BEAG HTX-55 mennyezeti hangsugárzó fedőharangjának pótlása


Forrás: 
saját
BEAG HTX-55 mennyezeti hangsugárzó fedőharangjának pótlása

Szeretnék segítséget, ötletet adni ezzel a konkrét példával: miként pótolható szépen és autentikusan egy ilyen, vagy hasonló alaktrész.

Hozzájutottam 4 db BEAG HTX55-típusú, mennyezetre függeszkedő gömbhangsugárzóhoz. Két darabnak elveszett az idők során az a műanyag dísz-harangja, ami a felfüggesztő szerkezetet és az illesztőtrafót (ha volt) takarta  a kábel plafon felőli tövénél.

Nos, amint  a képen is látszik, ez egy 90x120mm-es henger műanyagból. Gondoltam fogmosópohárra, és egyéb okosságra, de a nem pontosan egyező méretek okán elvetettem ezt a megoldást. Jobbat találtam: ALCO-gyártmányú, SP-958-jelű motorolajszűrő.

Ez egy mélyhúzott fémedény, mely pontosan 90mm külső átmérőjű, a hossza pedig tetszés szerint rövidíthető a felső, illeszkedő rész körbevágásával. Az edény anyaga 0,8mm-es acéllemez.

Lényeges, hogy pontosan ugyanez a típus legyen, mert ezen nincsenek kiképezve szűrőlehúzó szerszámhoz passzoló hornyolások, stb, teljesen sima a hengerpalást és a fedőlap is. Az ALCO SP-958 olajszűrő a Bárdi Autónál biztosan beszerezhető, ill. bármelyik autós cégnél, aki ALCO szűrőket forgalmaz.

(FIGYELEM! A MAGYARORSZÁGI ELSŐDLEGES FORGALMAZÓ BÁRDI AUTÓ AZ SP958-AS TÍPUST KIFUTTATTA, HELYETTE RENDELKEZÉSRE ÁLLNAK A  KÖVETKEZŐ ALCO-SZŰRŐK: SP-802, SP801, SP-866. EZEK HASONLÓ MÉRETŰEK, ÉS EDÉNYZETÜK TELJESEN SIMA, ÍGY FELHASZNÁLHATÓAK ERRE A CÉLRA.)

A fedőlap közepét kifúrva, abba egy kis gumi-tömszelencét helyezve meg is van oldva a kábelen való rögzítés: a jól megválasztott átvezetőgumi megtartja a fémharangot magán a kábelen minden egyéb rögzítőelem nélkül.

A szűrő maga fekete porfestett, de megmunkálás után mindenképpen le kell festeni matt fekete aeroszollal. Az így elkészült munkadarab véleményem szerint sokkal szebb, mint az eredeti műanyag, legalábbis mindenképpen korhű pótlás.

Tetszés szerint díszíthető az alábbi BEAG-logóval is akár ( a blogban szerepel) http://www.retronom.hu/node/12600

 

A képen látható hangsugárzók 2012. év folyamán Kun László perszetegi barátom BEAG/ML/BRG múzeumába kerültek.

 

DSC07208.JPG DSC07210.JPG DSC07211.JPG

Szép napot ! Na már megint alkottál a Beag  " lógósokkal " , amiből persze rendes embernek sok a négy darab , de hát hiába mondom én ....

Jól néznek ki , kérünk képet a menyezetről lógva is ... Kíváncsi lennék esetleg fehérre fújva milyen lenne , illeszkedne a gömb színéhez , egy új vezeték , persze ami szintén hó  fehér ;  kompletté tenné e remekművet ... Gratulálni tudok csak hozzá , szép munka !!! leo

Kiss Béla lászló képe

Feribácsi, mikor fogok odáig eljutni, hogy én ezeket fellógassam...? Magamat előbb fogom....

Köszi az elismerést:O)

Szép napot ! Szívesen segítek ...................persze a szórók logatásában ,

van fúrom és ami kell hozzá , de az egész lakás felújítását már egyedül nem válalnám , bááááááááááááááááár ??!!  leo

kiskun képe

De ha lehet inkább ne Te... :) Amit tőled vásároltam,felszereltem a műhely plafonjára,és egy AET 453 hajtja... háttérzenéhez első osztályú,amugy szerintem szépek is!Gondoltam rá,hogy építek nekik valami állványt,de mint kiderítettem,az a 3. tipusa,de a számát nem tudom.Egyszer láttam vaterán....

