Szovjet elektromos Szamovár


Forrás: 
Saját tulajdon
Szovjet elektromos Szamovár

Most került hozzám, egy eddig használatlan (új) szovjet elektromos vízforraló. Az előző gazdája csak dísznek vette, én használtam először, de mostantól szolgálatba áll :-) 1988-as gyártmányú.

Hogyan mükszik? Már egy csomót láttam de gőzőm sincs hogy mükszik ?!

Radios20 képe

A hátoldalán van egy csatlakozó. Régifajta vasalókábel kell hozzá.

Simán be kell dugni a konektorba tele kell tölteni vízzel és a benne lévő fűtőszáll felmelegíti a vizet. A csapon pedig le lehet engedni. A tetején az a kis kehely szerűségbe pedig mi a poharat raktuk /rakjuk hogy melegen tartsa. Régebben csináltunk teát még ilyen lyuggatott alu gólyóval. Ezt ketté lehetett tekerni (mint a lottósorsolásnál XD) és abba raktuk a teafüvet. Mára már én is a teafilterig ellustultam.

 

Üdv; Radios20

Mi is készítettünk teát "lyuggatott alugolyóval" felénk  tea tojásnak mondták, manapság már szilikonos kivitelben különböző gyümölcs formában kapható. Szamovárom nekem is van, de nem sokat használtam, csupán egyszer kétszer forróvíz készítésre, aztán csak úgy belelóggattam a filtert....

Annyi hozzáfűzni valóm van, hogy a tetejére a kosárba egy, a szamovár stílusában készült porcelán, vagy fém sűrítménytartó való. A szamovárban csak a vizet forralják. A sűrítménytartóba teszik a tealeveleket, a felforralt vízzel leforrázzák, majd a szamovár tetejére teszik, hogy forró maradjon.

A csészébe öntenek a sűrítményből, majd a szamovárban forró, vízből felhigítják.

További kellemes teázást!

MIMISI

Nekem is van egy ilyen szamovárom. Csak azt nem tudom, hogyan lehet és mivel a külsejét takarítani?  Belül lehet vízkőoldót használni?

 

Válaszod köszönöm!

Vízkő ellen kóla(nem teszkós, hanem magyar), valamint némi nagyon apró kavics, kb. fél óráig folyamatosan rázva. Az esetek nagy részében segít.

Szovjet


Szovjet bicikli embléma
Ismeretlen évjárat
Szovjet bicikli női
Ismeretlen évjárat
Szovjet bicikli női
Ismeretlen évjárat
Szovjet cukorka
Találat: 3
Szovjet játék ágyú
Ismeretlen évjárat
Szovjet kerékpár
Ismeretlen évjárat
Szovjet lemezjátszós rádió
Ismeretlen évjárat
Szovjet sapkarózsa
Ismeretlen évjárat
elektromos