Nixie óra TTL z570m


Forrás: 
saját
Nixie óra TTL z570m

Elfekvő megmaradt anyagokból építettem ezt a deszkamodellt. Texas Instruments, Telefunken, és Mev TTL ic-k, Z570M csövek. Az alsó alumínium lapra került egy stabilizátor és a 3 gomb. A baloldali öcsipanel az anódfeszültséget állítja elő (kapcsolóüzemű), a jobboldali pedig az időalap. A rögtönzött drótozás kicsit lerontja az összképet, de a számlálórészt igyekeztem átgondoltan építeni. Mivel az IC-ket már nem olyan könnyű beszerezni, ezért a panelen jumperek is vannak, amik átállításával a 7490-eseket is be lehet fogni 7492-nek. Ideálisabb azonban ha 7492-vel van megépítve a hatos osztás. Az építés után sikerült szerezni 7492-ket úgyhogy azzal megy. Pörgetés kizárva, az óra és a perc egyesével állítható, a másodperc pedig nullázható. Mind a 3 gomb pergésmentesített. A számláló rész később kapott egy supercapot, amivel egy kisebb áramszünet esetén (kb. 30mp) sem felejt. Így is megállja a helyét, de egy dobozt mindenképp megérdemelne.

Pict4072.jpg Pict4070.jpg Pict4074.jpg

Nagyon klafa lett, nekem szinte teljesen hasonló elrendezésben (és típusban) sorakoznak az IC-k, egy 70-es évek végén készült, és pillanatpákával "legányolt" panelt vettem meg, felújítottam, és le is fújtam a végén védőlakkal. Ennél kisebb karakterméretű orosz Nixie-ket, hajt, tipikusan olyanok, hogy az "5"-ös szám egy tetejére fordított "2"-es :) .

Köszi! A kapcsolás lényegében ugyanaz, sokat variálni nem nagyon lehet.  A sok-sok évvel ezelőtti verziókhoz képest meg lehet spórolni egy marék 7490-est de kell helyettük néhány 7400-as. Ezek újan is könnyebben beszerezhetők és olcsóbbak is. A kis táppal pedig egy kommersz 12V-os trafóval meg lehet oldani az egészet. Egy naptráfunkcióval még lehet hogy megüberelem ezt egy öcsipanel formájában ha lesz időm. Jópofák lehetnek az orosz csöveid, élőben olyanokat sajnos még nem láttam.

Kiss Béla lászló képe

Szép és jó, ez így korhű, csakis így! Kevesellem az IC-ket, mijen frekin jár a kvarc?

Mechanikus kvarcórából van az időalap, talán 32768 kHz a kristály frekvenciája. A lényeg hogy a "fekete pötty" már 1hz-et ad. Egy marék 7490-et és az 1mhz-es kvarcot spóroltam meg. Az áramfelvétel is kevesebb így. U.I. A csöves kivmérőt sikerült megépíteni?

Nixie


óra


Amfora
Találat: 2
Asztali óra
Találat: 2
Borax krém
1950-1959
CD PANORAMA
Találat: 2
Cornavin karóra
Találat: 2
Csörgő óra
Ismeretlen évjárat
Doxa karóra
1970-1979
Dutra óra naptár
Ismeretlen évjárat
Ébresztőóra
Ismeretlen évjárat
Ébresztőórák
Ismeretlen évjárat
Fali óra
Találat: 3
Falióra
Találat: 3
Flora szappan
Találat: 3
Flora terpentin
Ismeretlen évjárat