BEAG APX100 csöves erősítő


Forrás: 
saját
BEAG APX100 csöves erősítő

Egy iskolai selejtezésből sikerült szereznem ezt az erősítőt. Elhatároztam, hogy felújítom. Az eredeti 100V-os vonaltranszformátort kicseréltem, így egy új 8Ohm névleges szekunderimpedanciájú kimenőtranszformátort kapott. Kicseréltem a hangerő potenciométert, a kapcsolókat, a hangfalcsatlakozót, illetve a régi izzós bekapcsolás visszajelzőt LED-esre váltottam. Majd 3 réteg matt fekete festékkel lefújtam.

A felújításról képes videót itt lehet megtekínteni.

1 2 3

Nagyon le vagyok lombozódva:(. Vásároltam 2 db ilyen monóblokk erősítőt 4, és 8 ohm-os leágazású trafókkal, igényesen átalakítva, aranyozott ki és bemenetekkel, kiiktatva a hengerő potik, stb. A hangja az erősítőnek egyszerűen szörnyű:( Hk előfokkal hajtottam meg a két blokkot és 5 perc után azt mondtam eladom. Teljesítménye meg van az erősítőnek azzal nincs is probléma, de egy jó tranyós erősítő símán leveri hangminőségben. Mindig is csöveseim voltak de számomra az apx 100 csalódást okozott. Hangosításban bizti meg tudja állni a helyét, de hifi igényes zenéhez már nem alkalmas.

Nekem van egy Onkyo A9211 erősítőm, nagyon jó minőségű, nagyon jó hanggal. Próbaidőre kicseréltem. Amikor ezt az erősítőt beüzemeltem én azt mondtam, hogy inkább nem cserélem vissza mert tökéletesen meg voltam elégedve a hangjával. Sőtt... Azóta ezt az erősítőt használom de nem cserélném vissza semmi pénzért. Egy ilyen átalakított erősítő minősége elsősorban a kimenőtől függ. Ha el van hanyagolva, rossza a vas minősége stb. stb. akkor természetesen nem lessz jó a minősége. Persze a csövek elhasználódása is igen nagy szerepet játszik ebben. Az erősítőben egy EAG 080-as kimenője lett átekerve, amely kristályos szerkezetű és olyan rideg a lemeze, hogy 2-3 hajlítás után már el is pattan. Ezek a jók.

Csatlakozótól a potméterig menő kábelt cserélted már? Óriásit tud javulni a hangkép. A kinenö trafónál nem mindegy, hogy van összerakva vas. Mivel a primer oldalon nem csak váltó van, hanem egyenáram is, ezért szökséges a légrés, különben torzítani fog a nullátmenet közelében. A légrés kb 2-3 lap vastagság.Az "I" éa az "E" profilok nem érnek össze. Ha "M alaku, akkor általában a közepe nem ér össze.

Nagy kár, hogy ilyen szépen rendbehozott darabokat sehol se találni eladósorban!

A magam AE 110-esét cserélném ki egy ilyenre, ha rátalálnék.

Addíg meg marad a sárga irígység... 

Köszönöm az üzenetét. Nagyon sok munkába került, ezt az erősítőt így felújítanom. Bár még nem töltöttem fel új képeket, de azóta már az összes elko kondenzátort kicseréltem benne. Az előlapján található kapcsoló is cserére szorult. Valamint a csatoló kondenzátort is nagyobb értékűre változtattam. Bár ez esztétikailag nem változtat semmit.

Javasolnám Önnek, hogy ossza meg itt a retronom.hu-n, az Ön kis erősítőjét, a kevesek által ismert EAG AE110-est. Örömmel nézegetnék meg róla néhány képet. Valamint véleményét is leírhatja, hogy miként teljesítenek az ECL86 csövek.

panblue képe

Szia!

Gratulálok,ez igazi építő/felújító munka,szeretek gyönyörködni az ilyen rendbehozott gépekben és látványukban :)

Természetesen azt gondolom minden hifista tudja hogy csöves és tranzisztoros erősítőt nem szabad ugyanazzal a hangfallal fülelni :)

Más világ,más "hangfekvés",így a lánc vége megköveteli hogy más-más dobozon hallgassák őket.

Végszóként: én is tranzisztoros párti vagyok,de ízlések és pofonok...

panblue

Ha még érdekli akkor nekem van 2 db VPX100-as erősítőm teljesen gyári állapotban!

Szinte használatlan!

AE 110 es erősítőm nekem is van csak sajnos nem működő képes és csak porfogonak van tartva :(

...üzenetet!

