Munkácsy Duna televízió


Forrás: 
saját
Munkácsy Duna televízió

Ma adták nekem ezeket a csodákat. Tavaszi nagytakarítás volt egy háznál, és ki dobni sajnálták, így hozzám kerültek. Egy MUNKÁCSY és egy DUNA. A MUNKÁCSY-ból sajnos ki vannak lopva a hangszórók, de egyébként hiánytalan. A DUNA tv-n nem látok egyenlőre hiányosságot. Mondjuk annyira nem néztem át őket. Most a bicajra koncentrálok, mert jó lenne nem gyalog járni minden hová :-)

Kép(37).jpg Kép(38).jpg Kép(39).jpg
Csuby képe

RETRÓ bicajra ?  :-))

Radios20 képe

A képeim között van egy régi CSEPEL, vagy Túra vagy Mátra típusú kerékpár.Egyenlőre még a nevében nem vagyok. Annak a felújításába fogtam bele most. Először gondolkoztam azon, hogy meg kellene csinálni kicsit háborús dizájnra. Mondjuk lefújni olyan színűre mint a régi Zündapp motorok:-) De aztán letettem róla.

Most azon igyekszek, hogy teljesen gyári állapotúvá tegyem. Lesz vele munka mit mondjak. Annyi jó benne, hogy a bicaj ingyen volt.

Ezenkívül van még Miskolcon egy STELLA SHB biciklim, csak azt fiatal hülyegyerek koromban szétszedtem, és nem tudtam összerakni. Lehet, hogy ez alapján összerakom azt is.

Puskás István képe

Gratulálok a televíziókhoz, nagyon jól mutatnak így együtt!:)) A Vadásztölténygyár és az Orion első nagyképernyős készülékei együtt:)) Bár az Orion előbb gyártott tv-ket, a VT gyár mégis megelőzte a Dunát a Munkácsyval! A Munkácsyt egyébként 1959-1963-ig gyártották, ami itt látható, az 1962-es, ennek már kerek hangszórói voltak. A V....án van fent egy pár Munkácsy hangszóró, de az még a régebbi ovális típus, csak a hangszóró bakelit rácsával együtt lehet cserélni őket, mert más a felfogatásuk, mint a kerek hangszórónak. Lehet, hogy nekem vannak tartalékban kerek hangszórók hozzá, majd megnézem, ha érdekel.:)

Puskás István képe

Habár, jut eszembe, a '62 elejei készülékek még ovál hangszórókkal készültek, de olyanom is van:)

Ha egyszer tudna ilyenre időt szakítani, és megkeresné a hangszórókat, azt nagyon megköszönném!
Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

Radios20 képe

Lehetne egy kérdésem?

A Munkácsy-nak, hogyan lehet kiszerelni a plexi-jét?

Mert van alatta egy légy "tetem":-) Amúgy a tv-ben nincs egyetlen "hivatlan vendég" sem, csak az a dög. :-)

Válaszát előre is köszönöm!

 

Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

Üdvözlöm!Olvastam,hogy szeretne felujitani egy Csepel kerékpárt  nekem a hobbim a kerékpár felujitás /restaurálás/ Ha gondolja szivesen segitek,vagy csak tanáccsal,de lehet az alkatrészbeszertzésben is tudok segiteni.Ha gondolja az emil cimemre küldjön egy választ.bajzat01@freemail.hu

Radios20 képe

Puskás Úr!

Ebbe a készülékbe szerintem ovál hangszórók kellenek.

A Munkácsy-ba nem olyan hangszóró való mint amilyen egyes Diadal vagy korai Szinfónia rádiókba tettek?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

Radios20 képe

Lenne egy kérdésem.

A DUNA TV-t hol kell bekapcsolni?

Válaszokat előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel; Radios20

Üdv! A Duna tvt a készülék előlapja alá rejtett 3 potméter egyikével (talán a bal szélsővel) lehet bekapcsolni, azután a gomb hangerőszabályozóként funkcionál. Remélem segítettem.

Radios20 képe

Üdv!

Kössz a segítséget!

Van az előlapja alatt egy kis kapcsoló is az is gyári, vagy csak valami barkács?

A potméterek egyike se kattan egyenlőre. Lehet, hogy akkor cserélnem kell majd.

Amennyire én tudom az előlap alatt csak 3 poti volt, kapcsoló semmi. Valószínű barkács, és azért került oda, mert a ki-bekapcsoló része a hangerőpotinak megszakadt (sokszor csinált ilyet) és azt egyszerűen átkötötték, hogy a ki-bekapcsot az új gomb vezérelje.

Radios20 képe

Üdv!

Most kitakarítottam, megint kattan a kapcsoló.

Áram alá helyeztem a gépet, meg próbáltam elindítani mind a gyári bekapcsolójával, mind a barkáccsal, se kép se hang. Egyedül a képcső fűt, ezt a nyakán látom, de az elektroncsövek hidegek maradnak.

Egyenlőre idáig jutottam :-)

Lenne még egy kérdés, nem tudod véletlenül, hogy hogyan lehetne leszerelni a Munkácsy tv plexijét? Van alatta egy légy.

Ugye nem kell kiszedni a képcsövet hozzá? :-(

Előre is köszönöm a választ!

 

Üdvözlettel; Radios20

Szia! A Duna hibáját az okozhatja, hogy az a cső ami a képcső után "jön" a fűtőkörben kiégett. Ezekben a tv-kben egyszerűen csak sorba vannak kötve a csövek. Ami nem is igazán kíméli őket. Most lehet okozok egy kis (vagy nagy) meglepetést,de 13 éves vagyok, és gyűjtöm a régi holmikat, s néha próbálom javítgatni őket több kevesebb sikerrel. Fiatal koromból, és szűk anyagi kereteim miatt még nem volt szerencsém Munkácsy tvt látni, foggalmam sincs róla hogy lehet a plexijét leszedni. Van viszont egy tanácsom: menny fel az elektronline.hu-ra és ott a távjavítás részben indíts egy éj témát a kérdéseddel. Rengeteg kedves mester látogatja az oldalt aki valószínüleg fog tudni segíteni. (zárójelben még annyit, hogy van nekem egy Tisza tv-m , ami sajnos nem működik, valószíni nagyfeszhiba, de én sajnos nem értek a javításához, egy hozzáértő meg több 10000 forintot képes elkérni, ezért szegényke egyenlőre csak szobadísz státuszban van) Sok sikert a javításhoz, s a légytelenítéshez!

Radios20 képe

Szia!

Köszi, hogy írtál. Én sem vagyok öreg, egy tízessel vagyok csak öregebb, szóval én sem vagyok "vén" :-D Megpróbálom az elektronline-t.

Köszi mégegyszer!

 

Üdvözlettel; Radios20

Remélem sikerrel jársz!

 

orion80

Puskás István képe

Üdv.!

 

Sajnos, mint minden tv-nél, így a Munkácsynál is teljesen szét kell szedni a tv-t a plexi kivételéhez, én már cseréltem plexit párszor.

A menete a következő: A képcső nyakáról le kell húzni a foglalatot, majd el kell távolítani a nagyfeszültségű kábelt. Ha a készülék mostanában áram alá volt helyezve, a képcsövet az üveg dielektromos tulajdonsága miatt többször is a fémalvázhoz ki kell sütni!!! Ha rég nem volt bekapcsolva, akkor nem fontos.

A készüléket óvatosan valami puha pléden az előlapjára kell fektetni, s a fémalvázat tartó négy csavart oldani kell. Ezután a fémalvázat tartva (nehogy a képcsőre zuhanjon) vissza kell borítani a tv-t az aljára, a fémalváz a kapcsolótáblával együtt (nem kell leszerelni a gombokat) "fiókszerűen" kihúzható a tv dobozából. De előtte a csatornaváltó gombját le kell szedni, akkor a háza kivehető a dobozból. Ha kint van az alváz, jöhet a képcső kiszerelése, ez a Munkácsynál viszonylag egyszerű folyamat.

Tehát: Levettük a foglalatot, a nagyfeszkábelt, és a földelőzsinór rugóit ki kell szedni, majd eltávolítani. A képcső két db. szárnyasanyával van felfogatva lengőbilincsekkel. Az anyákat elég meglazítani, ekkor a bilincsek óvatosan eltávolíthatóak. Ezután a képcső óvatosan kiemelhető a dobozból,  ezt CSAKIS az ernyőn puha pléden lehet tartani, semmi esetre sem a nyakán támaszkodva. Ezután kivehető a képcső fa tartókerete, majd a zöld képernyőkeret, végül a plexi.

Nagyjából ennyi:))

Ahogy a tv belsejét nézem, ebbe kerek hangszórók voltak, de hiányzik a fakeret is, amire a hangszórók voltak szerelve. Az ovál hangszórósnak a hangszóróhuzat a fakeretre volt ragasztva, ennek viszont a bakelit rácson van, tehát más a kerete is. Lehet, hogy fakereteim is vannak, megnézem.

Remélem tudtam segíteni. Az egyik Munkácsymat én is feltettem, az 1963-mas, abban is cseréltem plexit, mert a régi kikristályosodott a sok nagyfeszültségű sugárzástól. 

Itt a számom, ha Munkácsy ügyben kellene segítség,

T.: 06(20) 221 20 80

Üdv.: Puskás István 

Köszönöm, hogy írt!
Rengeteget segített!
Az Ön leírása szeront fogok eljárni!
Üdvözlettel; Radios20

Hogyan kell a képcsövet a fémalvázhoz kisütni?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel; Radios20

Puskás István képe

Ez nagyon egyszerű folyamat. Egy vastagon szigetelt drót egyik felét a képcső hátuljához, ahol fémes bevonat van rajta, a másik felét a fémalvázhoz kell érinteni. Ezt annyiszor kell elvégezni, amíg az érintések során szikrát tapasztalunk. De ha legalább 4-5 napja a tv nem volt áram alá helyezve, elég ha a nagyfeszültségű kábelt egy vastagabb ronggyal távolítjuk el a képcsőből. Engem még kisütés nélkül sem rázott meg soha egy tv sem, de a szakkönyvek így írják. A képcsőt mindenféle mechanikai sérüléstől óvni kell, megütni nem szabad, mert ezek a régi típusú képcsövek könnyen felrobbanhatnak, ezért is van előttük védőplexi.

A képcső visszahelyezésénél ügyelni kell hogy a porvédő szalag rendesen a helyére kerüljön, ne csípődjön a keret és a képcső közé.

Még egy jó tanács: Általában a képcső eleje és a keret (zöld maszk)is ennyi idő után nagyon koszos szokott lenni (a keret hátulról), így könnyen fekete ujjlenyomatos lehet a zöld képernyőmaszk, amit aztán nehéz úgy eltávolítani, hogy a képernyőkeret fényezésében ne tegyünk kárt. Tisztításoknál figyelembe kell venni, hogy ezek már lassan 50 éves festékrétegek, könnyen megpattannak, sérülnek.

Jó szerelést kívánok, üdv.: István

Radios20 képe

Köszönöm a segítséget!

 

Üdvözlettel! Radios20

 

Puskás István képe

Sikerült megoldani a plexi kivételét?

Valamelyik nap már tényleg megnézem a hangszórókat, csak mostanában nagyon sokat dolgozom, későn érek haza.

Üdv.: István

Puskás István képe

Szia!

 

Megtaláltam a kerek hangszórókat amiről beszéltem, a fa-tartókeretükkel, és a bakelitrácsokkal együtt, az eredeti kábelekkel össze is vannak kötve. Beszerelés után hátulról nézve a jobb oldalihoz van kötve a csatlakozás. Az a helyes beszerelés, ha a hangszórók a fakereten a felső részen helyezkednek el, azért mondom, mert fejjel lefelé is be lehet szerelni őket:)))

Megnéztem, és a tiedbe mindenképpen kerek hangszórók voltak gyárilag, mert a régebbi ovál hangszóróknál a fakeretre volt a hangszóróhuzat ragasztva, és a fakeret 6 db. facsavarral volt a tv dobozához rögzítve. A tiédnek viszont a bakelitrácsra van a huzat ragasztva, a fakeret pedig csak az átmenő furatokon keresztül van a bakelitráccsal összefogatva.

Szívesen odaadom őket, csak beszéljük meg, hol tudnád átvenni.

Postára nem szívesen bíznám, mert nekem már nagyon sokmindent összetörtek, még törékeny áruként feladva is.:((

Üdv.: István

Radios20 képe

Nagyon köszönöm, hogy megkereste a hangszórókat!

Elnézését kérem, hogy eddig nem írtam, csak nem voltam gép közelben.

Én Szombathelyen dolgozom, de visszajárok miskolcra levelezős egyetemre.

Kérem írja meg, hogy hol, és hogyan lenne Önnek a legjobb, a bognar1207@freemail.hu címre.

Válaszát előre is köszönöm!

 

Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

Szervusztok!
Figyelmesen olvasgatom ezeket a sorokat és a fiatalságom jutott eszembe, amikor is az AT 505-ös ( Duna )televízióban, a római olimpia eseményeit láthattam....fekete-fehérben....teszik ez a lelkesedés, ami a fenti írásokból sugárzik!
Egy kis szakmai magyarázatot szeretnék arra, hogy miért csak a képcső fűtőszálja izzik, a többi pedig nem.
/// Tudni kell, hogy ezek a (többnyire "P"-és kezdőbetűs, 300mA-os elektroncsövek) sorba vannak kötve ezekben a TV-ben. ///

Amikor a TV képcsöve el kezdett "öregedni" és fény illetve kontraszt szegényekké váltak, szinte önálló szakma lett a képcsőfelújítás.
Ennek egyik változata volt, hogy egy hagyományos csengőreduktort építettünk be a dobozba és ezzel az eredetileg: 4V-nál magasabb feszültséget biztosítottunk, a képcsőnek. De csak annak. Az korábbi fűtőszálakat pedig rövidre zártuk.

Ezért működik csak EGYEDÜL, a képcső fűtése.

Gyakrabban fogok ide "tévedni" és további szép napot kívánok! ( radioslaci)

Radios20 képe

Köszönöm szépen, hogy írt!

 

Másik téma; A Pacsirta rádió gombok nagyon jók, köszönöm szépen! Ma feladtam a pénzt.

Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

Csengőreduktor a Dunában c.hozzászólásból két dolgot nemértek:
1.Miféle "önnálló szakmáról" van szó a felújítás kapcsán?
2.Hogy lehet a csengőreduktorral "4V-nál magasabb" feszültséget biztosítani a képcsőnek?

...című hozzászolás(márc.15-12:26)kiegészítéseként:"A KÉPCSÖVET SOHASEM SZABAD A SASSZIÉHOZ KISÜTNI,A KISÜTÉS MINDIG A KÜLSŐ BEVONAT CSATLAKOZÓJÁHOZ TÖRTÉNJEN".
Ezt Kádár Géza irja egyik könyvében,én csak idézem.

lgp

Sziasztok.Nekem is van egy Munkácsy televízióm,igaz most kaptam egy öreg nénitöl.A lényeg hogy működik de nem igazán tudok rá jönni hogy hol van az antennája.Ha vaki segítene nekem azt meg köszönném,mert szeretném használni.Hogyan találok rajta adást?Semmi nem lóg ki belőle,csak a 220-as vezeték amit a konektorba kell be dugni.A hátulján van egy csatlakozó szerűség amiben van 8 luk.Talán az neki az antennája?Nagy szükségem lenne a segítségre!!!Előre is köszönök mindent.Üdvözletem mindenkinek akinek ijen régi televíziója van.

