ELEKTRONIKA visszapillantó tükör


ELEKTRONIKA visszapillantó tükör

Szovjet gyártmányú panoráma-visszapillantótükör. A félig átlátszó tükör mögött egy fluoreszcens-kijelzős kvarcóra volt. Egy gombnyomás, és a tükör jobb szélén megjelenik a pontos idő. Gyönyörű darab.

Hűűű.... Állati!

Emlékszem, én is vettem egyet, büszkén "feszítettem" vele a 2105-ösben. Micsoda idők voltak... :)
Ha jól emlékszem, egy apró hibája volt, mégpedig a meleget nem jól tűrte, vagyis amikor a hosszabb időn át napon álló kocsi belseje kellemesen elforrósodott, akkor mind a 7 szegmens folyamatosan "derengett". Azután kb 10 perc lehúzott ablakkal (na igen, a klíma még csak álom volt), és olyan volt, mint újkorában.
Meglepő, de egész hosszú ideig bírta, (ami a kor szovjet elektronikai termékeiről nem volt sok esetben elmondható) ha jól emlékszem, a kocsival együtt adtam el.

Nagymuternál a faluban volt egy fószer annak annak volt ilyenje. Egy csomó lehetetlen dolgot összegyüjtött és többek közt kiszúrtam egy ilyen visszapillantót. Felkeltette az érdeklődésemet, hogy minek egy visszapillantóra gomb. Menni mondjuk itt látom először. Pedig ezek a tükör mögé eldugott kijelzők tényleg jól néznek ki. A Nokia is meglovagolta a 7280-al vagy a Panasonic az sv-sd100v-vel. De akkor ez a visszapillantó már régen létezett. Tudtak az oroszok szépet alkotni ha akartak.

Valamikor a 80-as évek közepén kezdett megjelenni. Nagy divat volt, éppúgy mint a kardán-box, vagy a pótféklámpák az 1200-es Zsiguli hátsó ablakánál.

zagyex képe

nyíregyházi buszokon még a 90es évek végén is voltak ilyen tükröcs csodák, tele volt belül lámpával a tükör, és minden indexelést, ajtónyitást mutatott

 

 

zagyex :)

meg szerintem még mindíg megvan. Stop, jobbra nyíl, balra nyíl, minden. Nekünk is volt ilyen óra, de "megdöglött".

Van egy ilyen tükröm, és a veterán autómba szeretném beszerelni. Nagy örömet okozna ha valaki tudna segíteni egy használati utasítással, vagy ha valaki emlékszik, a bekötésére és használatára és megosztaná velem. Kísérletezgettem, de egy rakás minden nem lett egyértelmű, ezért kérek segítséget. Köszönöm előre is! (e-mail: sandor_gal@yahoo.com)