Sony CDP-101 a világ első cd játszója


Forrás: 
sajat
Sony CDP-101 a világ első cd játszója

1982 október elsején került forgalomba a világ első cd játszója.

NGA képe

Talán ismerős sokaknak a hang és a mozgás :-)

 

http://www.youtube.com/watch?v=fiDbkaaF_k4

NGA képe

Ma 30 éves a CD és a CD játszó! Boldog szülinapot Sony!

Szia!

Valóban..talán a valaha volt legnagyobb fejlesztés a Hi-Fi ben a mai napon a 30. életévébe lépett...!!!

Elismerés és maximális tisztelet az ebben résztvevő szakik részére!!!

Atesz

Sajnos lehet róla hallani híradásokban, hogy végleg le fogják állítani gyártásukat:(

A pc-s meghajtókat már leállította a Sony, és sorra a többiek is.

Hát igen, a tömörített eljárások felül kerekedik rajta, csak épp a hang rovására.

Reméljük a nagyobb kapacítású új meghajtók jók lesznek.

 

teslaeltos képe

Pontosítanék

A CD technológiát  Phillips-Sony-Ricoh cégek konzorciuma fejlesztette ki.

A Philips és a Sony kezdte el a technológiát aztán később a Ricoh is betársult.

A Ricoh irodatechnikai berendezéseket, másolókat, faxokat, scannereket, fényképezőgépeket, hőpapírokat  gyártott és gyárt ma is, de elkezdete a lemezek gyártását is. Aztán a közös fejlesztés eredménye lett az írható cd lemez amihez a Ricoh gyárat és fejlesztő labort épített. Sokan a Ricoh márkát nem ismerik itthon holott az írható lemezek Maxell, Tdk stb. a Ricoh üzemeiben készül.

 

Még mielőtt valaki kétségbe vonná az álltalam írottakat csak megjegyezném hogy a Ricoh-val 23 éve vagyok kereskedelmi kapcsolatban és tőlük az információ!

Még 1992-ben megkaptuk az első cd írót és hozzá a lemezeket de az akkori ára brutális volt így értékesíteni sem tudtuk!

NGA képe

A CD technológiát a Philips és a Sony fejlesztette ki. A Ricoh-nak ehhez semmi köze. A Ricoh 10 évvel késöbb 1992-ben kezdett el foglalkozni a témával, akkor is a CD-R technológiával: "Ricoh made an early entrance into the CD-recordable (CD-R) device sector, introducing both CD-R discs and CD-R drives in 1992."

 

Én nem vagyok kapcsolatban a Ricoh-al, de:

 

"The Compact Disc is an evolution of LaserDisc technology. Prototypes were developed by Philips and Sony independently in the mid and late 1970s. The two companies then collaborated to produce a standard format and related player technology."

 

"Later in 1979, Sony and Philips set up a joint task force of engineers to design a new digital audio disc. Led by Kees Schouhamer Immink and Toshitada Doi, the research pushed forward laser and optical disc technology that began independently by the two companies.[5] After a year of experimentation and discussion, the task force produced the Red Book Compact Disc standard. First published in 1980, the standard was formally adopted by the IEC as an international standard in 1987, with various amendments becoming part of the standard in 1996."

teslaeltos képe

A Ricoh pontosan 1989-ben kezdett foglalkozni CD-technológiával 1991 véglére kifejlesztették a Magneto optikai disc-et amiből pár hónap múlva lett a CD-R változat, én személy szerint a 1992 CeBit-en láttam, két hónap múlva már nálunk volt az első darab a Budapesti Ifabo-n.

 

Ezek azért olyan információk voltak anno amit mi is csak az európai központjukban tudtunk meg

 

A Ricoh leginkább az író rendszert fejlesztette, könnyen tehette meg hiszen volt neki a hozzávaló háttere (processzor, pontosabban a félvezető részleg) sőt mivel opikai részleggel rendelkezik így az írófejek optikáit is maga gyártmányaival látta el.

Én a Ricoh-tól tudom, hogy az igazi CD lemezt polikarbonátból gyártják ami ugye törhetetlen és golyóálló, de a silány lemezeket a törékeny plexiből gyártják.

 

Aztán megjelentek a Kínai és más gyártók akik ontják magukból az ipari hulladékot...

Nos valójában a katonai célokra már a 60s években is foglalkoztak a dologgal...Siemens:)

 

A lényeg:

Mikor jelent meg az első !audio! az audio célok szolgálására...

Atesz

Valóban..a gyártás leállt....

Szerintem erre még 2013 jan-1 ig ők is alszanak....ha nem az ő bajuk....

 

A hangi adottságai....jaja..vannak neki... szó mi szó...kompakt és hasznos..kár lenne érte...

Atesz

panblue képe

Üdv!

Én is olvastam/hallottam a "cd" temetéséről...

Személy szerint sajnálnám,ahogy a bakelitet is...bár a cd már kompakt méretűbb,írható,vagy újraírható,stb stb,szóval szélesebb körben felhasználható...ennek ellenére lehet hogy 20 év múlva a cd-re is úgy fogunk tekinteni mint sokan most a bakelitre: szép volt,jó volt,de jó lenne...de igazából már nem hiányzik annyira.

Jelen pillanatban én sem tudok elképzelni a szobámban dokkolót vagy egyéb pendrive alapú lejátszót...brrrrr....

Autóban bejött a pendrive,na de ott szó sincs a minőségi zenehallgatásról..mármint nem mérhető a szobai technikához :)

A technika fejlődik,előtérbe került a miniatürizálás,a minél olcsóbban minél tömegebbet-gyártás elv...és ami nem kínai az nem is igazi :(

Szóval én tartanám még a CD-t,jó sokáig,hiába: szentimentális alkat vagyok :)

panblue

 

rákos zsolt képe

ahimotu Nekem még Sony rádiós magnó van az autómba és mostanában  vettem fel magamnak a 2 db ASIA lemezt bakelitről a nemrégen vett Dual deck-el  síma Sony HF kazira és igen jól szól !Igaz a magnónak 2X 4 db 1.5 mm es kábelen vittem külön a tápot(a + ok külön-külön ferrit es szűréssel  ellátva ) és hátulra is a Pioneer 16 osoknak   2 -2 pár 1.5 mm2 Belden csavart vezetéken megy a hang.Elöl 13- asok vannak(még nem tudtam lecserélni 16 osokra ) külön magassal a műszerfalon felül két oldalt elhelyezve.Természetesen a 4X 40 W (ami az IC gyártó szerint csak kb: 4X27W lehet )ami nem mindíg elég,de amúgy sem kell ennél nagyobb hangerő nekem per pill .A Dire Straits lemezek kazettán elég megyőzően szólnak .Nekem még megfelel így a zene az autómban .De a későbbi fejlesztés tetemes összegbe kerülne úgy kb 100-150 körűl, így arra nem jut egy ideig nekem :USB-s Cd-s (DVD-s)fejegység(ami tudja a FLAC formátumot   is ), 4-6 csatornás állítható  végfok, erősebb sugárzók stb-ik.

Szia!

Én két dolgot látok előre...ebből melyik lesz az igazi....

Eddig is drága volt az eredeti lemez... jobbára használtan volt közel ahhoz az ára mint külföldön..de ott is pár százalékkal még ettől is olcsóbb...

Tehát vagy eszméletlenül felkúszik az ára a használt lemezeknek..vagy az egészet mindenki letömöríti....és archívumból zenél..megjegyzem ettől még egy műanyag előlapos fapados cd játszó is jobb de ez van...MP-3 nálam kilőve..hazudnék ha azt mondanám, hogy nincs...de csak mentésnek használtam...60 évesen már tuti nem lesz jó a hallásom..akkor meg már teljesen mindegy mi az CD vagy MP-3....vagy akármi...

Az LP lemezeket nem írnám le...valójában az az igazi...csak nehéz beszerezni a kedvenceket..ilyen formában..pedig vannak régi előadók mostani friss lemezeik is LP kiadásban...

