SONY HI-FI


Forrás: 
Saját
SONY HI-FI

A Sony márka végig kísérte gyermekkoromat, ezért a 90-as évek közepétől tervezetten, s válogatva gyűjtöttem a jelenlegi erőművem elemeit. Mely nappal, egyébként nem csak látványban szép, hanem este, mint egy kivilágított felhőkarcoló világítja be a környezetét. A digitalizálás egyre felgyorsult folyamata számomra végérvényesen jelezte, hogy nem csak integrálódnak majd az egyes információhordozók, s ezek leolvasásának eszközei, de méretben is csökkennek majd, elvesztve az akusztikus élmény mellé párosult szobadísz (szobabútor) funkciót is. Ezért még nagyobb figyelemmel kísérve a Sony termékeit egységként összeállítva gyűjtöttem az egyes elemeket, melynek végeredménye azért is kihívás volt, mert a Sony gyári HI-FI szekrényébe terveztem behelyezni: sikerült, szinte mm-es pontossággal kitöltve a belső teret. Azért le a kalappal a cég előtt, hogy olyan az egyes elemek, mint modulok olyan, egymással harmonikusan kompatíbilis felületeket alakítottak ki, ezáltal az egyes készülékek képesek egymással kommunikálni, ezzel a rendszer-távirányítóval még nagyobb élmény életre kelteni a hangot. Ezért a kényelmes kanapéba nem kell nejlon szatyornyi távirányítóval beköltözni, elég ezt a csoda vezérlőt kézbe venni, s az oda- vissza kommunikáló távirányító kijelzőjén minden paraméter megjelenik, még a az egyes eszközök album, valamint zeneszámainak neve. A kétkazettás Deck főmenü funkciójában jó érzés kihasználni az A, és B almenüt, mellyel az egyes kazettafészek tartalmából hívható elő a hanganyag. A forgótáras 400db-os CD tárról már nem is beszélve, mellyel a régi zenegépek hangulatát felidézve lehet kiválasztani az egyes CD lemezt, mely, mint egy hűséges zene-robot vezérli a CD lemezeket, miközben a sejtelmes kék fény, a CD-tár belsejéből villogva jelzi, hogy a kiválasztott zene hamarosan megszólal.

 

SONY HI-FI

Turntable: Sony PSLX-350

Digital Audio Tape: Sony DTC 60ES

MiniDisc Deck: MDS-JB940

Compact Disk Player: CDP-CX450 (400db! táras)

Cassette Deck: TC-WE835S

Equalizer: SEQ-711

Receiver: STR-DB940

Micro Sattelite System: SA-VE315

Remote: RM-LJ305

Sony HI-FI 1 Sony HI-FI 2 Sony HI-FI 3 Sony HI-FI 4 SA-VE305 RM-LJ305

csak annyit:azt a betyár mindenit!!!!Gratulálok nagyon szép összeállítás!

Köszönöm az elismerést!
Úgy érzem, sikerült jól összeválogatni a HI-FI egyes elemeit, melyeket nem csak nézni, de hallgatni is nagyszerű érzés.
Üdv: Csaba

Valahogy úgy érzem te szereted a SONY-t... :)

Szeretem a Sony-t.
Jó néhány Sony berendezés futott át kezeim között, s nem csalódtam egyikben sem.
Számomra a Sony minőséget, tartós, valamint hosszú távú működőképességet jelent. Megbízhatók, igazi műremekek.
Üdv.: Csaba

Gratulálok az össze állításhoz tényleg szép így egyben. Azért lenne néhány észre vételem:)

 "Sony minőséget, tartós, valamint hosszú távú működőképességet jelent"

Ez így azért nem pontos. Az évtizedek alatt jópár Sony készülék megfordult kezeim közt, és sajnos találkoztam hibás (gyári hibás) darabokkal. Kontakt hibák, túlmelegedési problémák, hibás nyák beültetés stb. Dolgoztam Sony gyárban 98-tól tudom miről beszélek!

"Megbízhatók, igazi műremekek".

Megbízhatóság, és a műremek kategória csak az Espirit kategóriára értendő. Csak egy példa: Yamaha készülékeknél, nem találtam hibást az évtizedek alatt, még az alsó kategóriában sem. Össze válogatva a Yamaha készülékeket na az már igen, műremek úgy ahogy van. Nem vagyok Sony ellenes, ez csak egyéni véleményem, csak sajnos a tapasztalataim miatt írom amit írtam.

NGA képe

"Megbízhatóság, és a műremek kategória csak az Espirit kategóriára értendő."

 

Mi az az Espirit?

A "Sony Esprit" jelzésű széria a Sony által audiofil kategóriába sorolt készülékcsalád. Hogy valóban az-e, azt majd eldöntjük mi, azaz a felhasználók.... :)

Szerbusz Jano S!

