BEAG MPE-141 tükörreflexiós kivezérlésmérő


Forrás: 
saját
BEAG MPE-141 tükörreflexiós kivezérlésmérő

A '60-as évek közepén fejlesztett, és a '70-es évek végéig gyártott "szürke" BEAG FIT-keverőasztalok kivezérlésmérője.

Az asztal síkjából csak a felső, skálázott rész látszik, az alsó fél a reflexiós kamra.

Az elv maga a WSW-től származik, ez ihlette a BEAG fejlesztőit. Tulajdonképpen egy lengőtekercses Deprez-műszerről van szó, de  a feszített szála mutató helyett egy kis tükör mozog a vezérlés ütemében. Ezt a kis tükröt világítja meg egy blendén és lencsén keresztül egy izzólámpa, így vetül a "pálcikafény" a kis tükörre, mely ezt a kis függőleges fénycsíkot egy speciálisan beállított tükör segítségével vetíti a műszer előlapján lévő ernyőskálára. Lényeges tartozéka a műszernek a keverőszatlban helyet foglaó, MAE129-jelű meghajtó-mérőerősítő. nagy előnye a rendszernek a rálátásihiba-mentes leolvasás, és az elvből adódó növelt mérési hossz, ezáltal a "nagyobb felbontás". Belátható, hogy a lengőtekercses műszerek mérési skálahossz növelhető ugyan a mutató meghosszabításával, de ott már megegngedhetetlen mértékű lenne a lengőrendszer tehetetlensége (nagyobb lengő tömeg) és az ebből adódó felfutási-visszetérési idők kézbentarthatatlansága.

A műszer maga jellegét tekintve csúcsmérő, rugóval fékezett visszafutással.

A képen látható típus az MPE 141, ez +4dB-ig kalibrált, az MPE 149 +6dB-ig.  A műszer kettős változata az MPK149 sztereó kivezérlésmérő, ehhez 2db MAE129 meghajtó tartozik. Ilyennel is rendelkezem, rövidesen ezt is bemutatom. Sztereó asztalokban előfordult ez utóbbi műszer is, de alkalmazták az MPE-változatokat is, egymás mellé 2db-ot beépítve.

 

Részletezőbb leírása itt:http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/773tukros-fenymutatos-kivezerlesmero/mpe141.htm

asztal.jpg feny.jpg meghajto.jpg tukor.jpg Kep_066.jpg

Olvastam a cikket. Az alkatrész készlet olyan, hogy össze is lehetett volna állítani. Ennek ellenére stúdióban volt ilyen.

Kiss Béla lászló képe

A meghajtót igen, de a műszert nem. Egy ilyen műszerbetét áráért a '70-es években egy használt Trabantot lehetett volna kapni, egy combosabb FIT-asztal árából pedig egy családi ház épült volna fel teljes berendezéssel. ezek nem viccek, tények. Persze ezekhez csakis közület jutott hozzá.

...valóban elnéztem, mert magam is a meghajtó erősítőre gondoltam. A műszer egy műremek.

Kalmopirin képe

Biztosan drága volt, de nem kellett mindenkinek. ;)

 

:: Kalmopirin

Ha olcsó is lett volna sem kellett volna mindenkinek :)

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
Beag duó
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979