Beag duó


Forrás: 
Sajátt gyűjtemény
Beag duó

Gyűjtői berkekben is igen ritka páros. BEAG AET210, és annak a '80-as évekbe átmentett verziója az AET215. Egyenlőre mind a kettő arra kis felújjításra, takarításra vár. Ha valakinek van valami infója a 215-ösről akkor azt örömmel fogadnám, ugyanis elég szegényes a róla fennálló tudásanyagom.(konkrétan nulla)

Eddig nem igazan tetszett a BEAG design-ja, szinte mar komoly tudast sejtet ennyire ronda kulsot adni a keszulekeinek, de ez a 215-os, el kell ismerni, egyatalan nem is olyan csunya. Sot! Szinte mar az embernek tul szep is a BEAGok-hoz kepest. Na jo, azert benne van a BEAGos feeling is! :)

Kiss Béla lászló képe

Szia!! Ezek annyira egyszerű, rutin-elektronikák, hogy teljesen felesleges az univoxhoz vinni őket. Érdemben pont annyit tudnának vele kezdeni, mint te, vagy bármelyik olyan szaki, akinek van némi ismerete és affinitása ezekhez. Ami egyedi és eredeti, az már úgyis csak bontásból érhető el, az univoxnak, mint jogutódnak, annyi köze van ezekhez, mint tyúknak a harangöntéshez....Ha igazi "beagosssal" szertnél értekezni, keresd Budahegyi Ferencet a beag@beag.hu-n.

Beszéltünk mi már erről a 215-ösről. Továbbra is fenntartom, hogy vagy a protoműhelyből kimentett darab (kérdezz rá, mert akkor nagy hal), vagy -ami valószínűbb -ügyes, igényes amatőr átépítés. (viszonylag könynen megoldható nem túl bonyolult felszerelés birtokában) Ugyanis a BEAG a '70-as évek végén teljesen kiszállt a lakossági elektronikából, a fennmaradt 250-eseket raktárról árulták kifelé, ez a design pedig erősen '80-asok közepe, és valahogy "nincs együtt"A gombok pedig ismerősek egy Miida-nevű magnódeckről. De kíváncsi vagyok, mi derül ki róla...

Köszönöm a Tippet, Ferencnek pedig írni fogok a gépről. Egyébként még annyit róla, hogy az elektronika teljesen más mint a 210-ben nem 1 hanem 5 IC van benne, és a trafó  nagyobb a hűtőborda pedig mintha a nagy vidi torony erősítőjéről származna. Azért nem gondolom, hogy lakossági tuning, mert a panelok szépen feliratozva vannak, és az egész szerelése tanán már túl szép és jó ahoz, hogy házi legyen. Remélem fényderül az igazságra. Az univoxhoz meg azért akartam elvinni, mert mind a 2 gépre ráférne egy szakszerű újrafestés, a 210-ről szinte teljesen lekopott a szín, már csak az van rajta ami a 34 év alatt beledifundálódott az anyagba:) 

Kiss Béla lászló képe

Meglátjuk, mi derül ki a gépről, kíváncsian várom!! Mégegyszer: az Univox nem fogja neked megcsinálni, mert tömegtermlésre, és nem egyedi darabok restaurálására rendezkedett be. Persze minden megoldható, de annak komoly ára van. Az eredeti festék felhordása is végtelenül igénytelen munka, házilag sokkal precízebben reprodukálható. Egyáltalán nem vagyok az univox ellen, de ismerem a gyakorlatot. A 210-es pedig korántsem annyira unikum, hogy megérné az értéke többszörösét ráfordítani, főleg, ha van alteratív megoldás. nekem is van 210-esem, én is szeretem, de akkor is, na.

Szia! Értem mit mondasz, és igazad is van. Köszönöm a tanácsodat. Amint kiderül valami a 215-ről tájékoztatni foglak.

Kiss Béla lászló képe

Köszi, várom az infót!!

Szia! Nos válaszolt az Úr, és a következőt írta:

 

"A kérdéses erősítőt az AET210 alapján a BEAG Nyíregyházi gyárában fejlesztették. Több változata is volt. "

 

Ennyit sikerült megtudni, remélem a továbiak folyamán még ki tudok valamit deríteni a szerkezetről.

Kiss Béla lászló képe

Ez igen!! Nem véletlenül írtam, hogy Ferenc a te embered!!  Gratulálok, nagy halat fogtál, mert biztosan nagyon ritka darab!! Legalább igazi műkedvelőhöz került, és nem valami csipás hülyegyerek köti rá a PC-t +a 8 kukázott hangdobozt. Én a magam részéről keresem továbbra is a "klasszikus" 215-öt:O)

Sziasztok!

Lehet túl fiatal vagyok, de hogy is volt a Beag a típuszámokkal?

Volt, vagy csak papíron létezett korábban is aet215 néven készülék?

Nekem a Csabai Dániel féle Hangerősítő kapcsolások c. könyv alapján nagyon úgy tűnik, hogy volt és ez nagyon nem úgy néz ki.

Itt egy kis infó róla:

http://kepfeltoltes.hu/091130/aet215_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ja, a könyv 1976-os.

 

De valaki majd megmondja a tutit.

Kiss Béla lászló képe

Szia, létezett, kereskedelmi forgalomban is volt a hetvenes évek elején-közepén a 215-ös, jellemzően barna lemezkávában, iszonyú randa gép volt, nagyon messze elmaradt a nemzetközi színvonaltól, minden viszonylatban. De pont ezért szép, ennyi év távlatából. A hazai sztereó-program egyik legelső képviselője a VT 4932/5932 mellett.

Egy kiherélt, lelakott, hiányos példányom volt évekkel ezelőtt, aztán tápegységet építettem a dobozába, ha jól emlékszem.

rt1988 VAGY RT1989-ES ÉVKÖNYVBEN BENNE VAN! Ha nincs meg, beszkennelem a rajzot! bekeipeter81@t-online.hu

Beag


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag HTX-55
1980-1989
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979