Sony AV-3620 orsós videómagnó


Forrás: 
saját
Sony AV-3620 orsós videómagnó

Egy igazi műszaki ritkaság akadt a kezembe. Szalagos, orsós videómagnó a '70-es évek legelejéről egy általam kibontott, fóliás Philips videoszalag társaságában. A tesztek és próbák még hátra vannak. Fekete-fehér készülék, súlyos darab, kb 20kg tömegű. Szabványos, összetett videójel-ki/bemenete menete van Amphenol-csatlakozón, továbbá RF-modulátort is tartlamaz, így TV-készülék antennabemenetére is köthető. Szeparált mikrofon/vanalbemenetek találhatók az hangsáv részére, ez utóbbit kölön is törölni lehet (Audio Dubbing), hang-alámondás, utólagos kísérőszöveg készítése céljából. (ezt a funkciót a '80-as évek kazettás képmagnóinak többsége is tudta) Maga korában idehaza megfizethetetlenül drága, használt gépkocsi-árszintű készülék lehetett, így csak közület engedhette meg magának javarészt. Sejtésem szerint hazánkból származik, nem külföldről.

 

A készülék 2014. nyarán Pávó György (Budapest) barátom birtokába került.

DSC08959.JPG DSC08964.JPG vid4.JPG vid1.JPG vid2.JPG 4476_1_big.jpg 4476_5_big.jpg 4476_3_big.jpg 9676_2_big.jpg

Szia Béla!

 

Nagyon szép állapotban van ez a kincs!

Anno a Lurdy házban a régi Mirányi Hi-Fi ben egy szép üvegvitrinben volt.. azaz ott láttam, akkor szép ár volt feltüntetve, vigyázz rá, ez nem kicsit ritka!

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Köszi kolléga, mindig is szerettem voln egy ilyent, lehetőleg szürkeárnyalatosat....direkt így fogalmaztam:O) Igen jó lenne mellé valami korabeli Sony TV. Közben szereztem egy teljesen bontatlan, lehegesztett Sony videoszalagot 180-as orsón, +hozzá üres, ugyanoylan orsót.

 

Szia kolléga!!!

Csak merem feltételezni, hogy ki is próbáltad?... ha igen irigyellek, nagyon nagy fealing ezzel dolgozni szerintem, gondoljunk csak egy hétköznapi orsós.. akár tesla vagy akármilyen komoly nagy magnóra.

Igen, szép a színe... jó az ízlésed, mindazok mellett, hogy akármilyen színben is RITKA!!!

A korabeli TV ha jól emlékszem egy BNC bemenetes szabályos kocka képernyős "trinitron" lehetett.... az elsők közül...... egy két youtube retro reklámban látni is lehet...

Nekünk minden szép min van két spulni.... hát még az ha kép és hang jelenség kíséri működését:)

És milyen állapotban van a szalag? Nem gondoltál arra, hogy esetleg valami jó kis videót rögzíts és utána....visszajátszd? ...... Nagy buli lenne:)

 

Atesz

 

Kiss Béla lászló képe

Üdv Atesz!  Sajnos még nem jutott elhetőségem arra, hogy kipróbáljam-egyelőre. Költözés, miegyebek...ja, és mindenképpen kellene egy korabeli - lehetőleg FF - Sony TV, vagy monitor. Ugye, ezekben nincsen tuner, így nehézkesebb műsort szerezni a szalagra. Tisztázandó a videójel csúcsértéke, ui én csakis Euro-kimenetről, esetleg RCA-ról, ha nagyon mélyre ások, akkor DIN-kimenetről tudok videójelet nyerni. Nem tudom, az elégséges-e, netán túl is vezérli? Erre vonatkozó adatot nem találtam, igen jó lenne egy service manual is...

Szia!

A Din videó kábel az kompatibilis a scart al, mivel van olyan scart dugó fej is minek 6 os din integrált aljzat is van a bekötési pontján és nem csak fix kábel, így az összekötés probléma mentes. Anno nagy csomagos scart kötőkábel kiszereléseket lehetett kapni amiben volt is ilyen din rca csatlakozó kábel..., mondjuk bevallom nekem sem az etalonom szakmailag a retro video tech... így én is csak véletlen emlékszem rá, hogy jól működik az alkalmazás. Tehát az illesztések minden bizonnyal azonosak.....

 

http://elektro-light.hu/sites/default/files/31aajmic8ll._sl500_aa300__1....

 

itt is van egy, tehát azt vélem nincs csatlakozási illesztési eltérés...

 

http://www.amabilidade2002.com/audiovse3scart8poldes.gif

 

http://petes-emulation.com/ftp/alien_mame/pics/PanaMP92_8-pin_din_Male_t...

 

Itt a bekötése is

 

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Köszi, csakhogy a Sony gépen Amphenol csatlakozókon jön-megy a videójel. Ami pedig jobban hajaz az ipari CCTV rendszerek szabványos videójel-szintjére. Anno, amikor ezek idehaza elvétve megtalálhatóak voltak, szinte biztos, hogy stúdió/CCTV monitorokon nézték vissza a műsort, mert a hazai TV-ken nyilván nem volt ilyen lehetőség. Van ugyan a gépen RF-modulátor, de az akkoriban elterjedt dobváltókat simán túlvezérelte, ez biztos, szerintem a terjedőben lévő varikapos tunereket is!

Szia!

Igen hallottam anno ilyen megoldásról, studio kontra cctv változatról.

Nos ezek szerint eléggé sziszifuszi lesz a beröffentés, de ismerve téged valszeg az akadályt könnyen veszed, valahonnan kéne egy kötési rajz a csatiról, avagy egy SM hozzá, sajna ilyenem nincs....., és fogalmam sincs, honnan lehetne beszerezni mivel eléggé ritka kütyü....

