Pioneer 1011l


Forrás: 
saját
Pioneer 1011l

Kb két hete mosolygott rám a szerencse és végre meg tudtam vásárolni ,szinte hibátlan állapotban őrizte meg előző tulajdonosa számomra.Az elmúlt 40év szinte semmit nem koptatott a készüléken.

Szia!

Nagyon szép magnó! Ilyen küllemmel nagyon ritka, látszik nem egy agyonhasznált példány....

Ha szabad egy javaslatot tegyek?....

Én mindig ha ilyen avagy hasonló masinát megkaparintok a szétszedéssel kezdem, portalanítás és a belső mozgó alkatrészek tisztításával illetőleg újra kenésével.. ez elengedhetetlen....

 

Mindenképpen szét kell szedni és a tengelyeket meg kell tisztítani és újra meg kell kenni, sajnos ennyi idősen már a régi kenőanyagok megkötöttek és nem teszik az arra hivatott feladatukat. Sajnos ezen okokból igen komoly meghibásodási lehetőségei vannak, csapágyazás tengely kopás, mindenképpen nézd át! különösebb szakértelmet nem igényel, meghálálja ezt ez a szép magnó. Természetesen ha ez már megtörtént... tekintsd úgy, hogy nem írtam semmit:)

Még egyszer.. elismerés a szép magnóért:)

 

Atesz

 

koleszterin7 képe

koleszterin69

Köszi Atesz az észrevételed mindenképpen e szerint fogok cselekedni .A szalagpályát és a fejeket mindjárt rendberaktam próbafelvétel stb.. potik nem recsegnek.Belül nagyon tisztának tűnik még minimális por is alig,valaki pár éve nagyszervízt csinálhatott rajt a kenőzsír is frissnek tűnik és a lapszíj is elég újszerű.Ennyit jelent hogy az előző gazdálya gondos ember volt,és tudta mi van a birtokában.Évek óta vártam és vágytam egy ilyenre,hogy végre megszólaljon rajt Mark Knopfler hangja és gitárjátéka.Mindenkinek hasonló élményt kívánok és hogy ezt megoszthattam veletek.

köszi

Szia!

Örülök, hogy rendben van a gép! Annak okán írtam, mert nagyon sok gépet drágán árulnak, ilyen meg olyan dumával, hogy gyári állapotú érintetlen, nem volt belenyúlva.. ilyen és hasonló szövegekkel holott!.....az ilyen gépek a legveszélyesebbek..... beindul... aztán puff, az egész gatya...

 

Igen Mark bácsi szépen játszik..... szólóban is:)

Örökzöldek egy szép régi orsósról, nem is kell több:)

Jó zenei élményt hozzá:)

 

Atesz

Sziasztok!

Tökéletesen egyetértek Atesz! Én is vettem már egy-pár orsós masinát a vaterán és bizony sajnos már egyik sem volt "szeplőtelen"! (Igaz, hogy nálam erre a célra max. 25-30 ezer a plafon) No de ez az amatőrélet szépségeihez tartözik: rendbetenni amit még lehet és aminek van is értelme!

 

Üdv Mindenkinek!

 

Gerlac

Kékedi Levente képe

Tényleg elengedhetetlen a karbantartás a készülék megvásárlását követően. Nekem egy Akai GX 4000D orsósom van, ami egy alig használt, féltve őrzött darab volt a régi gazdájánál, és ez valóban látható is volt a masinán. De hiába mindez, az idő vasfoga így sem kíméli. Szét kellet szednem, és az egész mechanikát kipucolni, újrakenegetni a mozgó alkatrészeket, csapágyat. A potmétert is kezelni kellett a kontakthibája miatt. És tényleg nagyon meghálálják ezek az készülékek mindezt. De ahogy Gerlac is mondja, ez is hozzátartozik a hifizéshez, jó dolog az, ha van mit szerelgetni. :)

rákos zsolt képe

ahimotu Sajnálattal vetem észre én is- nemrégen ,hogy a szeretett PHILIPS N4500 -asom jobb spulnija nem igazán áll a helyzet magaslatán !!!Sajnos az akkoriban alkalmazott műanyagok felett az a  30- 40 év azért eljárt ....A teljesség és a tájékoztatás kedvéért az egész szerkezetet  újra kéne esztergálatnom danamidból ....Ugyanis az alsó kuplung rugó "jótékony" rugó nyomás  hatására kezd az egész szétrepedni, így széthullani...Így számomra nagyon kérdéses ,hogy ezek a régi dolgok: (műanyagok )kibírják-e ezeket a mai HI-FI-s,  macerálás alatt álló éveket?Szerencsémre a munkahelyemen rendelkezésre áll egy igazán nagy! esztergagép kb:2m- es csúcstávolságú ! és egy már igen csak nyugdíj elött álló ,de esztergához értő ember is .Sajnos ezen tények/tárgyak még igen kevesek ahhoz ,hogy újra alkossam az említett spulnit ,de azért én még reménykedem benne !Ha valaki ismeri az itt említett PHILIPS készülék spulnuját, az bizonyára nem csodálkozik ezen újralkotási igyekezetemtől.

