Pioneer CT-506


Forrás: 
sajat
Pioneer CT-506

1979 karácsonyára lepte meg a kereskedelem a magyar hifistákat az első tényleg HIFI kazettás tapedeck-el. Mindössze 8.000 Ft volt az ára, ami alig volt 2 havi fizetés akkor.

Akkor engem átvertek a boltban, nekem 8500-ért adták. :-))) Ráadásul az akkortájt nekem - pályakezdőnek majd' 3 havi bérem volt, de megérte, szép hangú, megbízható masinka volt. Videoton Prometheus rádióval és a szintén viditől való Brilliant hangsugárzókkal használtam, melyek a Minimax mellett a leginkább telitalálatnak számítottak. Magyar viszonylatban talán az Orion HS40 volt jobb.

Feribá

Mint most 270 ezer Ft. Megérte...

magnospeti képe

   A miskolci üzletekben mindenhol 8500 Ft volt. Egyszer a kezembe került a Ramovill által kereskedelembe hozott készülékek és alkatrészek teljes listája a beszerzési árakkal együtt. Az 506-os pontosan 5000Ft-ba került nekik. Akkoriban 3500 tiszta hasznot felmutatni többszázezres példány mellett nem lehetett kicsi haszon...Angliában akkor 89 Fontba került egy ottani lakosnak. Átszámítva az pontosan 5000 Ft volt. Ott, azok mellett a keresetek mellet.

Szép napot ! Jó kis gép volt ez , nekem is volt , sajna eladtam ...

A Kálvin téri Keravill 8500 - ért mérte , de máshol is mintha ennyi

lett volna ... 500 - ért akkoriban 20 db sajtburit lehetett venni ,

ugyancsak a Kálvin téren , akár este 23 órakor is ... ez akkor nagy szó volt ..

Ha jól emlékszem 20 volt a sima , 24 a sajtburi ... De ez "megérne

egy misét " , aki evett ott az nem felejti ...

Őrízd meg a gépet nem éri meg eladni ...

 

leo

 

oldtimer képe

" Mindössze 8.000 Ft volt az ára, ami alig volt 2 havi fizetés akkor."

 

Egész pontosan emlékszem az első fizetésemre, amit 1979 október elején kaptam 2985 forint volt. Mint esztergályos szakmunkás kaptam, a 14 forintos órabéremmel. (a fizetési papír még meg is van valahol)

Tehát én ikább úgy mondanám az ára majdnem 3havi fizetésem volt!

Pedig ekkor délutános műszakpótlék is jött rá. Igaz mindez részletkérdés. Gondoltam: fontos a referencia.

Bár lehet, hogy ekkoriban valaki 4000 körül keresett?

 

Emellett még emlékszem arra is, hogy volt olyan vevő aki még a behozatal előtt vette meg a magnót a Műszaki Bizományi egyik boltjában, 3 vagy négyszeres áron. Bizony rághatta a körmét, hogy miért nem várt a vétellel...

No, de nem lehetett tudni előre.

 

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Jól mutatnak a kazetták a magnó tetjén. Szép színesek.

Persze a kérdés csak az, hogy használod is a magnót, vagy csak szobadísz?

 

Érdekes az is amikor valaki ír arról, hogy milyen a felvételi forrás amiről felvett. Egyszer valaki azt írta: Persze, hogy használom. Igaz a felvételi forrás mp3...

Nekem fura. Akkor minek a magnó? Vagy vagy...

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

„első tényleg HIFI kazettás tapedeck ”

Érdekes, hogy annyi szó van ma is a HiFi-ről, pedig valljuk meg őszintén, mára eléggé elavult dolog lett belőle. Ahogy a wikipedia írja:

1973-ban a Német Szabványügyi Hivatal a DIN 45500 nevű szabványban fektette le a minimális követelményeket a frekvenciamenet,  a torzitás, a zaj és egyéb hibákra vonatkozóan, melynek az első kiadott hi-fi terméke a német Schneider HiFi Concept cég Schneider Power Packje volt.

