Grundig TS-340 sztereó orsós magnó


Forrás: 
saját
Grundig TS-340 sztereó orsós magnó

A készülék a csöves-tranzisztoros éra határán fekszik: a hangfrekvenciás meghajtó,-és végfokozat már (germánium)tranzisztorokkal van megépítve, de szerencsére a "hangért igazából felelős" áramkörök: törlő/előmágnesező oszcillátor/fejmeghajtó, korrekciós fokozat, felvevőerősítő, lejátszóerősítő elektroncsöves felépítésű. A gép futóműve egyezik a korábbi TM/TK 45-47 magnókkal, vagyis durálalumínium-öntvény váz a fő hordozó. Ennél a típusnál a kivezérlésjelző varázsszem már csak felvételi állásban világít, a régebbi típusoknál ő volt a "power led". E célra egy külön kis lámpa került beépítésre. Egymotoros, háromfejes, negyedsávos magnó, öntvény vázszerkezettel, példás szereléstechnikával. Hangminősége a felsőházba emeli e legendás magnót.

Ez a készülék is, hasonlóan több Grundig gyártmányhoz, dortmundi gyártású, saját márkajellel ellátott szélessávú oválhangszórókat tartalmaz. Az ilyen hangszórókkal szerelt Grundig gépek igen szép hangon szólalnak meg, ez ember teljesen meglepődik.  Ehhez hozzájárul még a fa káva is, így ennek a magnónak igen szép hangja van, saját hangszóróin lehallgatva is.

a fakeretes plexitető játék közben egy kis kihajtható támaszték segítségével kb 30fokos szögben rögzíthető.

ts340-2.jpg grundig-ts-340-hi-fi_98741.jpg
dollerakos képe

Nagyon szép, gratulálok!

 

Régebben én is nagy orsós rajongó voltam, még gyerekkoromban, de amióta olyan nehéz szalagot kapni vagy már talán nem is lehet, alábbhagyott a lelkesedés...

Kiss Béla lászló képe

Üdv Ákos! Jogos. De nekem nem ezen gépek üzemszerű használata, hanem az atmoszféra, amit maguk köré teremtenek, na az az elragadó. És ehhez elég egy korabeli szalag visszajátszása rajtuk esetleg demonstratíve egy felvétel készítése-visszaadása, ehhez pedig mindig akad szalag.

Ezek a Grundig magnók csodálatosak. Nagy kár, hogy igen összetett gépek, és egy japán kortárshoz viszonítva millió hibalehetőséget rejtenek potenciálisan. Szerencsére osztályon felüli minőségű alaktrészek-szerelvények halmaza található meg benne, ennek okán nem kehes....egy az egyben TK45-46-47 futómű.

Üdvözletem! Nekem is lett egy ilyen gépem, de van egy tm340-es is, ami éppen betegeskedik. A  te géped megy rendben? Az enyémnek vannak gondjai. Tudsz-e szerelőt, aki foglalkozik még csöves technikával? Köszi

Grundig


Grundig CCD 650
Ismeretlen évjárat
GRUNDIG TK 8
1950-1959
Grundig walkman
Találat: 4