Siófok Sió Áruház


Forrás: 
Saját fotó
Siófok Sió Áruház

70-es évek - 2008

Már ez is a múlté.

 

ÁDY képe

Még idén sikerült ép állapotában lefényképeznem,
sajnos szeptember 23-án megkezték a bontását!!!!
Lesz belőle Sió PLÁZA :-/
A bontás képei:Itt

Én nagyon szomorú voltam,hogy lebontják a Siót!!!És sajnos állítólag nem lesz Plaza,de ha lesz, nem biztos,hogy lesz benne mozi.Meg látjuk.

Ugyan "Sió-pláza" nem valószínű, hogy lesz, viszont nagy ütemben folyik a Siófok keleti "bejáratánál" a Beach Plaza építkezése, bizonyos 2009.július.04-ei nyitással, nyitóbulival.
Téli - nyári nyitvatartással, programokkal és 2, azaz KETTŐ darab mozival.
3 szintes szórakoztató és kikapcsolódásra alkalmas központ várható.
Szerintem érdemes lesz kipróbálni.

Duyu

Akik olvassák hozzászólásaimat tudhatják, hogy azokat finom árisztokrátikus elegánszia lebegi át, de amikor ezeket az elszállt neveket olvasom "Beach Plaza Siófok""Haller Garten Center" (irodaház külső Ferencvárosban) meg hasonlók, arra gondolok a nagyzási hóbortnak hol van a határa. Na eredetileg durvábban akartam fogalmazni, mit nem tudnak a nagyzástól.

Ez az épület méretéből is adódóan nagyjából beleilleszkedett Siófok kisvárosi utcaképébe. Félek, egy az épitett környezetbe bele nem illő megalomán projekt lesz a helyén. Gondolom a felcseperedett fákat is ki fogják vágni, kell a lehajtó hely a mélygarázsba. De gondolom néhány városvédőt leszámitva a többség lelkesen örül az új nagy plázának, mint 2 éve Kecskeméten...

Ritka rusnya egy szocreál építmény volt ez, senkinek nem fog hiányozni. Nehéz lenne eldönteni, hogy vajon kívül volt-e rondább vagy belül.

Ellenben ha a megépülő plázában véletlenül lenne majd mozi is (ez sajnos egyelőre még kérdéses), akkor 10 év múlva végre ismét lenne mozija a városnak. A legközelebbi ugyanis alig 45km-re van Székesfehérváron. A siófoki "mozi" már régen eljutott arra a düledező/koszos/igénytelen szintre amit a Sió Áruház is elért pár évvel ezelőtt, így "bezáródott".

Egyszóval üzlet/butik ugyan van elég, tehát tényleg nem sok szükség van a plázában újonnan megnyílóakra, de a mozi hiánypótló lenne.

Ez inkább a hetvenes évek épitészetét jelzi, nem pedig szocreál. Ilyen épületek akkoriban a világ minden részén épültek. Most sorra bontják őket, ahogy 3o év múlva a most épülteket fogják hasonló okból. Sajnálatos, hogy eljutottunk oda, hogy a mozi, avagy Filmszinház, a plázák eldugott sarkaiban üzemelő, hangulattalan, gépies intézményé vált. És a legtöbb mind a sok termével együtt kong az ürességtől, aminek a hihetetlen jegyárak is okai sok más mellett. Pesten sorra zárnak be a plázamozik. De, hogy egy mozi sincs Siófokon az helytelen és szomorú. Ha sok butik is lesz majd az új plázában, tönkre fogja tenni a kintieket.

Valóban sajnálatos, hogy egyesek (az üzemeltetők) úgy látják, hogy a mozi mint olyan nem képes megállni a saját lábán, csak más szolgáltatásokhoz csatoltan. Persze még így is jobb, hangulatosabb mint otthon bámulni a házimozit.

A budapesti pláza-mozik szerintem azért zárnak be, mert ott jelentős a túlkínálat. A vidék viszont sajnos lassan olyan szintre "züllik", hogy szinte már csak a megyeszékhelyeken vannak mozik. Ez pedig azt eredményezi, hogy külön program lett az, hogy az ember eljusson egy moziba, így aztán háromszor is meggondolja, hogy megér-e ez neki egy egyórás utat. Az üzemeltetők meg csak csodálkoznak, hogy vajon miért nem jön a jónép.

Ahogy xdj már megválaszolta, semmi köze a szocreálhoz, ami abban az időben már nem is létezett.

Oké, nem volt szocreál. :)

Mindenesetre olyan szép sem volt, amiért érdemes lenne megsiratni. Attól sem félnék, hogy valami megaépület lesz ez a Pláza az látványtervek alapján legalábbis nem lesz (jelentősen ) magasabb, mint a környező épületek, vagy akár az egykori Áruház. Egyszerűen egy új épület lesz, ami egy darabig - amíg el nem hanyagolják - mindenképpen kellemesebb külsejű lesz, mint az egykori Sió Áruház.

