Ajánló

Elektronika óra 12-41 A


Forrás: 
találtam
Elektronika óra 12-41 A

A sorszámot ítélve gondolom hogy 87-es lehet. Úgy találtam, és a gombok sokasága egyből szemet szúrt. A kínai bucsus órákat két gombbal be lehet lőni. De nem ezt. Barokkos túlzással mondhatnám hogy pilótavizsga kell a beállításhoz. Ráadásul a cirill feliratok nekem pont annyit mondanak. Na de nem ennyire reménytelen a helyzet, pedig a tetejére is jutott két gomb. A huzogatós és nyomó kapcsolók egyvelege nekem amatőr benyomást kelt. A hátulján egy csavaros foglalatú biztosíték is helyet kapott. Félóra tökörészés után sikerült rájönni a gombok lelkivilágára. Bal oldali felső gomb egyfajta "dimmer" de a kijelző annyira el van fáradva hogy jobb nem bekapcsolni. A jobb oldali felső gomb pedig a signal stop amivel be lehet tömni reggel az ébresztő száját. Alsó gombok balról jobbra: "óra" "perc" "stop" "másodperc" "reset" "ébresztő". Ha áramot kap resettel kell kezdeni mert minden szegmens kigyullad. Az óra és a perc gombokkal egyszerűen be lehet lőni. Az idő beállítását a stop nem akadályozza, de ha kész a beállítás ki kell engedni mert különben nem fog számolni. Az ébresztőt 99:99-re is be lehet lőni. Eleinte úgy gondoltam hogy "szoftverhiba" de talán valami fals időpont megadásával lehet inaktiválni az ébresztőt. Másodpercet is tud kiírni ha a "sec" gomb aktív. Mivel csak négy szegmens van ezért eltolja kettővel a kijelzést, igy az órák helyén lesznek a percek, és a percek helyén a másodpercek. Belsőt tekintve elég sajátos kétoldalú panel, lehetetlen alakú IC stb. A maga korában szerintem legalább olyan újdonság lehetett mint egy kacsintós pénztárca. vagy 7 zenés kvarcóra.

Pict2925_.JPG Pict2926_.JPG Pict2927_.JPG
gti3per888 képe

Én a piacról hoztan 2 ilyet, az óra panelein lévő forrasztások itt-ott elengedtek, gondolom a 20 év után nem birták. Az egyik full leharcolt, a biztosítékháza szétment, az előlapja leesik, és a trafó forrosztásait kelett megcsinálni. A másiknál a csipogó és a led forrasztása engedett el. Ha megmozgattam a ledet, az egész órából elment az áram. Ezenkívűl pofás kis óra, nekem jobban bejön, mint a mai tescos plecsnik.

A mai napig ez világít a monitorom mellett, 2-vel is rendelkezem, mindkettőt örököltem, az egyik narancssárga dobozos sima 12-41-es, sajnos menthetetlenül ki van égve a csöve, a 2 belső szám csak közelről látszik, esetleg éjjeliszekrényre még jó. :(

A másik barna tokban lévő 12-41A tipusú, ennek jó a kijelzője, régóta használom, heti 8 percet siet, amit lehetetlen korrigálni, a csipogója pedig az évek során elhalkult, ma már nem bír felébreszteni, nemtudom mi lehet vele.

 

A  trafó forrasztásai a nyáklapon idővel elengedtek, újra kellett forrasztani mindet. De nem bánom, remélem sokáig díszíti még az asztalomat, szép, esztétikus óra, a cirill feliratok pedig érdekes, ma már ritka kinézetet kölcsönöznek. :)

Elektronika


óra


Amfora
Találat: 2
Asztali óra
Találat: 2
Borax krém
1950-1959
CD PANORAMA
Találat: 2
Cornavin karóra
Találat: 2
Csörgő óra
Ismeretlen évjárat
Doxa karóra
1970-1979
Dutra óra naptár
Ismeretlen évjárat
Ébresztőóra
Ismeretlen évjárat
Ébresztőórák
Ismeretlen évjárat
Fali óra
Találat: 3
Falióra
Találat: 3
Flora szappan
Találat: 3
Flora terpentin
Ismeretlen évjárat