Konkúzióként még leírnám itt,hogy nem kéne kb: 12 eft ért ill.talán többért is megbízni a régi műanyagos dolgokban-alkatrészekben !

Kiegészítésképpen (nem magyarázkodásként!):természetesen az előbiekben  leírt tárgy leesztergálatását másra is bízhatnám ,de ez mindenképpen pénzért menne !Így marad a hozzá értő munkatársam .Az átmérő 80-as és 100 -as danamid anyagok befogása már nagyobb méretű eszterga gépet igényel, így szembe kell szállni a pontossággal is:kb .1 mm es tűrés a gyártás folyamán.A megmunkálás közbeni  folyamatoknál precíz leszúró és egyéb késeket is elő kell (sajnos) állítani .Ez sajnos a munkahelyemen nem áll rendelkezésre .Digitális tolómérővel kell minden méretett levenni a készülő munkadarabról és a méreteket megmunkálás közben sokszor ellenőrizni is kellMely idő igényes dolog.Nagy pontosságú esztergálást kiván a leírt munkadarab elkészítése ->a fő gond az egymásba  becsusszanó 3 -as osztású orsó befogó elkészítése melyet 1-1.5 mm-es rézből (rézlemezből)kívánok előlállítani a készűlő danamid tárgy tetejére .Kb úgy néz ki mint egy korona csak keskeny- magas kivitelben ,középen furattal ellátva.De itt azért elképzelhető az esztergált réz és rézlemez forrasztásos technológia ötvözése is.

A már leírt PHILIPS orsós magnó új spulni előállítási mutatványa semmiképp sem összemérhető egy (már esetleg megvett)magnó újra olajzással/ portalanítással !Ezt remélem mindenki megérti !Az új spulni alkatrész becsült előállítási ideje kb: 1 hét !Danamid+ réz alapanyagban gondolkodva.

Szia ahimotu elvtárs!

Én valahol, valakitől azt olvastam, hogy régi Philips cuccokat nem szabad vásárolni! Anno a Philips nem jeleskedett a tartós, évtizedeket is kibíró anyagok beépítésében. Gondolva itt a fent említett "spulni" szerkezetre, vagy éppen a gumi szíjakra. Talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy Philips mesterségesen "időzítette" készülékei végső pusztulását, amortizációját.

Időnként elnézegetem a netes képeken a Philips örsós magnóiban látható szép világító színű zöld felvevő, lejátszó fejeket! Vajon mit tudhatnak azok és meddig?

Üdv mindenkinek!

gerlac

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv ! Egyébként R. Zsolt vagyok !

Nem lenne itt különösebben probléma a magnóval (sokan nem tudják ,de az ezekbe való gömb szíjakat azért jól  lehet helyettesíteni ->általában, autós boltokban kapható fekete  Ó gyűrűkkkel !!!) mivel eleve a magnót azért vettem meg magamnak,hogy mechanikailag is egy foglalkoztató cuccos legyen a birtokomban .Csak ... azért spulni ügyben nem ezt vártam volna tőle !Ez a hiba már úgy 2 hónapja tudomásomra jutott ill. észrevettem csak most írtam erről ide.Hogy azért mindenki tudjon róla ,hogy bizonyos dolgok(jó "áron" megvett régi HI-FI cuccok)esetleg nem fenékig tejfelek !!!!Az ilyen szintű rendbe tételükhöz igen csak elkél az esztergagép/marógép - danamid,bronz, réz stb anyag.+ természetesen az ezekhez tartozó szakértelem is !!!Nem tisztem itt ecsetelni,hogy ezen tevékenységek mekkora munkával is járhatnak adott esetben ...!Szerencsémre mindenfajta anyaggal/szerszámmal és szakértelemmel rendelkezem (jó munkahely kérdése !)ez ügyben (kivéve a  fogaskerék legyártását->lásd GRUNDIG CN 920 Super HI-FI asztali fekvő kazettás deck -> most a vaterán éppen kapható darabot az még megy ????).Hihetetlen !!!Mivel tudom mi van benne !Üdv !

Kisztelt Zsolt!

Nem lehetene esetleg azt a műanyag spulnit megjavítani egy kétkomponenses ragasztó alkalmazásával? Ez csak hirtelen eszembe jutott.

Üdvözlettel!

László

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv:Nem !