 

Tehát jó rá gondolni, hogy ha HiFi-ről beszélünk, akkor egy 1973-as „minimálszabvány”-ról van szó. Ha fejből jól emlékszem ez pl. frekvenciaátvitelnél ...-12 500Hz volt, amit akkor jobbára egy kazettásmagnó vasoxidos kazettával teljesített. Persze egy jobb magnó! Most épp nincs kéznél a Csabai Dániel: Magnósok évkönyve

 

Annyit jó megjegyezni róla, hogy más kazettásmagnóhoz képest valóban kiemelkedő minősége van a CT506-nak.

1978 körül egy Unitra M531S-t sikerült venni a Keravillban 4500Ft körül.

Ehhez képest a CT506 kiemelkedő, nagyon is!

 

üdv.: oldtimer

dollerakos képe

Üdv Oldtimer!

 

1973-ban a Német Szabványügyi Hivatal a DIN 45500 nevű szabványban fektette le a minimális követelményeket a frekvenciamenet,  a torzitás, a zaj és egyéb hibákra vonatkozóan, melynek az első kiadott hi-fi terméke a német Schneider HiFi Concept cég Schneider Power Packje volt.” - Melyik ez a készülékegyüttes? Van róla kép? Nagyon érdekel, hogy vajon melyik az első hifitorony a világtörténelemben. Azt tudom, hogy már korábban is gyártottak egymáshoz hasonló kinézetű készülékegyütteseket, amelyeket vagy egymás fölé vagy egymás mellé lehetett tenni és a úgy kinézetre koherens egységet alkottak, de melyik volt az az első hifitorony, amelyet tudatosan hifitoronynak alkottak meg. (A neten nem egyértelmű, melyik ez a Schneider-féle Power Pack.)

 

Üdv, köszi.

oldtimer képe

Üdv. Ákos!

 

Sajnos csalódást kell okozzak neked, ugyanis nekem is csak olyan információm van róla ami az interneten fellelhető.

Más szavakkal én is az idézett forrásból tudtam meg, hogy ilyen is létezik.

 

Némi „szerencsével” lehet, hogy idővel többet is megtudunk róla.

 

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Valóban egy csodaszép darab, és még milyen jó is!! Én se adnám el semmi pénzért, ha lenne, de nincs:( Sok örömöm telik benne mindig megnézni egy ilyen szép darabot és gyönyörködni benne, habár sajnos én még nem éltem ez időkben, mikor ezek fénykorukat élték:( És még csak plusz öröm, nekünk magyaroknak, hogy saját első hazai Hi-fi magnónk az Orion SM-250 megverte ezt a típust, a HFM szerint, és voltak nekünk is nemzetközi viszonylatban is olyan készülékek amik megállták a helyüket.

oldtimer képe

1979 karácsonyára lepte meg a kereskedelem...

 

Ez egy jó év volt akkor! Én 1979 augusztus-szeptember körül vettem az Akai 4000DS-t 9990 forintért a Rákóczi úti OTTHON ÁRUHÁZ-ban.

 

Háát, ha a Pioneer CT-506 vidéken 8500Ft volt, akkor nem adták olcsón...

 

üdv.: oldtimer

Bobi képe

1982-ben az AKAI GX 4000 D ára 16.000 forint volt Gyöngyösön. Ki volt téve a Keravill üzlet kirakatába, amikor arra mentem, mindig megcsodáltam, a remény legkisebb jele nélkül, hiszen 14 éves voltam, és ez az ár apán négyhavi akkori fizetése volt. Aztán leárazták 13 ezerre. Tehát ez a kiváló Pioneer sem volt olcsó, de az Akai... Persze lehet még ezt is fokozni, hiszen néhány év múlva elkezdték itthon az Orionnál összeszerelni az első VHS Panasonic videomagnókat, ezek darabonként 50.000 forintba kerültek.

De ez már inkább a horror-show kategóriája. Ennyiért autót lehetett venni akkor.

Bobi