Ezzel egyidejűleg kicsit kipofozzák a Fő teret is, és sétálóutca lesz (végre!) a Fő utca egy jelentős szakasza is (bár ezek nem ezen beruházás részei).

ÁDY képe

Hááát, én inkább a régit rakom el az emlékeim közé!

sió plaza ??? hahhahaha soha nem lesz ott semmi.A kivitelező cég, még mindig nem fizette ki az bontási munkadíjat. nem lesz ott semmiféle plaza. a turisták majd nézhetik azt a hatalmas kordont, és a tátongó lyukat. siófok centrumában. mert a polgármester hagyta kicsúszni a dolgokat a kezéből. a Juszt László műsorába pedig csak nézett mint egy hal. emberek 2009-et írunk. és Európa szívében élünk. Hajrá Magyarország !!!

A gödröt me kéne szüntetni,mert nem turista csalogató!Kár,hogy a plázában nem lesz mozi.És én leginkább a mozi miatt szerettem volna a plázát.

Nekem tetszik a gödör! Szerintem nem kellene odaépíteni semmit, be kellene füvesíteni, fásítani néhány pad esetleg, lehetne piknikezni, fagyizni... persze belátom ebből nem profitálna a város és a befektetők. De legalább lenne egy "gödrünk" lehetne még turistacsalogató is :)

Igaz szocreál volt, de balatoni emlékeimnek egy pici (igaz kicsit csúnyácska) részét is elbontották vele együtt. Ide még együtt jártunk apukámmal, anyukámmal, öcsémmel a 70-es, 80-as, 90-es években. A plázákról meg az a véleményem, hogy személytelenek és csak arról szólnak, hogy költsd a pénzt, költsd a pénzt, vásárolj minél többet…Remélem elviszi a plázákat az ördög...  :)

 

Lilla

NGA képe

Mint leirták elöttem helyesen, ez nem szocreál épület. Erre inkább a 70-es évek modernizmusa a jellemző. A szocreál egy teljesen más. Pl Dunaújváros 50-es években épült része az szocialista realizmus legjobb példája.

Valóban az emberek összekapcsolják a modernizmust a szocializmussal. Mivel a szocializmus előtti utolsó mindenki által ismert építészeti korszak a Bauhaus volt, minden új modern épület a köznyelveben "szocreál" lett.

 

Ezek az épületek  teljesen beleillettek a világtrendbe, de mi ezt persze nem tudhattuk akkor.

 

Mondjuk jobban tetszenek nekem, mint a hipermarket-dobozok, az adott cég színeire festve. Akkor az élelmiszer, ruha, műszaki cikk osztályok emeletenként voltak, most egy szinten, ami több helyet foglal, és most a parkoló létszükséglet, akkor meg a sétálóutca lett volna.

 

A legjobb példa Kőbánya központja volt, kialakítottak egy sétálóutcát (Kőrösi Csoma Sándor Sétány) postával, otp-vel, üzletekkel, és a Liget (akkor Zalka Máté) téren csináltak egy olyan üzletházat, mint most a Stop-Shopok, de középen nem parkoló volt, hanem sétatér, és melette a BKV buszvégállomás, meg a Kőbánya-alsó vasútállomás. De pár évre rá megépült a Sugár az Őrsön, és elvitte a vásárlók nagy részét. 1990 után lepusztult állapotban volt, de pár éve kezd feléledni a kőbányai sétálóutca, az én nagy örömömre.

 

 Ott mondjuk az üzletház nem sikerült szépre, egy Stop-Shop szebb nála.

 

Próbálok képet keresni róla.

Se sió pláza se Beach pláza.Ha valaki fel mászik a Víztorony tetejére elég élmény romboló lesz,csak azt az óriási kátyút látja, és utána a város többi részét.a beach plázánk talán 1 hónapra nyitott ki utánna semmi hír róla.Szomorú hogy a turisták a belvárosba ezt fogják látni.Sajna ez van.

De jó is volt, amikor még megvolt az áruház, járható volt a Fő utca, a szép zöldkörnyezet. Bárcsak én irányítanám a várost, s olyan emberek állnának mellettem, akik velem együtt visszahoznák ezt a legendás áruházat, tudom úgyanúgy nem lehetne visszaállítani, de rengeteg építő anyag bontott lenne, felidézve a volt áruházat, újból átjárható lenne a Főutca, szép platánfákkal beültetve, + ráadásként az áruház mellett még mozi is lenne, nem lakások, a könyvtár is el lenne bontva, szép parkot létesítenék, s a könyvtár az áruház fölött lenne, 2-3 év alatt el is készülne. Tudom elég lehetetlen dolgok, de így 18 évesen én is visszahoznám azt a mesebeli belvárost, a barátságos Sió Áruházat, egyszóval az igényes Siófokot.

Sió


Mission
Ismeretlen évjárat
Sióagárdi népviselet
Ismeretlen évjárat