Vöröshadsereg Ezer Pengő


Vöröshadsereg Ezer Pengő

A Vörös Hadsereg parancsnoksága adta ki 1944 tavaszán. Bevonásra került: 1946 februárjában.

Azért fura ez a pénz mert a nygaszüleimtől amikor kérdeztem még csak nem is hallottak erről. Lehet csak keveset adtak ki.

leguan képe

A háborús helyzetre vonatkozó nemzetközi egyezmények (genfi, hágai) szerint a hadműveleti vagy megszállt területeken a hadsereg ellátására szükséges javakért, szolgáltatásokért készpénzzel vagy elismervénnyel kellet fizetni. A fizetés egyik lehetséges módja volt az erre a célra készített pénz alkalmazása. Ennek érelmében bocsájtott ki a Vörös Hadsereg parancsnoksága pénzt. A szovjet Arcvonal Politikai Osztályának 2. sz parancsa szerint a magyar pengő mellett forgalomban volt a Katonai Parancsnokság által kibocsájtott pengő is, olyan árfolyammal, hogy 1 hadipengő = 1 magyar pengő. És ezeket - a parancs értelmében - köteles volt elfogadni minden állampolgár, hatóság, ipari vagy kereskedelmi vállalat.

 

Az más kérdés, hogy miért fizettek és miért nem.

 

Címletek voltak: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 és 1000 pengő.

Biztos hogy tavasz? 1944 szeptemberéig a szovjetek nem szálltak meg semmit az akkori Magyarországból.

ÁDY képe

az egypengősön egyértelmű az évszám!

http://retronom.hu/node/5249

leguan képe

Az évszám szerepel a pénzen, azt pedig, hogy már tavasszal megtörtént a kibocsátás, Leányfalusi Károly - Nagy Ádám:  Magyarország fém- és papírpénzei, A Pengő pézrendszer c. könyve közli, amely valamennyi pénzről részletes leírást ad, és a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete adta aki 1986-ban.

 

De logikus is, hiszen a szovjetek '44 tavaszán már biztosak lehettek abban, hogy Magyarország rövidesen hadműveleti területükké válik.

Vöröshadsereg


Ezer


Ezer forint
Találat: 3
Ezer pengő
Találat: 2
Ezermester
Találat: 77
Soltszentimrei ezerjó
Ismeretlen évjárat