Szia! Mielőtt a tárgyra térek lelkiekben készülj fel rá, hogy egy 13-éves fog kioktatni.       :-)

 

Akkor lássunk neki: amiről te írsz az a távszabályzó bemenet amibe vezetékes táv. irányítót lehetett dugni amivel kontraszt, fényerő, és hangerő volt állítható. Az antennabemenet a hátlalap bal szélén középmagasságban van 4 kis lyuk formájában amik egymás alatt vannak párban (2-2). Van távol illetve közeli antennabemenet, evidens, hogy milyen adások vételére. Csak és kizárólag 240ohmos antenna jó hozzá amit vagy veszel régit mert ma már nem kapsz vagy megfelelő méretű keresztre szögelsz szalagkábelt.  Ha kell régi antenna nézz szét a v....a.hu-n én is ott leltem. Sajnos a tv használata ma nem a legegyszerűbb mivel (ha jól tudom) Oirt normás hangja van, ami azt jelenti, hogy csak az m1-jön be rajta képpel hanggal együtt az is csak szobaantennával. Ha tévedek és a készülék kétnormás (OIRT-CCIR) akkor nem kell szobaantenna csak egy "balluntrafó" (szimetrizálló) egység, hogy a kábeltévé antenna (75 ohm asszimetrikus) csatlakoztatható legyen a 240ohmos szimmetrikus antennabemenetre.Szimmetrizálót 1000 forintért vehetsz a v....án. Ha van minden akkor sem fog túl sok adó bejönni, mivel 12 állású dobváltója van a tévének minden állásban max. egy adó de az sem biztos hogy az m1-en kívül esik egyetlen adó is a tévé vétel-frekvenciatartományába. Még annyit szeretnék, hogy a tévét inkább kímelni kéne, mert igazi kincs, és annó a csöves tévék gyakran romlottak el: kiégett bennük 1-1 cső megszakadt egy ellenállás stb. Ma már nem sokan vannak akik meg tudják ezeket javítani, és aki ért is hozzá az vagyonokat kér érte. Végezetül gratulálok a készülékedhez, és remélem segítettem valamit.

 

Tóth Norbert

Puskás István képe

Üdv.!

 

Ezeknek a tv-knek banándugós csatlakozójuk van, ha szobaantennával szeretnéd működtetni, akkor a "közel"-be, ha tetőantennával, akkor a "távol"-ba kell 2 db. banándugót szalagantenna kábelhez csatlakoztatva dugni.

 

Egyébként én se erőltetném napi szinten ennyi idős készülék működtetését, nem csak a csövek, ellenállások, és régi kiszáradt kondik miatt, hanem főleg a nagyfeszültségű "mackótekercs", ismertebb nevén malomkerék miatt. Ugyanis a Munkácsy tv-knek (ellentétben az Orionokkal) a nagyfesz tekercsük papírszigetelésű, ami már új korukban is gyakran átütött, menetzárlatot okozott, így a készüléken nem volt fényerő. És ez ennyi idő után minden egyes bekapcsolásnál előfordulhat, ennek javítása meg több tízezer Ft., ha egyáltalán találsz valakit, aki ezek újratekercselésével még foglalkozik.

Nekem az 5 Munkácsy tv-ből 1 működik, azt is óvom, mert a másik 4-nek mind nagyfesz hibája van.

 

Üdv.: István

 

T.Puskás Úr! A márc.30 10:18-kor leirtakkal kapcsolatban szeretnék néhány megjegyzést tenni.Az első két és fél sort olvasva azt úgy értelmezem,hogy : szoba antenna használatakor azt a "közel"-be, tetőantennát használva pedig a "távol"-ba kell a banándugókat bedugni.
A közel és távol hüvelyeket azért építették a készülékbe,mert az akkori készülékeknél még nem volt tökéletesen megoldva az AGC szabályozás,ami azt eredményezte,hogy esetenként a készülék túlvezérlődött,mivel azt az erre hivatott áramkör nem tudta megfelelően kezelni.Ennek kiküszöbölésére készítették a közeli csatlakozót,amely egy "csillapító"tagon keresztül végeredményben az "igazi és még ma is mindenhol megtalálható"csatlakozóra van kötve.(ez volt TÁVOL-felirattal jelölve)
Hogy hol,mikor és melyik "lyukat" használták,az mindig az adott településen helyileg döntötték el a gép beüzemelésekor.(ez az adó térereje,térerőssége,a hely földrajzi fekvése,stb.határozta meg. A másik
megjegyzésem a kerékkel kapcsolatban:Nem tudok arról,hogy a VT kerekek papírszigeteléssel készültek volna,én dupla zománc+selyemre emlékszem,1000 menettel. T:lgp

Puskás István képe

Köszönöm a kiigazítást, időközben már én is utána néztem az antenna csatlakozók használatának.