Persze csere is érdekel megegyezhetünk én csak örülök neki ha ujra működő képes lesz az erősítő. 1 cső hiányzik belőle meg a kapcsolója bekapcsol meg minden csak hát hangot nem tudtam belőle kihozni sajnos .

kiskun képe

Gratulálok,Nagyon igényes darab!Én egy AE 430 ast pofoztam fel.Sok munka nem volt vele,de nagyon szép lett az is.

Gratulálok mégegyszer!

Mindig is szerettem régi készülékeket felújítani, de ez az erősítő közelebb áll hozzám bármelyiknél. Fontos kritérium a hangja, mivel nagyon szép, dinamikus hangzása van. A mai ócska kínai integrált áramkörös, tranzisztoros, hibrid áramkörös erősítő világban megálja a helyét derekasan. Sőtt... hangminőségben nem is hasonlítható. Talán még annyit tennék hozzá, hogy szeretem ezt az erősítőt mert elektroncsöves, szeretem mert BEAG és szeretem mert magyar!!!

kiskun képe

"Szeretem ezt az erősítőt mert elektroncsöves, szeretem mert BEAG és szeretem mert magyar!!!" Ezt a mondat kerestem a BEAG gyüjtői szenvedélyem magyarázatára.2 napja szerezetem egy ilyen

erősítőt én is.Működik,szól csak egy idő után elkezd torzítani.A kis műszeren az anódokat hogyan kell beállítani?Tudnál ebben segíteni?

Természetesen tudok segíteni. Először is olvasd végig figyelmesen Plachtovics György ’Az APX-100 típusú erősítő átalakítása' címü leírását. Nagyon sok hasznos információval szolgál. Írtam egy kis rövid leírást én is az erősítőm átalakítása után, hogy milyen módosításokat hajtottam végre benne. Ebben a kis leírásban megtalálod a nyugalmi áram beállítást is. Szükséged lessz egy multiméterre, illetve még annyit tennék hozzá, hogy a nyugalmi áramot ne állísd 25-30mA felé. A Plachtovics féle leírásban 75mA javasol, ez már AB-osztályú beállítás. Feleslegesen nyítva van a cső, és huzza a tápfeszültséget is lefelé. Bőven elég a 25-30mA.

Itt letöltheted a leírásokat.

Még annyit, hogy te milyen kimenőt használsz? A torzítás lehetséges oka, hogy valamelyik PL509-es végcső már a végét járja, vagy nagyon elmászott a nyugalmi áram.

kiskun képe

Szia!A gyári kimenőről megy.Nekem azt is mondták,hogy a rácsfesz nincs rendben.Javasolták,hogy ne alakitsam 8 ohmosra,mert rontja nagyon a dinamikáját.Szerinted?Köszönom szépen a dokksit,és a tanácsot!

kiskun képe

Egy kis apróság... Én megmondom őszintén a hangerő gombot króm,vagy ezüstözöttre cserélném!

Szia! Megmondom őszintén van benne igazság, hogy rontja a dinamikát. De szerintem egyenlő értekű lehet, mintha a meglévő 100V-ot egy másik trafóval visszatraszformáljuk a hangszórónak megfelelőnek. Az enyém át lett alakítva 8Ohmosra. Egy EAG AE-080 kimenője lett áttekerve, és piszok jó hangminősége van. Hiperszil trafóra is szokták tekerni a kimenőt, de annak nem tudom milyen hangja lehet. Őszintén, én gyári BEAG-os kimenőt javaslok áttekerésre, azoknak jó hangminősége van, csak nagyon nehéz szétszedni őket mert vákumozva vannak. Persze egy gyakorlott szakembernek sikerül szétszednie. Még annyit hozzátéve "ezekben a trafókban még benne van az anyag" szokták mondani.
A hangerő gombbal kapcsolatban: nem rossz ötlet, ez mindenkinek a maga ízlése :)

kiskun képe

8000 ért áttekernék a gyári vasra.Kaptam a hírt,hogy egy ismerősömnél elvileg van egy felesleges APX.Ezt tényleg nem tudom,hogy megérné-e áttekerni.Akitől az enyém van,simán ala naturon rákötötte egy Bose mélyládára,és nem égette le... le is ment a vigyor az arcomról.Valahol megvan a link,ahol a BEAG motyóimat meg tudod nézni!