Igen való igaz, hogy az ES ek nem kis minőséget képviselnek, ha úgy teszik audiophile, de Esprit és Esprit között is van esetenként nem kis különbség, persze ez megint nem azt jelenti, hogy rosz lenne esetleg egy két ES, csak épp kinek mi tetszik hangban......  Mikor én elhoztam a TA-F570 ES emet akkor egy 530 assal hasonlítottam össze. Az 570 jött haza, nekem hangra jobban tetszett, mellesleg egy 8000 szériájú Integrát is összehasonlítottam vele, nos az nem jött be.

 

Oldretro nak:

Valóban akad egy két terméke a Sony nak ami nem volt igazán eltalálva, de az véletlenül sem ES széria. A csöves elő fokú LV-103 mas Luxmanomat hagytam ott érte mármint az 570 ES ért, úgy, hogy még nekem fizettek rá, de már azzal is beértem amit hangba különbségként kaptam, teltebb szebb hangja van mint a Luxi nak, bár az is egy elég komoly készülék. A csövek kicsit drágák bele, és rendelni kell külföldről, ezért került lapátra azaz ez volt az egyik ok, de igazán a hang volt a fő oka. Jelenleg épp egy Sony torony építésén fáradozok, eddig csak 2 készülék ES benne a tuner és az erősítő, a többi középkategóriás.

Lassan összeáll a torony, később fel is töltöm a képét.

 

NGA-nak:

Szia!

Meg kell mondjam erősítő szinten az ES nagyon komolyan bebetonozta magát nálam, olyan készülékek mellett mint a régi Model-20 as szériájú Marantzok. Egy kicsit dilemmázok CD-ügyileg, mert van egy 490 es és egy 591 es lejátszóm is, nem volt még időm türelmesen meghallgatni melyik a jobb. Lehet egyenlőre megkapják valamelyik nagyágyú cd-met:)

Atesz

NGA képe

No azért kérdezem, mert olyan, hogy Espirit olyan nincs. Esprit olyan van.

NGA képe

Az ES egyfajta épitési mód. Azaz Giblaltar alap, megdöntött panelok, válogatott alkatrészek, átgondolt tervezés. Azaz aki kinyit egy ES készüléket, rögtön rájön, mitől ES az ES. Egyébként meg nem minden ES Esprit. Elevated Standard is ES.

Üdvözlet!
Köszönöm az elismerést.
Természetesen a Sony sem mentes a gyári hibás, vagy éppen sorozathibás készülékektől, alkatrészektől.
Szerencsére, nekem eddig nem okozott még kellemetlen meglepetést.
Csaba

teslaeltos képe

Nem semmi amit összegyűjtöttél, a DAT-hoz lehet még kazettát kapni??

Üdvözlet!
Köszönöm az elismerést.
DAT kazetták beszerzése az Interneten történik, s 1000Ft/db áron beszerezhető bontatlan csomagolású (Sony DAT PDP-124 típusú).
Csaba

Elég embertelen lett ez a torony:)

 

Engem mondjuk kicsit elbizonytalanítana a műélvezetben a komponensek összfogyasztása, de lehet hogy ez egy kicsinyes gondolat.

 

gratulálok hozzá!

Üdvözlet!
Köszönöm az elismerést.
Két HI-FI állvány van egymásra téve, az alsóban a bakelit lemezek, s a további információhordozók vannak elhelyezve.
Tény, hogy kissé magasnak tűnik a torony, de így nem kell hajolgatni, ha a kezelő felületén szeretném életre kelteni az egyes komponenseket.
Az összes fogyasztását nem mértem, de bizonyára magas lehet, ugyanis az LCD kijelzők elég komoly hő leadást adnak.
Némi humorral lehet azt is mondani, hogy lehet, hogy éppen ezért lett 230V a 220V helyett, hogy bírja a hálózat a meg növekedett teljesítmény- igénybevételt.
Csaba

panblue képe

Szia!

Szintén gratulálok a toronyhoz,ezek nagyon jó gépek,anno én is sony-t gyűjtöttem,az erősítő és a deck kivételével ma napig megvannak a komponensek - egy cdp 195-ös 1 lemezes cd,egy cdp ce 345-ös 5 lemezes cd és egy slv se700 videomagno :)))

Dat-ra,mindiscre és külön tunerre sosem hajtottam,az AV receiver nálam

str db 725qs volt,a deck pedig a tc kb 920qs volt.

Az erősítőd nagyon jó darab,de a többi is király :)

panblue

Szia!
Köszönöm az elismerést.
A többlemezes CD lejátszó nagy kuriózum volt a kezdetekben, majd a technika továbbfejlődésével a Sony piacra dobta ezt a praktikus 400 CD lemez- táras lejátszót, mely talán azért lett 400db-os, mert a fizikai méretek behatárolták a lemezek további befogadó képességet. Ennek a készüléknek, még érdekessége az, hogy még egy ilyen készülékkel MEGA CONTROL funkcióval együtt képes kommunikálni.
A MiniDisc, valamint a DAT nincs ki használva, inkább amolyan technikai érdekességként funkcionál, valamint befejezetnek tűnt volna a Sony gyűjtemény, ha a HI-FI szekrényben még lett volna kitöltetlen hely.
A különálló Tuner már nem fért volna bele a HI-FI szekrényben, ezért lett véve integrált készülékként, AV Receiver.
Csaba

teslaeltos képe

Anno amikor én elkezdtem hangosítani nekünk is volt DAT- unk csak az profi kategóriás volt.