A cd jó....ennyi

Atesz

 

 

Én se ma kezdtem a zenehallgatást (53-as születésű vagyok) Bizony a hangminőség, a felharmónikusok jelenléte vagy hiánya, analóg vagy tömörített zene, ez min mind befolyásolhatják a hallgatott konzerv zene művészeti élményét. Jómagam is rájöttem az évtizedek során bizonyos dolgokra. Mert ugye kezdtük az orsósmagynókkal, felvettünk középhullámú rádióról aztán URH - ról, jó esetben bakelitlejátszóról. Aztán jöttek a kazettás deckek és a sztereo tunerek. Térélmény megjött, de a deckekkel és a kis szalagsebességgel együtt jöttek a szalagzajok is. Felvettünk viszonylag jó hangszedővel rendelkező "S" karos lemezforgatókról kazettára, és már adtunk is a dinamikának...! Most nem profi szintű készülékekre gondolok, hanem az átlagos otthoni felhasználók által elérhető árú berendezésekre. Aztán elindult a digitális korszak a hifi technikában is, ahol a Compact Disk szenzációnak számított a maga dinamikájával és jel-zaj viszonyával. Na innen aztán mire veszünk föl? (mert valjuk be, szeretünk másolgatni) Szépen betömörítjük MP3 ba ami köztudott hogy veszteséges elven dolgozik. Tehét ez a megoldás is csak elvesz a hangképpől, esetleg olyan dolgokat is amik nélkül már nem is hifi a hifi. Én úgy gondolom, hogy 100% - os tökéletes hangfelvételi eljárás, mődszer nem létezik házilag meg különösen nem! Minden hangfelvétel, másolat bizonyos kompromisszumok gyűjteménye amivel kénytelenek vagyunk együttélni. Az én véleményem az, hogy a Compact lemezzel, mint hangtechnikai eszközzel annakidelyén nagyot alkottak a fejlesztők, aminek sokat köszönhet a számítástechnika is. Szerintem érdemes egy két kedvencet eredeti CD - n megvásárolni amit aztán hosszú évekig változatlan minőséggel bármikor meghallgathatunk.

panblue képe

Üdv!

Nem minden mp3-nál hallható ill. érzékelhető a minőségromlás,nekem speciel volt olyan letöltött anyagom ami megvolt gyárin is,és kiírva az mp3-as lehet h csalósabb de élvezhetőbb volt :) A gyári cd fakó,magashiányos volt pl.

Aztán nézzük a fejlesztéseket: ha valakinek mp3-ra szottyanna kedve és

mondjuk akár adat cd-ről,adat dvd-ről v egyéb forrásról szeretné élvezni-méghozzá élvezhetően a muzsikát arra ott az onkyo korrekciós mod-ja,a

"music optimizer" funkció,ami feljavítja a hangzást a felső regiszterekben.

Letesztelve,bevált!!!

Igaz hogy módosít,belenyúl,de jótékonyan.

panblue

rákos zsolt képe

ahimotu Nézzétek itt nem az a probléma ,hogy a CD jó e vagy nem .

Egy szám az Lp ről -> bedigizett  hanganyag 16 bittel ( természetesen  44.1 Khz el!) az kb 40 Mega !Én jártam úgy, hogy ez túllépte a CD -re írható adat mennyiség hatáskörét(700 Mbyte)ami némi túlírással több is lehetett néha (Néró) :Mivel az alattunk lévő boltban kapható( Volt ) 99 perces cd is !Így arra írtam ki, amit a gagyi Sony Cd player természetesen nem vett jó néven ! Akkoriban az 1 Mbyte -os pendrive volt a divat (de külföldről hozatva már léteztek marha drágán ? 16/32 esek is).Én akkoriban nem foglalkoztam Mp3 al és most sem .Szóval 1 szám bedigizve az Lp ről ( SB Audigy Live  kártyával) átlag 30-40 Mega WAV- ban .Ez  úgy nézne ki ,hogy 700/30 =23 ,de ez nem igaz mert  a gyakorlatba egy bakalit lemezt -ami kicsit hoszabb/több zenés  mint az átlag -az nem fér már rá a 700 Megás Cd lemezre bedigizve.Manapság már jóval nagyobb USB-s Pendrive okat lehet kapni mint akkor és közben megszületett a FLAC szabvány is amit az autós USB-s rádiós- Cd playerek töbség még úgy tudom nem tud ,de szerncsére pár márka már tudja ,csak utána kellene nézni a vásárlása során!A FLAC is tömörített szabvány , de nem nagyon ,inkább WAV közeli .A CD lemez sérűlékenységéről az autó hifi esetében inkább ne beszéljünk!Valamikor a gyári CD ára 3300 ft volt /db így nem érte meg karcolgatni az autóban leejtés esetén !