Szia! Szerintem megéri azt a 8000Ft-ot egy áttekerés, ha minőséget fontosnak tartod! A natur rákötéssel kapcsolatban, szerintem nem jó ötlet erőltetni, hisz ennek az erősítőnek max kivezérlésnél 100V van a kimenetén, egy hangfalnak 100W-on úgy durván 25-30V feszültség a normál. Ha most kb 25V jön ki az erősítőből akkor teljesítményben az nagyon kevés. Elképzelhető hogy elbírja de biztos nem nagy hangerőn, és ameddig bírja is az is csak csekély teljesítmény lehet. Nem beszélve az impedancia illesztésről. Egyszóval nem járható út. Talán egy megoldás van amivel lehet az erősítőt használni, az az APT100 kimenőjének a rákötése fordítva. Az elv egyszerű. Az APT100-ban egy tranzisztoros 100W-os 8Ohm-os erősítő van. A benne lévő kimenőtrafó transzformálja fel a kb.25V-os feszültséget 100V-ra. Ez került a kimenetre, és így az APT100 egy 100V-os erősítő. Nos az APX-nek is 100V-os a kimenete. Ha az APT kimenőjének szekunder körébe kötjük az APX 100V-ját, akkor a primeren a 8Ohm-os hangfalnak megfelelő feszültség kerül le, azaz kb. 25V. A megoldás használható és működik is, de azért biztos nem olyan mintha áttekert kimenőről menne. Nekem van egy másik APX-em és azt így használtam, és nem volt vészes a hangja. Ezt annyiból tartom jónak, hogy viszonylag olcsón lehet vásárolni ilyen kiszuperált kimenőt, és ezt akár a hangfalon belül is el lehet rejteni. Ezt egy megoldásnak tartom, de azért kitartok az áttekerés és egyben a minőség mellett.

kiskun képe

Marad az áttekertetés!

 

 

Köszi!

Nagyon szép!

Megérte a tengernyi munkát!

 

Milyen a frekvenciaátvitele ennek e szerkentyünek?

 

Gratulálok!

 

Üdv:Revox

NGA képe

Színuszos teljesítménye: 100W
Zenei teljesítménye: 140W
Torzítása: 2%
Bemeneti érzékenysége: 775mV/0,22MOhm
Frekvenciamenete: 30Hz ... 15KHz ±1dB
Jel/zaj viszonya: -60dB
Súlya: 16Kg
Hálózatból felvett teljesítménye: 320W

Nagyon sok munka van ebben a felújításban ezért előre is szeretnék gratulálni ehhez a sok sok munkához amivel ezt a jó kis MAGYAR terméket megmentetted. Én APT-100-asokat kedvelek, ami ennek az utódja. Mindig próbálom, hogy lehetne azokat is kicsinosítani, de meghagyni az eredeti műszaki konstrukcióban csak egyes elemeket kicsit korszerűbbre cserélni. Valóban nehéz összehasonlítani egy Harman Cardonnal vagy egy Mark Levinson erősítővel, de nem is ez a cél. Ez egy MAGYAR termék, amit MAGYAR mérnökök fejlesztettek ki. Lehet vitatkozni, hogy jó vagy rossz, nyilván ma már van jobb, sokkal jobb. De az az érzés, hogy ez hazánk terméke, magyar munkaerő magyar adófizetők és dolgozók terméke, felbecsülhetetlen érzés és minden más minőséget feledtet. Nem azért mert olyan nagyon nagy magyar lennék, hanem mert az hiányzik ennek az országnak, hogy amit itt vásárolunk meg azt itt fejlesszék, itt gyártsák hozzá minden alkatrészét amit itt le lehet, mert szellemi tőke bőven adott. Ezáltal rengeteg munkahely jönne létre, és nem kellene sírni, hogy az olcsó Kínai vagy hasonló cuccokat vesszük. Lehetne magyart venni, mindenből. :-) Biztos nem lenne drágább semmi, ha ahogy régen, Videotont, Oriont lehetne kapni plazma tv-ben, iPOD-ban, telefonban, számítógépben. Nem a 30 évvel ezelőtti Videotonra, Orionra, BEAG-ra kell gondolni, hanem arra, hogy ezek hol tartanának ma, ha az elmúlt 22 éveben gőzerővel fejlesztenek és megtartanak ezer és ezer munkahelyet. ... Ezzel lehet vitatkozni de kár ... ! :-)  Gratulálok még egyszer, vigyázz rá, értéke van, nem biztos, hogy anyagi.

Szia

Jó a hozzáállásod......

Én nem tudom bántani egyiket sem, ezek azt tudják mire szánták tervezték őket...

Atesz

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
Beag duó
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag HTX-55
1980-1989
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979