Sajnos az alsó részén egy  pici darabban akaszkodik be a zéger körkörösen- ami tartja az egész kulung miskulanciát -és így a rugóerő nyomás miatti feszítés miatt széttöri a műanyag részt(ami kb 2mm es beszúrás a műanyag csövön) így lelöki a zégert !Ez az egyik fő problémája a dolognak .A másik meg a kuplung feletti rész (ami már danamidból van !)meg mivel az is fekte PHILIPS műanyag szintén 3 felé kezd széttörni .A felső rész meg korona alakú szóval nem egyszerű dolog Ráadásúl  az egészben van belül  2 db bronz gyűrű is mely a tengelyen fut ugyanis ha ezt az egész szétesett hóbelevancot össze akarom ragasztani(már próbáltam 2 féle ragasztóval is !) akkor a pontatlan ragsztás végett ütni fog és így nem fog jól forogi a spulni a tengelyen azt lehet akkor így elérni, hogy akadozva fog forogni a spulni így a rajta lévő orsó is ->JÓL bekapja a szalagot egy idő után !!!!Ezeket már lejátszottam vele .Szóval azért írtam ,hogy le kell esztergáli ezt a bonyolult spulnit .Most pillanatragasztóval összeragasztva -hogy még egy kicsit lehessen hallgatni -időlegesen még működik ,de idő kérdése, hogy a rugó mikor lövi ki a zégert így a  törő félben lévő műanyagból a spulni alsó részét és akkor kakukk !!!

Üdv :Zsolt

Ha igénylik itt, akkor  teszek fel  fotót a spulniról .De nem szivesen szedem szét újra ,mert(működik még a szalagos FEELING miatt ) így is egy heti munkám van bene !

Megj: a 2 komponensű ragsztó nem fogta meg és a nagyon menő spéci HI- Tech ragsztó sem, csak a pillanatragsztó fogta meg.

Talán még az is megoldás volna, ha a vaterán néznél egy alkatrésznek való Philipset és abból kioperálni a spulnit. Vagy más: Ismered a "magnos" - t? Úgy tudom, hogy neki sok magnó alkatrésze van, írjál neki!

Sok sikert!

G. László

koleszterin7 képe

koleszterin69,-

Valóban ez az eggyik legjobb megoldás amit G.Laci írt .Én is minden esetben így oldom meg.Ha veszek egy magnetofont álltalában vadászom hozzá egy hibás bontott donort és ez az olcsóbb megoldás ,álltalában 5-10euróból meg lehet oldani . Ha beindítod az eszterga vagy marógépet az többe kerül.Nem mindig pénz kérdése, sajna a mai időkben már a barkácsolás sem kifizetődő. De ez a szép ebben a hobbiban ,mindig van megoldhatatlannak tűnő feladat-de a magyar kreavitás nem ismer akadályt.

sok sikert!

K.Zsolt

Kékedi Levente képe

Ahogy nézem ezt a típust, sajnos alkatrésznek valót se lenne könnyű találni hozzá. Elég ritka egy magnó, nem hirdetnek ilyet túl sűrűn. Most legalább is egyet se leltem az aukciós oldalakon.

rákos zsolt képe

ahimotu Nem egészen!!!!! A vaterán most van- már egy ideje- PHILIPS N 4404- es eladó szalagos magnó 14 ért(az enyém N4500- ás és szép tolópotis ,de ennek csináltak tekerőgombos kivitelét is, csak az szerintebb jóval rondább! ), ahogy nézem abban is olyan van !A szalag közepén látni egy kézel megfogható egyébként menetes )fém tubust (az alatt található 2 db M2.5- es anya a tengely végén ) azzal lehet sok mindent állítani!!! ).A fém tubust elfordítva kihúzva azzal lehet rögzíteni -feloldani a rátett  orsót .Nem venném meg, mert nem ismerem a belső méreteket ezen -akár lehet ?1 mm eltérés is és akkor az egész kárba veszett !Meg minek nekem még egy negyedik szalagos magnó ?Azért is írtam ide le a problémámat ,mert hátha van valakinek roncs Philips N44xx ese otthon .

Az enyém  fejei kb rendben vannak(nem sokat használom ) és a 4500 -s trükközhető így 3 fejes, 3 sebességes ,keverőpultos kivitel, nem síma szalagos magnó !Mikrofon, lemezjátszó, vonal ki- be és fejhallgató kimenetei vannak .

Ezért tetszett meg.

Régiek a hozzászólások de azért írok. Én is több olyan Philips magnóval találkoztam már amikben a hitvány műanyagok porlása, alapvető funkciókat tett tönkre. Sajnos ilyenkor még a donorkészülék se segít, mert ugye abban is csak olyan van. Toronyépítéskor a megoldás egy másik típus beszerzése a szérián belül. Természetesen márkánál maradva. Egy Philips 910 deck mindkét felében szétmentek a kuplungok. Az anyagból kiképzett rugós részek letörtek és az ellendarabot is szétfeszítették. Szóval ipari hulladék. A megoldás egy 940 deck beszerzése lett, amiben már teljesen más mechanikák vannak. Másik példa a Hornyphon 3543 decken a lapátgombok törése. Egyébként Philips ez is, ráadásul önténymechanikás, ami kezeléskor hozza az igazi "csattogós" feelinget. Jobban mondva csak hozná, mert a gombok törése megöli az egészet. A megoldás a 3537 deck beszerzése lett benne már egy teljesen más mechanikával. Ha valaki mindenképp javítani akar találhat esztergályost, 3d nyomtatóst, műszerészt de nem lesz egyszerű.