Grundig R48 sztereó rádió


Forrás: 
saját
Grundig R48 sztereó rádió

Ritka készüléknek számít, idehaza kevés található belőle, főleg ennyire eredeti állapotában. Ízig vérig "német" készülék: a konstrukciós fegyelem és a minőségi munka és precíziós alkatrészek egy egészen kivételes foka figyelhető meg e készüléken kívül-belül egyaránt. Semmiben sem választották az olcsóbb megoldást. Sajnos ennek eredménye egy meglehetősen bonyolult felépítésű, összetett rendszer lett. Egyetlen, a fentiek ellenébe ható észrevételem: a gép kidobozolhatósága, annak módja egy neuralgikus pont, általában véve a szervizelhetősége nem könnyű muzsika....

A végfok DC-csatolt, tele Darlington-tranzisztorokkal. A meghajtó fokozat középhangszín-szabályzót is tartalmaz. Kellemes, zenei hangú készülék, enyhe németes színezettséggel. A jel/zaj viszony, maradékfeszültség-erősítés, és a bemenetek közti áthallás egészen minimális, hála a műszer-minőségű kapcsolóknak és potmétereknek. Ma egy konstruktőrnek harakirit kellene végrehajtania, ha egy ilyen géppel előállna....:O)

A rádió egy feszültséggel (FM) és forgókondival (AM) hangolt, analóg egység, csak pontos vételi frekvencia kijelzése történik pluszban a beépített frekvenciamérővel.

Szép darab..gratulálok hozzá, igazi klasszikus dizájn!!!

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Köszi Atesz Úr!!:O)

Kalmopirin képe

Én is gratulálok...

A Grundignak a magyszerű formatervért!

 

 

:: Kalmopirin

Szia.
Szereztem egy ilyen erősítőt feketében, kicsit viseltes ugyan.
A kérdésem az lenne, hogy fm rádióállomásokat hogyan tudok vele keresni? A szegmenskijelzőn nem változik a szám, hiába tekerek bármerre. Valamit nem kapcsoltam át?
Köszi előre is.

Kiss Béla lászló képe

Nincs hangolófeszültséged. Az állomáskereső gomb alatt kb a panelen van egy biztosíték. Ha ez kiolvad (különböző tranziensek okán is ki bír olvadni - tapasztalat) akkor elmegy a hangolófesz, a tuner nem hangol a frekimérő nem kap jelet. Innentől illik megvenni a cuccomat....:O)

rákos zsolt képe

ahimotu Sziasztok ! Egy feszültséggel hangolható tunert álltalában a TAA 550- es feszültség ref IC -vel szoktak stabilizálni ami pici fém tokos és 2 db lábú eszköz.Német vonalon használhatnak IC -t is a  TCA 750- et is .Magyar vonatkozásban láttam már nem használni ilyen feszültség stabilizátort ! Ilyenkor egy (tranzisztoros fesz. stabilizátort)amiben kb 10 W-os erősen melegedő  kerámia ellenállás van(kb +50 V ról ejti a kivánt 3X V -os hangoló feszültséget (egy átvezető TR segítségével) ->vagyis  több Kohm-os ejtő elenállást használnak .A TAA 550(A-B-C) feszstab IC feszültség tartományai rendre:30-32V,32-34V és a 34-36V- os feszültségtartomány .Ezen(erősen stabilizált ) hangolófeszültséget álltalában egy jobb minőségű(RUWIDO,PREH stb) pótméterrel vezetik a tuner varikap diódáira.Ezen hangolási feszültség értékét: a hangolás közbeni változását illik egy jobb digit multival kimérni !!! Remélem tudtam segíteni.Üdv:Zsolt

Nekem nem sokat segítettetek, de villamosmérnök cimborámnak, akihez elviszem javítani, nagyon is. Ne dobd ki a cuccot, lehet szükségem lesz rá, mert alapvetően odavagyok ezért a cuccért.

Kiss Béla lászló képe

El van téve neked:O) Ne vidd sehova. mondom: nézd meg azt az olvadóbetétet, ezért sehová se cipeld. És egy jótanács: teljesen irreleváns, hogy a barátod (villamos)mérnök-e vagy sem. Az számít, hogy híradástechnikai szarvízgyakorlata mennyi van neki. Az elvet illetően ZSolti az előzőekben igen jól körülírta a dolgot. Tudod, hogyan kell kidobozolni a gépet? Ha jól emlékszem 300mA-es betét kell bele. van otthon multiméter?

Nincs gond a kidobozolással, majdnem darabjaiban van. Vki már megbontotta eléggé szakbarbár módon. Gondolom nem tudta úgysem hová nyúl. Talán a tápkábelt pótolta, mert azt szerintem levágták. Lomis cucc lehetett fiatalabb korában. És már cimborámnál van. El fogja olvasni a kommenteket.
Majd csinálok róla egy képet h mennyire meg van barmolva, de nekem az a lényeg h szóljon és ezt becsülettel teszi.

Kiss Béla lászló képe

Akkor már csak egy szép káva kell:O)

Csöves Tisztelettel a rádiótunerek működési elvéről olvashatni a valamikori Hi-Fi magazin 20. számában(és más szakkönyvekben is ). A különböző tuner (URH vevő )kapcsolásokról  található ott leírás és egyszerűsített kapcsolási rajz is .Ha esetleg a benne lévő oszcillátor működésének ellenőrzésére kerülne sor,akkor arra az U 664 B viszonylag olcsó 1.2 Ghz-es  ECL osztó IC-t (64 et oszt !)javasolnám.A kapcsolási rajza megtalálható a neten .Így ezen IC felhasználásával és egy digitális multimérő segítségével (amiben van FR mérő üzemmód és azok általában 10Mhz esek )mérhetünk  100-500Mhz es frekvenciákat .

Jelentem, kb 2 hete megkészült a kicsike. Az ellenállás meg volt patkolva, annak ellenére hogy jó volt. Egyszerűen az idő vasfoga; nagyon el van öregedve belül. Pl néhány poti szét volt esve.
Továbbá megkészült egy szintén olcsón szerzett Sharp Optonica SA-2121 is, annak is a rádió része volt néma. Emiatt azt hiszem a Grundigtól meg kell hogy szabaduljak, bár ki tudja... egyenlőre elfér (:

Grundig


Grundig CCD 650
Ismeretlen évjárat
GRUNDIG TK 8
1950-1959
Grundig walkman
Találat: 4