Elektronika óra


Forrás: 
saját
Elektronika óra

VFD csöves digitláis óra! Made in USSR! Típusa: Elektronika G9-02! Hajszál pontosan jár!

(Szovjet)

Kiss Béla lászló képe

Elnézést, hogy beleszólok: ez nem nixie-cső, még ha ebben az órában ahhoz nagyon hasonló, 5db, leszívócsonkkal ellátott kis cső világít. Ezek az akkori csúcs, a nixie-nél korszerűbb, ún. Digitron-csövek voltak, vákuumfluoreszcens elven működtek, és nem ködfénykisülés elvén, mint  a nixie-csövek. A hét szám-szegmens meghajtása időosztásos (MPX) vezérléssel történik, szemben a másik csőtípus valósidejű BCD-decimál dekódolásával, hiszen ott egy katód=egy adott alakú szám. Meghajtó feszültségük 45V, a nixie-k 180V-jával szemben.

Mindemellett gyönyörű, nagyon szívesen elfogadnám.

sandordp képe

Köszönöm a pontosítást! Én sajnos nem értek a nixie csöves órákhoz! Csak mivel csövek vannak benne ezért gondoltam, hogy nixie óra lehet! Mostmár okosabb lettem! Amúgy ma találtam rá az ócskapiacon! Kemény 400 forintért ideadta az eladó! Gondoltam megveszem, annyit csak megér! Tökéletesen jár! Nem késik nem siet!

Kiss Béla lászló képe

Nem adod el nekem kolléga? Van a cuccaim között az oldalon egy szintén CCCP retró darab, arra is alkudhatunk, ha gondolod:O)

sandordp képe

Köszi az ajánlatot, de inkább megtartom. Ez nekem egy apró "kincs" mivel már régóta szerettem volna ilyen órát! (remélem nincs harag)

Kiss Béla lászló képe

Megértem:O):O)

Egyébként ezek a fajta csövek meddig bíják? Úgy értem, ha éjjel nappal be van kapcsolva hány év múlva égnek ki kb?

Kiss Béla lászló képe

Mivel fluoreszcens fényt bocsájtanak ki, "gyakorlatilag" örök életű a kijelző, ha meg nem reped a ballon.

gti3per888 képe

Jól néz ki, ha jol tudom ezekből a nagykijelzős ruszki órákból rengetféle készült, nekem is van két példány egy másik típúsból, némelyik viszont már nem tud pontos időt adni.

Apáméknak is pont ilyen van,ha jól emlékszem,20 és 10éve még láttam működni...

de mutatták és mondták,hogy elromlott és ki javitaná meg ma..hát még mindig keressük ki javitaná meg,legalább 22éves ha nem több...meg akkor jöttek be nem tudom honnan az üvegszálas szinváltós lámpák,apám akkor taxizott ésaz egyik kuncsaft pénz hiján ezzel fizetett...fémdobozos ,forgó szintárcsás üvegszálas szinváltós lámpa...mekkora szám volt..nem ám müanyag mint ma meg nem Kinából jött...nem is tudom honnan...

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

laci1969 képe

Üdvözlöm Balázs!

 

Az a szinváltós lámpa nekem nem volt nagy élmény:) Emlékszem apám nagy bőszen a dohányzó asztal közepére tette dísznek.Szép volt,de mindig töredezett le pár darabka üvegszál,és persze a szönyegpadlóbol az ember lábába ment :). 1 hónap mulva el lett ajándékozva,de azért szép volt......

Elektronika


óra


Amfora
Találat: 2
Asztali óra
Találat: 2
Borax krém
1950-1959
CD PANORAMA
Találat: 2
Cornavin karóra
Találat: 2
Csörgő óra
Ismeretlen évjárat
Doxa karóra
1970-1979
Dutra óra naptár
Ismeretlen évjárat
Ébresztőóra
Ismeretlen évjárat
Ébresztőórák
Ismeretlen évjárat
Fali óra
Találat: 3
Falióra
Találat: 3
Flora szappan
Találat: 3
Flora terpentin
Ismeretlen évjárat