Munkácsy televízió


Forrás: 
Saját gyűjtemény
Munkácsy televízió

Eredeti, hibátlan állapotú Munkácsy televízió az utolsó évjáratból, 1963-ból.

Munkácsy VT retronom.JPG

Ilyenünk van a padláson, talán még működik is:)

Puskás István képe

Kár érte, hogy padlásra van ítélve:(
Az is zöld képernyőkerettel készült (1962-63), vagy még a régebbi lilás barna maszkkal (1959-61)? A '63-masok kapcsolótáblája egy picit más rajzolatú, mint a régebbieké, a gyár emblémája is '63-ban változott.

Az ott román üveghal a TV tetején?

Vagy kik gyártották?Hatalmas kincs az is,ritka!

Régebben akartam gyűjteni ilyent,elvileg majd most is,

csak annyira ritka hogy még bolhapuiacokon se láttam,

sőt internetes piactereken/licithelyeken sem...

 

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Puskás István képe

Hát ezt biztosan nem tudom, de szerintem magyar gyártmány. Nekem 5 üveghalam is van, párat az "ecserin", valamelyiket meg a V....án vettem.

A '60-as években ez a vitrines kombinált szekrényeken szinte kötelező darab volt, ugyanúgy, mint az üveg kosarak, meg a csipketerítő:))

Hali Balage78 !

Van fenn a V....án 3db is 2-3E !Ezt írd a keresőbe :retro üveghal .

 

Üdv:rais

Hali!

Ez a készülék már úgy készült,hogy kell lennie egy több pólusú bemenetnek a hátoldalán.Nos ide kellett csatlakoztatni a távirányítót.Ez kb. 6m hosszú kábel amelynek végén van három poti.Kényelmesen lehetett a fotelből állítani a hangot a képet stb.

Még tavaly feldobtam a v....ra,de nem kellett senkinek.Lehet,hogy nem ismeri senki?Vagy már az is lehet,hogy nincs olyan működő készülék amelyhez csatlakoztatni lehetne.

Lacaj85 Egy retroimádó

Hali!

Ha megvan még a Munkácsy vezetékes távirányítója, akkor engem lehet, hogy érdekelne. Persze emberi áron és csere is szóba jöhet. Én egy Videoton Alba Regiához szeretném a gyűjteményembe.

Üdv: Videotonman

Hello!

Beszélhetünk róla.Még megvan.

Lacaj85 Egy retroimádó

"Ez a készülék már úgy készült,hogy kell lennie egy több pólusú bemenetnek a hátoldalán." Ebből következik,hogy az előző készülék még nem így készült,vagyis annak nem volt több pólusú bemenete a hátoldalán.
Így már világos.Nem de?

lgp

Sziasztok!

Nekem még az első sorozatú Munkácsy van (a barna maszkkal a képernyő körül) és azon is van már távvezérlő csatlakozó (oktál csőfoglalathoz hasonló)... Sőt van egy Benczur gépem, azon is van... meg az Alba Regia-n is. Igazából nem sok értelme volt csak a kontrasztot fényerőt és a hangerőt lehetett néhány méter távolságból állítani, csatornát váltani nem lehetett vele (nem is volt akkor nagyon választék...)

Üdv

Az ápr 28. 10:41-es "lacaj85" megjegyzésére reagáltam (Anonym) még az nap 17:10-kor.A megjegyzés -vagy kifogás- a szöveg azon részére vonatkozott idézem: "Ez a készülék már úgy készült...stb. Anonym 17:10-kor "csak azt mondta" hogyha ez már úgy készült,akkor az előző nyilván nem így készült.
Mivel a Munkácsy tudtommal a VT első készüléke volt, előző készülék nem volt.Így azt a részét a szövegnek miszerint Ez a készülék már úgy készült...kifogásoltam lgp aláírással. Gondolom így már érthetőbb.Elnézést kérek.
Azzal, hogy az Ön által felsorolt készülékekben is volt csatlakozó,teljesen egyetértek,amit kiegészítenék az Orion AT 602-603-as készülékeivel.
lgp

Az itt felsoroltakhoz én csak annyit fűznék hozzá, hogy távszab. csatlakozó később került az Orion AT611 Budapestre is.

Az itt felsoroltakhoz én csak annyit fűznék hozzá, hogy távszab. csatlakozó később került az Orion AT611 Budapestre is.

Ha már ilyen szépen ragozzuk a dolgot,nem volt "mostoha gyerek"az AT 622-es sem.
lgp

Üdv!