Még ha anno tönkre is ment akárhova nem lehetett vinni ez biztos!

Így szerintem valamelyik fanatikus Sony gyűjtő avagy olyan segíthet kinek van doksija hozzá..... sajnos... más nem jut eszembe...

 

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Megnézzük kedves kolléga, talán elsőre indul majd  a gép...

Szia!

Őstzintén remélem, mert egy szép darab, sok sikert a feladathoz!!!

;-)

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Szia, sikerült találnom hozzá méltó, korhű képmegjelenítő eszközt, egy gyakorlatilag újszerű állapotú, alig használt HT Szöv. FF-stúdiómonitort, még az árnyékoló "sibedája" is megvan. Már csak a jelvételezést kell valahogy megoldani, mert a szalagjaim üresek....de jó lenne egy műsoros videószalag hozzá....

Putyur képe

Szervusz!

 

Nyugodtan összekötheted egy másik video RCA ki/bemeneteit az amphenolokkal, hasonló jelszintűek. Az én ugyanilyen gépem is így működik. Nekem még amphenol/RCA átalakítóm is van... :-)

Műsoros szalagot meg tudsz csinálni; felveszel akármit egy másik videoról vagy kameráról. Gyári műsoros nem hinném hogy készült valaha.

Kiss Béla lászló képe

Szia, köszönöm a hasznos tanácsot! A legkézenfekvőbb megoldás nem jutott ezsembe.....:O)

Putyur képe

Nu, sikerült működésre bírni...? :-)

Kiss Béla lászló képe

Az még ajövő zenéje, ha túl leszek a költözésen......

Szia!

 

Az frankó cucc!

Lentebb írta a Videó mester "putyur", hogy mi a megoldás...

 

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Olvastam, a fején találta a szöget a kolléga....lesütött fejjel eloldalgok....:O)

Üdvözletem kolléga !

 

Őszintén remélem sikerült életre kelteni a készüléket. NEKEM VANNAK FELVÉTELEIM !    Nagyon lekötelezne ha sikerülne átjátszani. Már hírdetést is adtam fel.

 

 

Kiss Béla lászló képe

Kedves Ferenc,

 

sajnos már nincs meg a készülék, eladtam.

Kedves Béla !

 

Ha nem titok, megkaphatom az új tulajdonos elérhetőségét ?

 

Fontos: sikerült e "életre kelteni " ?

Putyur képe

Nalam van a keszulek, es mukodik... :-)

koleszterin7 képe

koleszterin69

Csatlakoznék az elöttem szólókhoz és egyben érdeklődnék is .Mivel nem rég sikerült egy ilyet beszereznem a 3620CE változatot ,egy kicsit leharcoltabb állapotban. De sajna se szalagom se orsóm hozzá .Ti vagytok a szakik ha tudnátok ebben valamit segíteni,vagy vadászgassak tovább.Minden infó nagy segítség lenne vagy ha van valakinek eladó" lebótolhatjuk"

Továbbra is mély tiszteletem és elismerésem az uraknak.

Kiss Béla lászló képe

Szia, az enyém is 3620CE, eza  típustáblán is látszik. A szalag nem különösebben nehéz: szétszedsz egy normál VHS (pontosabban: VHS-B) kazettát, és okosan kinyered belőle a szalagot. Ennek gyakorlati kivitelezése....hát igen, az amatőrszív dolga. Az a szalag is 1/2"-os. Vékonyabb is, ezért célszerű 120-180 percest kibelezni, a 240-es túl vékony, azt megnyúlna, és 2-3lejátszás után "törne" a kép a szinkronjelek kiolvasási hiája miatt. Az orsó bizony nehezebb dolog: 3-tüskés DIN-tengelycsonk, de az orsó is 1/2"-os értelemszerűen. Nem tudok róla, hogy létezne akár stúdiós viszonylatban is feles orsó, ami DIN-csonkra illik,és max 180mm átmérőjű. De ha fogsz két (négy) normál magnó-orsót, egyik feléről leválasztod a karimát, és mint a pilótakekszet, összeragasztod magjuknál fogva....kész is vagy/ Ugyanis a "normál" használatú orsós magnószalag 1/4"-os.....Remélem, tudtam segítreni!

koleszterin7 képe

koleszterin69

Hálás köszönetem a frappáns megoldásért és segítségért.Öszintén szólva erre nem is gondoltam,de eképpen fogok cselekedni.Kivitelezhetőnek tűnik,de mindenképp költségkimélő és praktikus megoldás.Már épp kutakodtam ismerősök iránt valaki aki az országos pedagógiai központban esetleg hozzáférne arhív szalagokhoz,mivel annó a 70-es években nekik volt pár db ilyen készülék.De igy megoldódott köszi mégegyszer.

 

Putyur képe

Szervusz!

 

Múltkorjában láttam egy üres 1/2"-os DIN orsót (SONY) a Vaterán. Most nincs fenn; megvették, vagy lejárt - nem tudni. Talán valami 500 Ft volt.

Majd körülnézek itthon, lehet hogy van felesleges. (De ezt nem ígérem mára...)

Sziasztok!

Nekem is van hasonló videóm,de az egy régi ff sony. van hozzá egy szalag is ami sajna tapad vagy mit csinál,de nem ad képet csak valami nagyon mákos valamit,hang az van.Pávó Gyurit én is ismerem, anno vettem tőle 8 track cartidge kazikat.

Sony


Sony
1991
SONY HI-FI
1980-1989
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
SONY HI-FI
1990-1999