Philips CD-100 CD-játszó - a másik első


Forrás: 
sajat
Philips CD-100 CD-játszó - a másik első

Két első cd-játszót tart nyilván a történelem, a Sony CDP-101-et és a Philips CD-100-at. Tény, hogy a Sony pár nappal korábban, még 1982 októberben jelent meg Japánban, és a Philips meg már november első napjaiban. Azonban a Philips ez esetben jól tette, hogy kivárt, a CD-100-as lekörözte az akkori szaksajtó tesztjei alapján a Sony készülékeket, már-már piedesztálra emelték, azt állitva, hogy a hangja szinte azonos a stúdiómagnók hangjával. Természetesen a hosszú távú tapasztalatok azt mutatták, hogy az analóg technikában van még tartalék, de hosszú ideig békésen együtt tudott élni a két technika.
Teszt: http://stereophile.com/cdplayers/284philips/
Ami érdekes, hogy viszi a nagy sebességgel megírt cd-ket is.

Kiss Béla lászló képe

Nekem volt egy Philips CD 101-esem, 1996-ban eladtam, mert tudtam venni a kapott pénzből egy 100-as Skodát friss műszakival+zöldséggel. Megmondom őszintén: gyönyőrű készülék volt, de kutyaütő hangja volt, szinte beleszúrt az ember fülébe.

NGA képe

Az a tervem vele, hogy kap egy digitális kimenetet, és egy külső DAC-ot. Meg lehet, hogy egy TJ kistuningot is. Mint futómű, elsőrangú. CDM0-ás öntvénymechanika. Bár meglep a hnagja, mert van egy DENON DCD 3520-asom, és igencsak megszoritja. Sokkal nyitottabb a hangkép, olyan könnyed.

Kiss Béla lászló képe

Bizony, a transzport kiváló, a 101-ben is ez alkalmazták, nem "linear tracking",érdekes a Meridian-okon mai napig megmaradt a paraboloid-követés. De a 101 sajnos hitványul szólt, istenbizony szívesebben hallgattam kazettás amgnót mellette(!!), kb olyasmi hangépe volt, mint a Supra VM2101 PU-nak, vagy az Akai PC 100-nak. Valószínű, hogy a 101-ben alacsonyabbra helyezték a lécet.100-ast még nem hallottam muzsikálni, viszont erényeiről hallottam, és az egybevág az Ön által leírtakkal. A track-kijelzés mókás volt, de szép, ha 15 track fölötti lemezt olvasott, már nem tudtam a végén, merre tartok....De nagyon elfogadnék egyet ma is.

NGA képe

Most hallgattam végig vele pár cd-t, köztük egy Yello-t is, amit még kb 10 éve másoltam. Kifogástalanul viszi az irtakat is, igaz a nagy (8 feletti) sebességgel irt audiocd-ket ugy játsza le, hogy nem lehet ugrani a számok között, de simán végigjátsza, és tekerni is lehet. Meg vagyok nagyon hangra elégedve vele, élvezetes volt végighallgatni a zenéket. Kicsit analógosabb hangja van, mint a többi cd-játszónak.

Sziasztok! Nem akarom a témát "megint" más irányba elvinni, de igaz lehet, az, hogy a Meridian 602 CD futóműben is ilyen régi öntvénymechanikás Philips futómű van? Mert akitől vettem azt állítja... Azt tudtam, hogy a Micromega cég is többségében Philips futóműveket alkalmazott, de igaz lehet ez a Meridianra is?

NGA képe

Ebben a 602-esben Philips CDM4 van. Ez a CDM sorozat késöbbi tagja.

Ime egy kép:

A CD100, 104 stb a CDM0-át használja.

A CD304 a CDM1-et

A késöbbiek a CDM4-et.

Ezek az egyik legjobb cd futóművek.

 

 

 

a gyors választ. Üdv.: beneske01

Köszi ezt a képet, jó összefoglalás! A Revox B225-ömben van CDM-1 mechanika, amikor megvettem a gépet, eléggé nyüglődött gyári CD-kkel is. Gondolván, nincs vesztenivalóm, szétszedtem az optikát. A lencséken és a prizmán füstös, homályos lerakódás volt. Kár érte, mert amúgy egy tankot megszégyenítő konstrukció, kétfázisú lemezforgató-motorral. Egy Ebayen beszerzett CDM aztán megoldotta a helyzetet, bár a hetvenedik perc felé közeledve az is néha bénázik. Az abszolút favorit nálam a CDM-4 (Philips CD850-ben), lassan 20 éve "mindenevő" állapotban tartja magát, hála az égnek!

Bocs, nem jelentkeztem be, aláírás: Philips-freak (ilyen témában mi más :) ).

Nos, nekem egy Tesla MC 902-m van, ami végülis egy átnevezett Philips CD460. CDM-2 transzportja van neki és bődületesen jó hangja. Hangilag megszorongatja az E-Mu 0202USB-t, napjaink minihifijeit, DVD lejátszóit pedig egyenesen zsebre teszi...
Legalább akkora öröm rajta CD-t hallgatni, mint lemezt a Tesla NC470en...
Az írott lemezekkel nincs gondja, a reakciója gyors (sajnos kevés korabeli lejátszóról mondható el ugyanez)... Az ára 1987ben 9980 Kčs (csehszlovák korona) volt, egy átlagfizetés pedig 2-2,5 ezer...

Eladó lenne a TESLA MC 902-es ?

Válaszod várom !

Szerbusz nagy gondban vagyok.
Segítséget kérnék tőled:van egy cd 165-ösöm tudnál valami infót róla mondani,mert én nem tudok róla semmit.
Üdv Atesz

Üdv. Eddig csak a 160-asról találtam infokat, nem tudom az mennyire más. A Philips irdatlan mennyiségű cs játszót gyártott.

Gondolom azért rossz nem lehet!?

Elvileg cdm12-es van benne amit láttam a mechanikán erről árulkodikaz írás.
Üdv Atesz

Nekem még meg van a 150-es öntvény lejátszóm.Semmi pénzért nem válok meg tőle:)

Szia oldretro! Az egy kiváló készülék mind mechanikailag és elektronikailag is a dac-járól nem is beszélve. 10-ből 10 pont a cucc. Üdv Atesz

A mai napig megállja a helyét.

NGA képe

Nekem volt olyan CD-150-esem, amiben már CDM4-es mechanika volt. Ha jól emlékszem a koraiakban CDM2 volt.

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2
CD-100