Orion GVH-1223 P VHS Videomagnó


Forrás: 
Saját szerzemény
Orion GVH-1223 P VHS Videomagnó

Orion gyártmányú, GVH-1223 P típusjelzéssel ellátott, VHS rendszerű videomagnó, mely a PAL és a MESECAM normákat ismeri. Egyaránt alkalmas SP (Standard Play), LP (Long Play) és SLP (Super Long Play) szalagok lejátszására és természetesen távirányítható is. Az egyik legnagyobb érdekessége, hogy az előlapon még a háromfejes Orion embléma foglal helyet.

 

Nemrég akadtam rá egy aukciós oldalon és a megvásárlás után postán kaptam meg. A volt tulajdonosa szerint megvan hozzá a távirányító is, de a csomagban ezt nem találtam meg. Valahogy megpróbálom megszerezni tőle, utána arról is készítek egy fényképet.

 

Az interneten szíjproblémásként hirdették a videót, de mikor kipróbáltam itthon a kicsomagolás után, rá kellett jönnöm, hogy komolyabb problémák vannak vele. Be lehetett kapcsolni, de csak hangosan felmorajlott benne egy motor kétszer egymás után, utána semmire nem reagált. A kazettát sem volt hajlandó fogadni. Szétszedtem és rögtön észrevettem, hogy a kazettafészek elektronikájának soros kábele le van húzva a vezérlőelektronika paneljáról, magyarán ezt a videót valaki piszkálta belülről és nem éppen szakavatott módon (nem mintha én okleveles műszerész lennék...). Ezt visszadugtam, utána megint megpróbáltam kazettát tenni bele. Most már mutatott életjelet, de mikor a lejátszást elindítottam, a felcsévélő orsó mozdulatlan maradt és emiatt a szalag nem csévélődött fel, hanem egyszerűen kijött a kazettából. Szerencsére nem gyűrte be a mechanika a szalagot, hanem kb. 5 másodperccel később automatikusan leállt a lejátszás és a mechanika visszatekerte a kijött szalagot a leengedő orsóra, sértetlenül. Újabb vizsgálódás után feltűnt, hogy a felcsévélő orsócsonkról nem jön fel a fékezés és emiatt nem forog. Kis mechanikai javítás után már ezt is sikerült megszüntetni, a mechanika normálisan működik. Viszont a kép mákos és fekete-fehér, valószínűleg egy alapos tisztítás és zsírozás is ráfér a mechanikai elemekre. A szíjakkal amúgy pont nincs probléma.

 

Két dolgot nem tudok ezzel a géppel kapcsolatban: melyik készülék licensze alapján gyártotta az Orion, illetve mikor gyárthatták ezt a gépezetet, ugyanis interneten semmilyen információt nem találtam róla. A mechanikánál láttam egy szép nagy Goldstar feliratot, de ez jó eséllyel csak közvetett bizonyíték.

Oldalról Front Loading System A kijelző és a kezelőszervek A hátsó rész, a csatlakozókkal Plakett
János123 képe

Szép készülék. A Bécsi roham  idejéből való. 88-90 közötti lehet. A Goldstar GHV-1240P-re emlékeztet.

89, 90 körüli készülék

 

Érdekes lelet, főleg, hogy tudja az LP/EP üzemmódot is, ami akkoriban nem volt szokásos. De szerintem az Orionban ezzel már csak annyit csináltak, hogy rászitázták az emblémájukat. :)

Én Funai eredetre tippelek. Nekik volt szokásuk akkoriban, hogy nem a saját nevükön, hanem valami, az adott országban már jól bejáratott márkanév alatt forgalmazták a termékeiket. Amerikában Technicolor, Németországban Uher stb. :)

De kívülről elég egyformák ezek a készülékek, kéne egy fotó a belsejéről is...

János123 képe

Most nézem ( lehet csak véletlen ) , de a típusszám az nagyon Goldstar-os GHV 1223P -  GHV 1245P

lunatic69 képe

Aki a Goldstaros származásra tippelt nyert.Ez a kép egy 1988-as Video

Magazin egyik oldalának részlete ahol tesztnek vetették alá a GVH- 1223-ast és írnak a Panasonic-kal történő szakításról meg a dél-Kóreai

kapcsolatról.Amúgy meg irigykedem kicsit,ezt a készüléket régebben magam is kerestem de már feladtam.Gratula!

János123 képe

Akkor nyertem. Köszönöm. Szerencsére nem volt túl bonyolult.

oldtimer képe

 

Még 1988-at írtunk, amikor az Aradi utca és a Teréz krt. sarkon (mai néven) még működött az ORION Márkaszervíz.

Akkoriban a Panasonic-kal is kóperált az ORION, és az NV 430-as modellt forgalmazták egy ideig. Én ilyet szerettem volna és a márkaszervízben egy „ismerős” be is ígérte. Nos! Ebből sajnos egy Goldstar GHV-1245W lett (ha pontosan emlékszem a típusra) Érdekes, hogy a elsőre nem derült ki, hogy Koreai gyártmány. Ám hiába állította az eladó, hogy „panasonic mechanikás” mert igen zajos volt a mechanikája. /ami némi rokonságot mutatott a Panasoniccal/ És a magyar adókról felvett SECAM-os felvételekkel is szinprobléma volt. Ezért aztán hamar túladtam rajta.

Az ára akkoriban 45 500 Ft volt

 

Ahogy jobban megnézegettem a képeket úgy tűnik, hogy nekem is a GHV-1223 volt csak Goldstar felirattal az elején.

 

Persze így utólag ez már csak részletkérdés, pláne, hogy eladtam már

 

üdv.: oldtimer

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989