Sony bolt 1984-ből


Forrás: 
www.thevintageknob.org
Sony bolt 1984-ből

Első ránézésre azt gondoltam, hogy le vagyok maradva mert nem tudtam erről a boltról.

De ahogy jobban megnézi az ember akkor jön rá, hogy biz, ez nem Budapesten volt.

 

Azért érdekes, hogy mennyi mindent gyártottak anno ezek a nagy cégek:

 

- Rádió Tuner

- Receiver

- Zseb és Táskarádió

- HiFi erősítő

- Lemezjátszó (Vinyl)

- CD lejátszó

- Hangdobozok

- Walkmann

- Discmann

- Televizió

- Video kamera

- Kamkorder

- Ipari monitorok

- Mobiltelefon

- Orsós Magnetofon

- Kazettás magnók

- Video magnetofonok

- Magnószalagok

- VHS kazetták, stb.

- Compact Cassette

- stb......

 

És mi maradt mára?

 

üdv.: oldtimer

Igen mára a termékskála nagyon összezsugorodott. A Sonynak a 2000-es években zavarba ejtő választéka volt, TV-ből, hifiből, hordozható audióból, autóhifiből, fényképezőgépből, videokamerából, laptopból, mobiltelefonból, gyakorlatilag szinte mindenből. Ezek jórészét manapság egy okostelefon többé-kevésbé kielégíti. Eszembe jutott hogy a Westendbe még a saját márkaboltjába is jártam egyszer. Most rákerestem és örömteli hogy ez még megvan. Sok minden tetszett onnan aminek örültem volna, de gyerekként elérhetetlen volt minden. Így kb 15 év után sok minden gazdára talált a katalógusokból sőt sok ezek közül már hulladékká vált, vagy jobb esetben kallódik valahol. A boltok mustrálása helyett ma már inkább piacokon figyelem a 2000 körüli katalógusok "kincseit", az új ár töredékéért, kevesebb hajjal...

Úgy hozta az élet hogy kb 20 év után újra eljutottam a Westendbe. A Sony bolt még megvan, de nagyon kicsire összement. Lehet hogy csal az emlékezetem, de sokkal nagyobb alapterületű üzletre emlékeztem. A kínálatban fülhallgatók, pár nagyobb méretű parasztvakításos blútú huppogó, bluray lejátszó, 4-5 lapos tv, alattuk szinte elbújva egy házimozi erősítő, ami ki se volt bontva. Pedig ezt megnéztem volna kicsit részletesebben. Az erősítő nyilván 34567 csatornás és a beépített dekóder is tudja a 98765 új hangformátumot. Egy FM tuner meg egy távirányító is lapulhatott még a dobozban. Talán 3 perc is elment mig felmértem a bolt kínálatát. Azért egy aktuális gyári termékkatalógus talán lett volna az eladónál, de valahogy nem érdekelt annyira. Nagyot fordult a világ. A 80-as években "szocializálódott" öreg rókák is érezték a hanyatlást a 2000-es évek gépeiben. Talán ők is valami hasonlót éreztek mint most én, annak ellenére hogy most már szinte készülék sincs amiben csalódni kellene.

A termékskálából sokmindent megölt a piac, a kényelem, az igénytelenség, a „dömpingszemlélet”.

 

A „minden fájl” felfogás sokaknak feleslegessé tett jópár eszközt.

 

Ha zenét akar hallgatni? PC és hangfájl. Ha filmet akar nézni? PC és videófájl.

Ha fényképet, vagy mozgóképet akar csinálni? Okostelefon, Tablet, és mind fájl lett.

(már nem csak a videómagnó, hanem az asztali DVD lejátszó se kell sokaknak, az AVI-ban vagy mp4-ben gondolkodnak)

 

Nekem is volt egy időszak, amikor a PC-t kierősítve egy magnósrádión (majdnem boombox) hallgattam, aztán kapcsoltam csak: Akkor meg minek a HiFi berendezés.

 

Egyszóval a fenti felsorolásból sokmindent kigolyózott a „minden fájl” és az igénytelenség meg a kényelem, és a „dömpingszemlélet” is.

Ismertem olyat akinek TV-je sincs. Azt mondja minek? A PC-n megnéz mindent még a TV-t is egy 17" vagy talán 19"-os monitoron. /régi történet/

 

üdv.: oldtimer

Sony


Sony
1991
SONY HI-FI
1980-1989
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
SONY HI-FI
1990-1999