A Komlói Zengő Áruház első és második emeletén a cipő és ruhaosztályon

még mindíg ilyenekből szól a rádió, de azok pirosak és a szivacs bennük már teljesen szétporladt. Az áruházat 78-80 között építették és biztosan

akkor lógathatták fel őket.

 

Kiss Béla lászló képe

Akkor azokat időben el kell hozni onnan:O)

Bizony!Kincsmentés szent ügye!

JA és a Szfvár-i DOMUS áruház is üresen áll!

Meg kell keresni a tulajt,mert egy kisebb céggé,DOMOSsá alakult az egyik főnök cégeként és odéábbköltözött egy mini üzletbe.

Valaki mazt pletykálta nekem,a kb 1972-74es átriumos betonépület (előtte a Domus régilogó maradványa alakú padok betonból,meg egy szökőkút maradványa,meg a lépcsőket is megrongálták a gördeszkás-bringás gengszterek és az üvegportálok fémlapjkait és lefolyófémrácsokat a hajlékonyak)-re valakinek fáj a foga (remélem most már nem Molnár Alberté,Triarco stb...mert övé a volt Albaker,a volt Alba Regia szálló, a kórház rendelőinzéete előtt fizetősparkolót csinált,megszerezte a Magyar Király Szállót is meg a  Szakszervezetek Székházát meg a volt Cornexi-házat és a vasútállomással szemebni utcában is egy újszerűt),hogy gazdagzs*dó lakópark a belvárosban,vagy pedig a z önkormányzat színészházat akar oda építeni?Elég szmogos helyen van a Mátyás király körút Eszperantó térhez (szemben Ybl ltp) közeli részén.Vannak benne retro reflektorok,lámpatestek gyérilag, a többi,az áruk stb minden eltűnt.Van egy takarófala alábújó úttal a kirakatoknál az út felé,az vizelő-székelőhellyé vált sajnos az igényteleneknek,pedig járda vezet még mindig erre...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Nagykátán van egy 70-es években épült áruház...a fölső része egy hatalmas kínai..na ott csak ilyenek lógnak...feketék fehérek: nem is kellet több odamentem egy árushoz elmeséltem életem BEAG gyűjtői részét( fogalma se volt hogy miről beszélek ) majd rátértem hogy szeretnép párat hazavinni....(szerencsém volt mert nem küldött el a pi.... :D)....elkezdte hogy ő nem tudja nekem oda adni mert csak bérlik meg blablablab...és hogy menjek el valami Jászberényi főemberhez....mondtam hogy ha fizetek értük akkor megkérdezi nekem.....rögtön rávágta hogy elintézi:D...de komolyan van ott legalább 20 db:)

kiskun képe

Látod Máté?Pénz beszél,kutya ugat.... Nekem a r..adt 415 ösök még pénzért sem mennek.Amugy felujításkor előbb dobnak lebontott BEAG ot az építési törmelékes konténerbe,minthogy méltó emberekhez kerüljön....

Nálunk a hetedik kerületben most építik át a régi skálát és ott legalább 16-18 ilyen gömböc van és jó volna szerezni egy párat belőlük ha szereztem szólok ha kettő nél többet tudok és valakinek adok belőle de nem biztos hogy tudok csak reménykedem

Kiss Béla lászló képe

Sok sikert, várjuk az eredményt:O)

panblue képe

Üdv!

Pénteken kaptam 4db fekete beag gömbőcöt,tökéletesen működnek,a hangszórók mintha újak lennének és az előlap szivacsok is épek.

Mivel nem láttam értelmét a 100v-os illesztőtrafóknak ezért eltávolítottam őket és jöhetett a meghallgatás.

Magukat a hangszóró típust már ismertem régről,de ilyen gömbőc foglalatban még nem volt  szerencsém meghallgatni őket.

Tetszett a hangjuk,naturan is kellemesen szólaltak meg-bizonyos zenénél direkt színeztem kíváncsiságképp...egy-egy anyagnál meglepően tiszta és élvezhetők voltak.Az erősítő egy mezítlábas onkyo 8255-ös receiver volt.

panblue

Kalmopirin képe

Mintha a Videotonnak is lett volna gömbhangszórója? Vagy tévedek?

Egy biztos: Érdekes, és egyedi a kialakítása. No, meg a hangzásai is egészen más mint egy szögletes dobozban lévő hangsugárzó.

 

:: Kalmopirin

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
Beag duó
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979