Tehát a jóval modernebb USB-s mostani dolgok inkább célravezetőeknek látszanak és nem különösebben  sérülékenyek:van fém tokú USB-s pendrive manapság már .Így az autó esetén és egyébként sem(a lagymatagúl megírt cdk-ről idővel eltűnik az adat -prg stb-i) játszik már a CD zés!

Elnézést a 40 Mega inkább 80 így az 8 -9 számot fed le .Magyarázatként : már nagyon régen csináltam:digizetem  és egy már kivett Winyón vannak azok a  zenék nálam .Nemerégen csodálkoztam is miért nem tudok fényképezni már a tapis telcsimmel ?Hát van rajta 1 Giga WAV hanganyag! :a Gloria Estefan stb -ik.

Én már csak annyit tennék hozzá, hogy ez mind szép és jó, de azért el kell ismernünk, hogy a digitálisan (akár többször is) manipulált hangkép mindenképpen távolodik a hifitől és attól a hangképtől, minőségtől amit a hangmérnökök a lemez felvételekor a stúdióban rögzítettek. Szerintem a gépkocsiban szinte mindegy, hogy mi szól az URH minőségtől fölfele természetesen. Ott úgysem fognak sohasem teljesülni a hifihez szükséges alapfeltételek. Eléggé sajnálatos hogy a flac fájlokat elég kevés elektronika tudja lejátszani.

Az MP3 - ról meg csak annyit, hogy nekem winchesteres médiaplayeren több száz gigányi zenei gyűjteményem van és ennek a gyűjteménynek nagyon kis százaléka szól úgy, hogy az igazán elfogadható lenne hifista fülekkel. De az is igaz, hogy még mindíg jobban szól mint egy átlagos rádióvétel ami a kábeltévén jön. Mióta tulajdonosa vagyok a 2db AKAI orsós magnónak és azokkal másolgatam át szalagra a médiaplayerről a zenéket sok mindenre rájöttem, illetve az orsós magnók hangja "kinyitotta a fülemet".

Köztudott, hogy a hifi még mindíg olyan téma amit szinte korlátlanul lehet agyon misztifikálni, vagy akár sajátmagunkat illetve a fülünket hosszú időre elfogultan félrevezetni a saját nem éppen a legjobb minőségű cuccainkkal berendezésünkkel. Én is jártam már így elhihetitek.

rákos zsolt képe

ahimotu Kinek a pap, kinek a papné !

Valamikor csináltak jó autó hifiket ,én úgy tudom: Blaupunkt , Nakamichi ,Fujitsu Ten stb.Aztán jött a csili vili táras és 1 Cd-s -> Mp3 korszak .Késöbb rájöttek,hogy az Mp3 nem szól jól így tettek bele valami" ízfokozó" ->hangzásjavító chip-et is.Ezeket én kihagytam .

Természetesen a Sony MD is jó lett volna a maga Atrac tömörítésével, de az (szintén mechanika és a 90 es évek terméke)manapság elég ritka cucc, autós fejegységben .Így a többségnek maradt a Cd és USB (nekem meg a kazetta)rendszer.Autóban jó lehet egyébként a tisztán memória alapú hordozó ,csak tudni kell mit hogyan tömörítsünk a különböző algoritmusokkal és programokkal.Ezt többnyire fiatalok csinálják maguknak a telefonukba,így őket kell megkérdezni ezekről .A digitális világot is lehet módosítani és mod olni így jobbítani, de ezk smd-s áramkörök és a már meglévő kb 50 ezres cuccába senki nem nyúl bele szivesen.Ezt inkább a stúdiós mérnökök csinálják maguknak a studiós hangkártyáikon : külön nagy stabilitású ,kis fázis zajú kvarc oscillátorok (Guido tent )és jó minőségű ,esetleg állítható analóg szűrők bépítésével.Így ez egy bonyolult téma.Biztos vagyok benne, hogy ezekkel is jó hangot lehet előállítani csak érteni kell hozzájuk.Mivel a stúdiós cuccokban is már digitális világ van/működik mivel ezeket a zenéket hallgatjuk itthon különböző médiák előadásában .És jön nemsoká a digitális TV !

 

az ára????

 

az ára!  megvehető?

Kékedi Levente képe

Egy remek kis összefoglaló a Compact Disc születéséről: http://lazarbibi.blog.hu/2014/07/06/a_cd_szuletese

Sony


Sony
1991
SONY HI-FI
1980-1989
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
SONY HI-FI
1990-1999