Panasonic videómagnó - NV-850


Forrás: 
saját
Panasonic videómagnó -  NV-850

6 head hifi stereo.

szép hang,kevésbé szép kép.

hangos mechanika/gold star/

mai napig üzemel.

pana2.jpg

Gyerekkorom első komoly videoja, amit láttam és csodálva néztem a sok gombot, a fluoreszcensz kivezérlésjelzőjét és persze az amatőr felvételt, amit készített rólunk és a gyerekkorunkról... a mai napig meg van a felvétel.

 

A minőségéről pedig annyit, hogy egy VHS-től mit vár az ember a 4MHz-es videojelsávszélességével. A szabvány elfogadásakor halott volt az elmélet (a szabvány), amit elfogadtak és általános gyakorlat lett a VHS-video gyártásnál. Akkoriban a VHS rendszer a JVC szabadalma volt, a 4MHz-es sávkorlátozás pedig a szerzői jogok miatt volt "szükséges" - ami végigkísérte a VHS videók életét.

Valahol olvastam, hogy a Panasonic NV-333-as készüléke volt az első VHS készülék, ami 1982-ben(!!) legális -tehát nem feketén behozott stb- kereskedelmi forgalomba került állami üzletekbe.

NGA képe

Igen, pécsett a Konzum áruházban lehetett kapni, ha jól emlékszem olyan 100e körül volt.

 

Anno a Radiotechnika ujsag is foglalkozott vele.

Annál biztos, hogy drágábbnak kellett lennie.

 Egyik rokonom az NSZK kiküldetésből behozott VHS videómagnót 1981-ben 180.000,- ft-ét (!!)adta el itthon, amiből egy telket tudott venni Sasadon. Emlékesz, hogy 83 84-körül a lakóhelyem közelében lévő maszek műszaki bizományisnál 120-130 ezerért mentek a VHS videók.

 

Sőt 86-ban a Skála Metróban egy Sanyo videó 64.000,- ft-ba került. 

 

Azért az sem lehetett gyenge anyagilag, aki 82-ben megengedhetett magának egy ilyen videót.

teslaeltos képe

Most meg utánad dobják az üzletben. Lomizáskor is dobáltak ki komoly cuccokat!

NGA képe

1985-ben a Fisher VHS video a bizományiban ahol dolgoztam 69.000 Ft volt. Erre biztosan emlékszem. Hogy a 82-es video mennyi lehetett? Az biztos, hogy 1-el kezdődött, de hogy mennyi volt a vége, azt nem tudni.

Na, akkkor egy év alatt, közel egy havi átlagfizetéssel lett olcsóbb egy videó. Az már komoly árcsökkenésnek számított a 80-as években.

oldtimer képe

Árult már el légyszíves, hogy töltötted fel a képet.

 

Mert én lehet, hogy béna vagyok, de sehogy sem tudtam elérni ezt.

Úgy nézett, ki hogy feltöltöttem a képet, aztán 'Next' 'Next' 'Next' mint egy windows programtelepítés... de a végén semmilyen hibaüzi, vagy FINIS-t jelző dolog nem volt.

Lehet, hogy az a baj hogy több mint 10 éve nem windows-ozok ;)

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Most nézem, hogy ez még felültöltős!

 

Emlékszem az Orion-Panasonicra is. Majdnem sikerült venni egyet.

Aztán apám a Divat Csarnokban vett egy 4fejes kétsebességes Panasonic videót 64500 forintért. De a típusszáma sehogy sem jön be.

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Bocs, de ez a "hangos mechanika/gold star/"

Nagyon durva

 

Nekem is volt 1988-ban egy hónapig /boldog voltam, hogy eladtam/ egy GoldStar készülék amelynek a mechanikája egy igen gyengén leutánzott Panasonic öntvény mechanika volt, amilyen az NV G10-ben és G12-ben is volt (mindkettőt javítottam).

 

Tehát olyan volt, hogy a GoldStar (mai néven LG) lekoppintotta a Panasonic mechanikát (rosszul), de ha jól értem, akkor azt írod, hogy a National (ami európában Panasonic) GoldStar mechanikával lett volna forgalmazva

???

 

Honnét van ez az infó?

 

A kérdés, még "2012, január 31 - 20:31" -kor hangzott el, és azóta sincs válasz.

illetve nem derült fény a titokra. „2020, szeptember 3 - 19:53” -kor sem

:((

 

üdv.: oldtimer

 

És ma még válaszra vár (2022.9.13) Szerintem „Urban legend” vagy valamilyen félreértés 100%!

Ugyanis a National elég régóta ismert márka és a VHS a JVC fejlesztése. Gyanítom, hogy a Goldstarral nem fuzionált a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (alapítva: 1918)