A malomkereket illetően én még nem szedtem szét egy Munkácsyét sem, nekem a selyempapír szigetelést egy idős szerelő mondta, ezzel magyarázta a gyakori menetzárlatot.

Üdv.: István 

T.Puskás Úr! Eredetileg szét én se szedtem,mert ahogy tudjuk, az magától szétjött,illetve szétfolyt.Az a fekete szurok szerű, amibe be volt "csomagolva" az szabályosan lefolyt róla.De ugyanezt a verziót használta a VT a későbbi típusaiban is,Benczur,Kékesek,Tavasz Carmen,talán még az Alba is ami szélesebb volt,a Favorit-Horizont megjelenéséig. Azoknál már nem volt a kerékkel gond,mert azok már más felépítésűek voltak.Ezek már nem folytak szét,hanem "csak" megrepedtek. Ü:lgp

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.Úgy döntöttem hogy nem fogom használni a tv-t.Azért ez mégis csak egy erekje.Vagy nem?

Ezek szerintem már most is nagyon sokat érnek ,és ugy vélem hogy pár év mulva még többet fognak érni.Ha persze mondjuk egy kereskedői szemmel nézem a dolgokat.

Üdv mindenkinek.Alybaby

Puskás István képe

Igen, valóban ereklye. Hogy pénzben mérve mennyit ér, azt nagyon nehéz megmondani. Jelenlegi értéke egy szép állapotú Munkácsy tv-nek kb. 10-15 ezer Ft. De van olyan is, aki nagyon régen nem tudja eladni ennyiért sem, én viszont adtam már ennél többet is érte. Szóval teljesen szubjektív, kinek mennyit ér. Nekem pl. eszmeileg felbecsülhetetlen értékű minden egyes darab:)

A tiéd lilásbarna, vagy már zöld képernyőkeretű?

Teszel fel majd képeket róla?

 

Üdv.: István

 

Helló István.Bocsika hogy eddig nem írtam de nem voltam ithon mostanában.Igen rakok fel képeket ha gondolod.A napokban várható a müvelet.Ha lessz egy kis pihenőm,már rakom is fel a képeket.

Üdv.:Alybaby

Puskás István képe

Rendben, várni fogom:))

Helló István.Próbáltam fel rakni kettő képet róla.Egyet előröl egyet pedig hátulról.De sajnos nincsen neki hátlapja.nem tudom hogy mennyire lehet látni a dolgokat rajta mert telefonnal lett le fényképezve,mert el romlott a fényképezőgépem.De csinálni fogok róla valami közeli képeket is.Amúgy szerintem ha rá mész az én adatlapomra talán ott fogod meg találni.De én bízom benne hogy jól lett fel töltve.

Üdvözletem.:Alybaby

Igaz,hogy nem én vagyok a címzett,de már én is vártam.Amit kell,azt szerintem látni a képeken.Az elsők közül való készülék,szerintem (legalábbis első ránézésre)kevés munkával még el is indítható.Gratulálok!
lgp

Puskás István képe

Nagyon jól néz ki a tv, gratulálok hozzá!:))

Nekem is van még a '63-mason kívül egy újszerű 1962-ből, és 3 db. ilyen régebbi, barna képernyőkeretes is, az egyik egész szépen működik. Ha rendeződnek a körülményeim, (lakásfelújítás), csinálok azokról is képet.

Sziasztok!

 

Nekem egy Carmen típusú TV-m van, amit nagyon szívesen odaadnék egy gyűjtőnek.

Kidobni sajnálom. Majdnem annyi idős, mint én. :)

 

Üdv.:

Zweistein

szabolcs képe

szia

én elfogadnám azt a Carmen típusu készüléket

ha még meg van:)

Munkácsy


Duna


Duna Cipőgyár
Akkor és Most
Duna mosópor
1960-1969
Dunaújváros
Találat: 3
Hotel Duna
1930-1939