Malév LI-2 kis utasa


Forrás: 
Saját könyv
Malév LI-2 kis utasa

"A legfiatalabb utasok életük első repülésére indulnak,
hogy magasból tekintsék meg Budapestet"

A Budapesti Ipari Vásáron, ami akkor még a Városligetben volt ( ma a Pecsa és környéke ) be lehetett fizetni egy Budapest fölötti sétarepülésre, 12 év alatt kedvezménnyel, vadi új faros Ikarus-ban gyűltünk össze, az vitt ki Ferihegyre, oldalkapun ment egészen a géphez a betonon. Néhány száz méter magasan repültünk, az utcákon fel lehetett ismerni az autótípusokat. Papa és a két fiú,(a Mutti nem mert fölülni, ott várt a vásáron, halálra izgulva magát) kétszer voltunk LI 2-sel, harmadszor--utoljára IL 14-sel.
A LI 2-nél élmény volt a belülről valószínűtlenül ferde padló, ahogy a betonon állt, hátborzongatóan gyönyörű volt bentről is a motorok hangja, és lenyűgöző, ahogy először a farát emelte fel, mintegy rendbe hozva a tartását, aztán enyhén libegve, oldalazva emelkedett fel. Az egyik menetnél a gyakori turbulenciák miatt hol a derékövön lógva az ülés fölött lebegtem, hol belezuhanva fejem a térdemre préselődött, aztán újra fenn és újra lenn, de csak először volt ijesztő, a végén sajnáltam, hogy le kell szállnunk. Valker Santhion donEmilio

A 80-as évek végétől pedig helikopteres városnézésre lehetett befizetni az őszi/tavaszi BNV-n. Azt hiszem egészen a 2000-es évek végéig működött a dolog.

Malév


LI-2