Grundig TK-47 sztereó csöves orsós magnó


Forrás: 
saját
Grundig TK-47 sztereó csöves orsós magnó

Nagyon ritka magnó, a korabeli  európai"nagyok" (Revox F/G széria,stb) mellől. 2xfélsáv sztereó, 3 fej, 3 sebesség, teljesen elektroncsöves kivitel, 2x4W kimenőteljesítmény.

19,05-ön csodálatos hangminőség, minden él, minden mozog. Nagyon szépen fennmaradt, két kis apró díszkupak hiányzik, de már van donorkészülék, egy TK45-ös ami sajnos ázott-fázott, de a futómű, a csövezés, és egy sor egyéb okosság komplett.

Félsávos "házi" sztereó magnó abban az időben gészen különleges ritkaságnak számított, a Revox G36 félsávos változatán és a későbbi B&O Beocord 2000-en kívül nem is jut nagyon eszembe semmi....de mégis: a BRG-ben, 1967-ben született, csakis prtotípusig jutott csöves M12/a asztali sztereó magnói, melyhez szintén fejlesztettek félsávos fejegységet is (M12). (http://retronom.hu/node/17691)

Gratula hozzá. Csodálatos, gyönyörű készülék.

Az Apródon hirdetik a közeli rokonát, egy elég jó állapotúnak kinéző TK 46-ost, 25.000.-ért.

Megindítóak ezek az öreg készülékek. Nekem az első magnóm egy Terta 811-es volt. Mit nem adtam volna akkor egy ilyen készülékért.

Most is itt forgatja az orsókat a szobámban egy Sony Tc 377-es, egy Philips  N 4418-as, és egy Philips N 4504-es.

Sajnos ilyen ritkaságaim nincsenek.

Mégegyszer gratula. Üdv. lacza1

Kiss Béla lászló képe

Kedves kolléga, köszönöm soraid!

Láttam a 46-ost, hírdeti azt emeberünk mindenhol már jó ideje. Az egy ránézésre is lelakott magnó sajnos. 25 ezer a felső ár lenne akkor, ha szép állapotban maradt volna fent, de láthatóan hiányos és csúnya. És csak negyedsávao, ami által "használhatóbb", de a hangminősége elmarad a félsávos változatétól. Ezen is vannak kisebb hibák, de tolerálhatóak.

 

TC377-esem nekem is van, a Philipsek közül egy N 4506-osom van. Arról még nincs kép idefent, sok egyéb cuccomat sem tudtam eddig lefotózni.

 

Hadd kérdezzem meg: nincs véletlenül 2db Philips 180-as "fémhatású" orsód?

Szivesen segítenék ha tudnék, ilyen orsókkal, mert van ugyan ilyen orsóm, de csak ami használatban van nekem is a philips magnón.

Sajnálom. Üdv

 

Kiss Béla lászló képe

Semmi gond, már szereztem...:O)

Szerintem ez a Grundig legszebb gépe, nekem is van belőle! Azért annyira nem ritka, előfordul néha...:)

Kiss Béla lászló képe

A TK45-46 néha valóban előfordul, de a félsávos 47-es az bizony nem fordul elő.:O) Érkezik holnap egy TS340, na az is csak szökőévente, pláne újszerű állapotban.

Valóban gyönyörű magnók, talán a kék káva még egy fokkal izgalmasabb, van egy 45-ösöm kékben, de az inkább donor szegény...

Kiss Béla lászló képe

Nemezisgabocza??? Üdvözöllek!Megvan ám még az Elcaset magnó, és akkor azt is tudod, hogy melyik TS340*ről van szó:O)

Igen tudom...:) Nem olyan rég vettem a helytörténetinek is egy 46-ot, és nekem is van egy donorom pluszban hozzá... Igyekszem beszerezni a régi Grundigokat, nagyjából a 46-47-el bezárólag, (a lemezkasztnik nem érdekelnek) csak lassan megy, mert nekem fontos a minél szebb állapot, és az nem olyan sűrű...

Kiss Béla lászló képe

Tökéletesen egyetértek. Ez a TS340 egy áétalam régóta keresett típus, ennél talán a 320-nak örültem volna jobban, a félsávosnak. Igaz, a végfokozat már itt is tranzisztoros, de a nemes részek még csövesek. Vélemyényem szerint a igazán jó sztereó magnó félsávra ír. Mindkét A77-esem is félsávos. Világos, hogy szalagtakarékosság, stb, de akkor is, na...

Egyébként a TK47-ben a végfok egy darab ECC83 és szintén 1 db ELL80 kettős pentóda. Ugyanezzel a végfokcsövet használta a Grundig a sztereó rádióiban, de ott oldalanként 1-1db-ot , így kb 7-8Wkimenőteljesítményt értek el. Egy érzékyenyebb hangsugárzóval valami hihetetlen szép, zenei hangon szólalt meg. Én egy régi AR hangsugárzót kötöttem rá.

Ezek a grundig magnók fentiek okán külső, jóféle erősítővel futják ki magukat igazán, így pedig már nem releváns a félvezetős végfokozat...Ge-tranzisztor...brrrr.....

Grundig


Grundig CCD 650
Ismeretlen évjárat
GRUNDIG TK 8
1950-1959
Grundig walkman
Találat: 4