Elnézést kérek az előző hozzászólásért..Én úgy értettem,hogy ez volt az első olyan készülék amelyen már létezett a szóban forgó csatlakozó.Természetesen a gyártás kezdete óta.

Egyébként a háború utáni amerikai táv is hasonló volt.A kezdeti időkben még nem volt annyi "autómata"a készülékekben,így elképzelhető,hogy hosszab üzem után megváltozott néhány előzőleg beállított paraméter.Azért,hogy a kényelmes fotelben elhelyezkedő tulajnak ne kelljen állandóan felugrálnia a film közben,egy ilyen táv nagyon is jól jött.

Később több készülékben is alkalmazták.Még az Alba Regiában is, ami már több olyan áramkörrel rendelkezett ami zavartalanabb működést eredményezett.( Ezekben az időkben már az USÁ-ban színes,kábel nélküli távirányítású készülékek is léteztek jó pár éve.)

Lacaj85 Egy retroimádó

T. lacaj85! A válaszommal -csak és kizárólag-a téma megfogalmazását,illetve annak megközelítését bátorkodtam kritizálni.
A téma "szakmai részét"megértettem,remélem az másoknak sem jelenthet gondot. Üdv:lgp

Nem bizony! De volt egy 3. tagja is a "Budapest családnak" az AT511. A v....án meghirdetett külföldre szánt prospektusban láttam. Nem sokat tudok róla, de a képek alapján erősen úgy tűnik, hogy hasonló méretarányok léteztek közte és az at611-között mint mundjuk a Duna és a Tisza között. Hogy volt-e táv. bemenete nem tudom, de érdekes kis darab lehetett, talán Angliába, vagy Németbe ment. Nem emlékszem pontosan, de a kis At511 megmaradt bennem. Valaki esetleg tud valamit róla?

Üdv!

Ezek bizony koruk legjobb magyar televíziói voltak.

Lacaj85 Egy retroimádó

T.Anonym! Ha a kérdés nekem szól,megpróbálok rá válaszolni.Ami biztos:Valamikor,az AT 611 kapcsolását ismertető úriember a rajzra mutatva a következőket mondta: "Uraim!Ezt tessenek megnézni,ez a csúcstechnika...az asztalon...papíron...hogy miért csak papíron,arra majd ráfognak jönni" Ennyit mondott.És igaza volt,mert később tényleg rájöttünk,hogy az akkor modernnek számító automatikus áramköröknek nem sok előnye van,inkább hátránya.(az akkori adók és adások minősége stb.)
Hogy ennek mi köze az AT 511-nek? A logikát követve semmi.Ugyanis az 511-es (ha volt egyáltalán)csakis "kisebb" lehetett a 611-nél,ami kizárja szerintem azt,hogy az a Budapest családnak tagja lett volna.
(Arról is tudok,hogy 1960 körül a Rádiótechnikában cikkeztek egy bizonyos 321-es típusról,(43-as képcsővel)de ez csak a bemutatásig jutott el,forgalomba nem került).Ennyit tudtam az 511-hez hozzászólni.
T:lgp

Én csak azért gondolom, hogy a budapest rokona az at511, mert a küllemük szinte ugyan olyan, de mint én is tudom ez semmit nem mond. Ha esetleg találok valamit róla feltétlen megírom. Az AT312-ről annyit, hogy valamelyik az 1960-as BNV-n mutatták be "Csillag" névre halgatott, és néptévének szánták.

Képek:

http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/3ca437140835dc5ac12570d3...

A dizájnja nagyon különleges. Még találtam róla valami külföldi honlapon is képet, de azt most nincs kedve megkeresni.

meghatározás,eredetileg az ORION TAVASZárol lett volna szó.
lgp

Ilyen távszabályzó látható a http://www.radiotvmuseum.hu/radioanno/index.htm oldalon (Televíziók).
ml

Köszönjük az infót."Élőben" is látható pl. a Keszthelyi rádió-tv.múzeumban,egy Alba Regia társaságában.Emlékezetem szerint a végén már 350.-Ft.ért árulták,mivel már akkor a "hozzá való"készülékek kifutóban voltak.
(A megadott címet látva (radiotvmuseum.hu)jutott eszembe,hogy ott nem egy készülék típusa el van irva,amit a hitelesség kedvéért az illetékeseknek javítani kéne.Hogy ez kinek lenne feladata,azt sajnos nem tudom.)Mégegyszer köszönjük!Ü:lgp

oldtimer képe

Ekkor még nem tudtuk, és nem is sejthettük, hogy lesz egy színes Munkácsy is :)

üdv.: oldtimer

televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat