Munkácsy televízió


Forrás: 
Rubicon folyóirat 2004/ 8-9.
Munkácsy televízió
Puskás István képe

Üdvözletem!

 

Nagyon szép a korabeli fotó, a tv-ről nem is beszélve:))

Azon csodálkozom, hogy 1961-et ír az újság, mert ez már az "újabb" fajta kapcsolótáblás Munkácsy tv, amit 1963-ban, a gyártás utolsó évében vezettek be. Ekkor változott ugyanis a gyár neve VT (Vadásztölténygyár)-ről VTRGy (Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára)-re. Ezen a tv-n ennek megfelelően már az újabb embléma van. (Nem sokat változott, csak a VT embléma kisebb lett, és kapott egy aszimetrikus ovális keretet).

1959-1961-ig lilásbarna volt a képernyőkeret, és régi kapcsolótábla (bakelit és plexi változat is volt), 1962-ben lett világoszöld a képernyőkeret, és a régi ovál hangszórót kerek váltotta fel. Végül 1963-ban változott a kapcsolótábla rajzolata és az emléma is.

Munkácsy

Puskás István képe

Üdv.!

 

Mivel ez még a lilásbarna képernyőkeretes változat, így 1959 és 1961 közötti lehet. Érdekes, hogy ezen a készüléken nincsen belül rézhuzal, és még plexi kapcsolótáblás. Ez igen ritka változat! Régebben úgy véltem, hogy ezek a legelső Munkácsy szériák, de a nagyszüleim készülékén belül is volt rézhuzal, és ők állították, hogy az a legelső darabok közül volt való.

Remélem tudtam valamit segíteni.

Felteszed majd a tv-t?

 

Üdv.: István 

 

 

 

Ez volt az első darabja a gyűjteményemnek - ezzel "fertőzött meg" Nagy Vilmos az Orsós Magnómúzeum tulajdonosa

/EZÚTON IS KÖSZÖNET ÉRTE ! :)   /

Természetesen nem ilyen állapotban volt , hanem inkább mint ami 20 éve fészerben állt.

Mondta hogy ideadja ingyen , ha el tudom vinni , mert már minden ismerősének van -már aki gyűjtő.

Ez volt az első restaurálásom is , a "csodálatos zöldeslilásbarna" festéket nem sikerült leutánozni , inkább zöldes-arany lett.

Félig meddig működőképessé tettem , de a kép az kicsit gyenge és nonlineáris. Számtalan alkatrészt végig kellene mérni a linearitás miatt (csatolókondik , ellenállások).

Úgyhogy majd nyugdíjas éveimben , ha sok időm lesz... :)

 

Munkácsy

televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat