron Maiden LP mint egy Thorens vagy Lenco lemezjátszón Spendor BC1 hangdobozokkal sem!

És még lehetne sokáig cserélgetni az összetevőket míglen eljutnánk a „személyes ízlés” fogalmáig ;)

 

üdv.: oldtimer

Először is BUÉK mindenkinek!!

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Ha minden jól megy hamarosan szert teszek egy TESLA NC 430 tipusú lemezjátszóra (régóta tetszik)! Tudná(nak)tok segíteni abban hogy, mire figyeljek oda ennél a készüléknél? Vannak-e 'betegségei', gyengéi!? Eddig annyit tudok róla hogy még az eredeti tű van benne (VM2202), és néha beremeg a lemeztányér,de ha megvan egy kicsit emelve a készülék eleje akkor elmúlik a remegés! A neten keresztül 'beszéltem' az eladóval, és Ő ezt a hibát vette észre, sajna Én még nem láttam a készüléket, de az eladó elmondása alapján szép állapotban van és képeket is küldött róla (Korrekt embernek tünik)!Ill.az lenne még a kérdésem hogy a későbbiekben milyan tűt(fejet) érdemes bele venni ami nem túl drága, és hol lehet beszerezni? Mert az eredetit már nem forgalmazzák!Ja meg itt írja valaki, "borzalmas" a hangja?Ebből mi az igaz?

A segítséget előre is KÖSZÖNÖM!

NGA képe

Az egyik betegsége a csapágyazás gyengesége a nehéz lemeztányér miatti elkopás:

 

"és néha beremeg a lemeztányér,de ha megvan egy kicsit emelve a készülék eleje akkor elmúlik a remegés!"


Ez valószínűleg a csapágy elkopása. Ezt a lemezjátszót én nem venném meg. Inkább egy NAD 5120 (NC-470)-est vennék. A VM2202-es fejet is kidobnám, helyette vennék egy Ortofon OM5 hangszerdőt, az nagyon jó belépőszintű hangszedő.

NGA! -Köszönöm szépen a segítséget, és a jótanácsot!

Azt hiszem megfogadom!

 

Elősször is, Üdvözlöm a Retronom.hu tagjait,

Békés Húsvétot Kívánva!

 

Most vettem (500 HUF) 1 NC 43 sasszit (ez dobozolva az NC 430).

Eredetileg csak alkatrésznek szántam 1 LP mosóhoz, de lehet, hogy össze dobok belőle 1 LP gyalut, csak kíváncsiságból.

A neten, eddig nem találtam semmi használható leírást róla.

Valaki tud abban segíteni, hol találok doksit?

Esetleg van valakinek leírása róla?

A segítséget előre is köszönöm.

 

Üdv: igi

imi2 Hello mindenkinek! Kaptam egy padlásról egy Litovelt. Fura kinézete van a lemeztányérnak. A közepétől kifelé egyre "lejtősebb". Vagyis a lemez közepe felfekszik, aztán egyre nagyobb a hézag. A széle már annyira lent van, hogy már karcol. Mit lehet ezzel csinálni?

wpetya

Nekem Tehnics erősítővel szól Vidi hangfalakkal, Szép hangja van.

Sziasztok! A címben említett lemezjátszóhoz szeretnék hangszedőt vásárolni, de fogalmam sincs milyen típus jó bele, illetve milyent érdemes. Egyáltalán mi a vélemény a készülékről? Hozzám egy lomtalanítás során került, igazság szerint még azt is csak sejtem (remélem), hogy működik még. Neten keresgéltem, de erről a típusról alig írnak valamit.

Ezen az oldalon látható hasonló lemezjátszó, az NZC 142 még nincs fenn:

http://www.oldradio.cz/gramof.htm

A VK 4302 kerámia (vagy kristály) hangszedő. Látatlanban: inkább dísznek, érdekességnek jó, mint mindennapi használatra.

ml

Köszönöm, a 143 viszont fent van már, szerintem nagy különbség nincs köztük. Illetve igazán a hangszedő volt a lényeg. Semmiképp sem mindennapi használatra kell, pár régi bakelitet szeretnék csak bedigizni, aztán megy is vissza a dobozba. Ebből kifolyólag sokat nem is kívánok rá költeni.

Hát ha mindenáron véglegesen le szeretnéd gyalulni a barázdákat a lemezeiden... Ha csak digizés, sztem inkább kérj meg egy ismerőst, akinek normálisabb hangszedője van.

Közben jobban utánanéztem (találtam részletes specifikációt), a VK 4302 hangszedő az NZC 140-be való (többek között). Ebbe a VM 2101 való, ami dinamikus. Bár ha jól értem az NZC 142 átkapcsolható kristály hangszedősre is.

A VM 2101 -gyel sem sokkal alkalmasabb a digitalizálásra. Ugyanis jókora lehet a dübörgés és a zaj. Digizéshez jó minőségű lemezjátszót érdemes használni.

ml

Tudom, de ez van:( Annyira talán nem szörnyű. Pár lemez miatt meg nem fogok több tízezret rákölteni egy komoly(abb) lemezjátszóra. Egyébként azt olvastam  alternatívaként az Ortofon OM3E jobb választás, mint a Tesla sajátja. Persze ha arra gondolsz, hogy a lemezjátszó önmagában  sem nagy szám, akkor nem vagyok előrébb vele, esetleg annyiból, hogy könnyebben beszerezhető. Viszont ez akciósan is 6500+pk, tehát inkább egy használt, de jó állapotút kéne találnom.

Maradna még a kölcsönkérés, de ismerettségi körben még ilyen sincs.

A harmadik lehetőség, hogy fizetek valakinek, aki megcsinálja, de jobban szeretném magam, illetve pár lemez után már többe vagyok, mintha én csinálom, és így később is használhatom, ha úgy alakul. Persze a minőség más kérdés.

Kicsit úgy vagyok vele, ha már itt porosodik ez a lemezjátszó, akkor jó lenne kezdeni vele valamit, még ha nem is egy audiophile készülék.

Már az is valami, hogy nem VK4302 vagy RFT CS29...

Sziasztok, tanácsot kérnék én is. Nekünk egy Tesla G710A tipusú lemezjátszónk pihen kb 10 éve a szekrényben és szeretném újra üzembe helyezni. Felülnézetből teljesen megegyezik a képen látható NC430-assal, a doboza fém borítású. Bár nem kis helyigényű darab, gondolkodtam egy modern lejátszó vásárlásán, viszont ez meg van kímélve, első tulajdonosai vagyunk. Mit javasolnátok? Az olvasottak alapján célszerű új fejet és tűt venni, ez teljesen rendben is van. Amiket olvasok negatív véleményeket, az utóbbi 10 évben néhány alkalommal elő volt szedve nosztalgiából, nem emlékszek, hogy a tányér zörgött volna.

Tesla


lemezjátszó


Audio lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Szovjet lemezjátszós rádió
Ismeretlen évjárat