Grundig Satellit 205A


Forrás: 
saját gyűjtemény
Grundig Satellit 205A

A 205 "amatőr"változata.Ez a vételi sávokra vonatkozik(rádióamatőr sávokat is teljesen átfogja)Könnyen felismerhető a víszszintes rövidhullámú sáv melletti két csavarról.Ez más típusoknál nem fellelhető,valamint jellemző az első szériásokra a betűkkel jelzett adónevek is.A 205A-ban használtak először szilicium tranzisztort.

sandordp képe

Szia!

Nekem is van ilyen masinám! Fönt is van ezen az oldalon!

Még tavajelőtt a szegedi dorozsmai vásárban vettem 2000 Ft-ért!

Kicsit koszos volt csak és ki voltak égve a skálaizzói azon kívül semmi baja nem volt! Izzót cseréltem benne, kívül-beül kipucoltam, és mai napig műkszik! Szerintem baromi jó hangja van! Amúgy a hátulján ezek a "BFO, AVC, MVC, NOSIE LIM, BFO CORR" kapcsolók mire jók?

Látom vannak fent több Grundig rádiód is! Nagyon szépek! Grat. hozzá!

Szia!

Köszönöm hogy tetszenek a Grundigjaim!Van még egy csomó,de most pihentetek egy kicsit és apránként teszem fel őket.Elkapott a lendület és nem gondoltam másokra akik szintén szeretnék látni a dédelgetett kedvenceiket ezen az oldalon.

Az AVC és az MVC rövidhullámon működik,erősítés szabályzók.Az AVC az automata az MVC a kézi állítású.Gyenge adásoknál kézi állásban erősebb jelet lehet venni,de vigyázni kell vele mert hullámzó vételnél túl lehet vezérelni a készüléket.A noise lim az zajzár csak bizonyos erősségű adókat lehet vele fogni a gyengébbeket és persze a zajt is levágja.A BFO kapcsolóval kettős szuperré állítod a készüléket javítva a tükör szelektivitást,a BFO corr-al a kettős szuperhez tartozó középfrekvenciát tudod finoman állítani,de ezek megértéséhez komolyabb rádiós alapismeretek kellenek.Egyébként szerencsés vagy,ha ezek a kapcsolók benne vannak a készülékedbe.Ezeket felárért lehetett hajdanában megrendelni a készülékhez,ami alapjában csak normál szupervevő.

sandordp képe

Érdekes amiket leírtál ezekről a dolgokról! Én eddig ilyen rádiós témában csak az AFC-t tudtam mire való! Természetesen mivel 205A tipusú az én készülékem is ezért benne vannak a hátuljában ezek a kapcsolók! Viszont ha jól tudom a sat 208, 210, 1000-hez ilyen SSB kitként lehetett megvenni. De ebben nem vagyok biztos!

Mióta hozzám került ez a rádió, azóta ezt használom! Szerintem nagyon jól megcsinálták annakidején Grundigék! Egyedül csak az nem tetszik benne, hogy a hálózati kábelen is van egy kapcsoló!

Jól tudod.A SAT 3000-be lett először beleépítve az SSB adapter.Tehát a 2000 és a 2100 sem rendelkezett alapból ezzel a szolgálltatással.Viszont a 205A-ban nem volt benne alapból a dupla konverzió,az enyémben sincs.Ezért is mondtam hogy szerencsés vagy!!!A hálózati kapcsoló nem gyári viszont szinte mindegyik tápkábelbe beépítették utólag a Németek.Ők már a 60-s években is tudták mi a takarékosság.

sandordp képe

Ez érdekes ez a kapcsoló mert a neten amilyen fotókat találtam róla azokon szinte mindegyiken látható a kapcsoló! Azért gondoltam, hogy gyári az is!

A tápon biztosan nem gyári a kapcsoló.Ilyen billenő ill később átnyomós barna kapcsolót nem hiszem bármelyik cég beépítette volna a  készülékébe.Ráadásul mindig máshová vannak beépítve,gyárilag azonos lenne mindegyiknél a vezeték hossz.

sandordp képe

Nem szeretnék okoskodni, de szerintem mégiscsak gyári lehet a kábelen lévő kapcsoló! Az egyik jel ami erre utal az az, hogy a kapcsolón található egy "G" betű (Gint) ami megtalálható a rádió egyes belső alkatrészein is, és a függőleges skála jobb fejső sarkában is megtalálható ez a jelvény! A másik az az, hogy egy orosz oldalon (http://www.satellit-club.ru/) oldalon megtaláltam a rádiónak a teljes szervizelési útmutatóját. Benne van TN 12 universal - trafónak a kapcsolási rajza. A rajzon megtalálható a kapcsoló, és mellette írva, hogy "Schnurschalter"! Ezekből arra jutotam, hogy mégis gyári lehet az a kábelen lévő kapcs!

 

Akkor megint tanultam valamit.Egyébként van több TN 12 tápom és nincs mindegyiken kapcsoló ebből következtettem arra amit írtam.Azokon amelyiken van nem egyforma távolságra vannak a doboztól a kapcsolók.Mivel ezek univerzális tápok nem speciállisan egy kimondott készülékhez készültek elvárható lenne hogy egyformára készüljenek,De ettől még imádom a Grundigokat!!!Egyébként nekem három különböző Grundig tápom van,persze mind máskor készült.

sandordp képe

Csak gondoltam, hogy utánnanézek, és így jutottam ezekhez az infókhoz! De azért még mindíg nem tudom mi értelme volt azt a kapcsolót beépíteni Grundigéknak? Dehát ez már rejtély marad! Attól még jó rádiókat készítettek, és ezért nem nézzük le a németeket! :) Egyébként nekem is a Grundig a kedvencem, bár azért a többi német gyártó is kiadott már jó kis rádiókat! Főleg a német csövesek... Azok aztán szóltak!

sandordp képe

A sat. 208  és 210 között mi a különbség? mert mindkettő ugyanúgy néz ki?

A Sat 208 és 210 között külsőre a fejhalgató kimenet és az antenna trimmer a különbség.Belül egy tranzisztorral több van a késöbbiben.

sandordp képe

nekem azok is nagyon tetszenek! (208, 210) remélem majd egyszer hozzájutok azokhoz is! :) 

Grundig


Grundig CCD 650
Ismeretlen évjárat
GRUNDIG TK 8
1950-1959
Grundig walkman
Találat: 4