Grundig Satellit 205a (Transistor-5000)


Forrás: 
saját
Grundig Satellit 205a (Transistor-5000)

"Grundig Satellit!"- Az élő legenda!
Gondolom sok mindenkinek ismerős lehet ez a kiváló rádiószéria!
Akik mégsem hallottak róla, azoknak bemutatnám eme gyöngyszemet!:
A Grundig az 1960-as évekre rengeteg táskarádiót készített különböző "Boy" néven! (pl.: ConcertBoy, OceanBoy, YachtBoy...)
Ezek a rádiók mind nagyon jól összerakott és jó érzékenységű készülékek voltak!
Valamiért Max Grundig-bácsi úgy gondolta, hogy még többet ki lehetne hozni belőlük, ezért megalkották a "Satellit" rádiószériát, ami nagyon jól sikerült,
ugyanis a régi cikkek szerint a konkurens európai gyártók világvevő készülékeit igencsak lepipálta! Nem véletlen volt csúcskategóriás széria!
A "Satellit"-ek 1965-ben indultak útjukra, az első készülék a "Grundig Satellit-205" másik nevén "Transistor 5000" volt! Ez látható a képen mostani állapotában! Érdekessége, hogy a külsejét az OceanBoy 205-ről mintázták!
Mivel világvevő készülék, tudta a hosszú, közép, rövid és ultrarövid hullámsávokat is, ami elvárható tőle! Ami a használhatóságát illeti, igen jól összerakott, masszív darab. Nagyon szép hangzással büszkélkedhet,  ugyanis kétutas hangszóróval készült. Érdekessége, hogy az antennája kihúzva 1m magas!:D, ill. kivehető tápegységgel készült! Továbbá elemmel és akkuval is használható volt! A széria további darabjai is igen jól sikerültek! Sajnos a 80-as évektől egyre lezsugorodtak és végül műanyag kínai vacakokra hasonlítottak a széria utolsó darabjai!
1996-tól megszűnt a gyártásuk!

(Ami a képen látható, az saját példány, s teljesen működőképes!)

Zalairádió képe

Grundig


Grundig CCD 650
Ismeretlen évjárat
GRUNDIG TK 8
1950-1959
Grundig walkman
Találat: 4