Asszem Tascam volt szimmetrikus és asszimetrikus ki és bemenettel vezetékes távirányítóval Rack-konténerbe építve.

Akkor egy vagyon volt!

Csak azért adtunk túl rajta mert nem volt kihasználva, kitúrta a minidisc recorder.

A kazikat is eladtuk volt belőle jócskán...

Az írható CD is akkor tájt jelent meg...

 

Jó látni még..

Bizony, a DAT-nak az analóg hangtechnika és a már meg- megjelenő digitális hangtechnika átmeneti idejében nagyon borsos ára volt, ha jól tudom közel fél millió Ft körül mozgott egy- egy DAT készülék.
Az írható CD, majd a számítógépes hang- archívum, s ezek kezelésének egyre jobban fejlődő szoftverek meggyorsították DAT, valamint a MiniDisk kiszorulását.
A legkülönbözőbb Winchesteres, PenDrive-k, valamint SSD-k még jobban átalakítják az akusztikai berendezések jellemzőit.
Csaba

Üdv! Gratulálok ez igen!!!!!

Ez valószínű örök darab!!Szerintem soha nem romlik el!

Nekem is sonym van egy kompakt rendszer de super,volt ,hogy majdnem 2 napig ment,valószínű még meg lett építve,pedig nem japán feliratú.

Szerintem is a sony az sony.A maiakról nem tudom ,hogy milyenek.

Zalairádió képe

Miért van az a kábel burjánzás az erősítő elején? Nem volt elegendő a bemenetek száma? Kaphatóak ilyen derékszügű pipák?

Üdvözlöm!

Az előlapon a számítógép hang (bal, jobb), valamint a monitor kép jelét csatlakoztattam a rendszerhez.

Igen, lehet kapni aranyozott derékszögű pipa csatlakozót kb 500Ft/db.

ÓÓÓÓ   Ez eladó?????

Nem, nem! Ez nem eladó!

Helló

 

Én is gratulálnék a toronyhoz és rögtön feltennék pár kérdést:

- Valóban ennyi adathordozód van vagy csak azért vettél Dat magnót és bakelit játszót, hogy meglegyen a torony?

 

- Használtan vetted külön-külön a komponenseket vagy egybe újonnan?

 

- mp3 csatlakozás megoldható valahogyan vagy az már "túl modern"? :)

Üdvözlet!

Köszönöm a gratulációt!

Igen, mindegyik készülékhez rendelkezem adathordozóval, bár már ritkán használom az erődítményt.

Néha- néha ha bekapcsolom, mint egy felhőkarcoló világít, de a zenei hatás is kiváló.

A torony elemeit külön- külön vásároltam a 2000-es évek környékén. Az equalizert vásároltam egyedül idehaza a Sony márkakereskedésben, a többi mind Németországból lett behozatva, katalógusból rendeltem.

Telefonon megrendeltem és autóval lehozta, kényelmes volt és előnyös áron hozta.

MP3 illeszthető a rendszerhez, a képen nem látszik, de azóta egy mini Media Box is van illesztve a rendszerhez, így winchesterről, Pendrive-ről is tudok filmet, zenét nézni, illetve hallgatni.

Véleményem szerint az MP3 készülék nem szentcségtörés, egyébként is kicsi eszköz, elfér valamely két elem között, legfeljebb a rendszer- távirányító helyett kézzel kell kezelni (tudomásul kell venni, hogy a technika fejlődik és néha praktikus is).

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv Csaba !

Szép ez a torony !De én már letértem a Sony korszak -ról!

Úgy mostanában.

Bár 6 cuccost is vinne a házimozis??Surroundos ... erősítőm távirányítója Annak idején azt vettem, de minek??

A tornyom deckje JVC és már az MD -is nemrégtől.

Tervezem JVC 5.1 -es házimozi és CD player valamint tuner beszerzését is .

Az autómba egy régebbi 4 hangfalas- kazis Kenwood van(régebben Sony volt benne és nem javítgatom már !10 évet leszolgált hiba nélkűl, de a KH nagy úr !! A Kenwood igen jól szól !A Jazzy -n elég komolyan szólalnak meg rajta az aktuális számok.Szerencsémre a kollégám a mercijéből nekem adott/kiselejtezett egy szintén Kenwood, de már modernebb és Cd tárat  is vezérelni tudó szet et abból a tárból kaptam 2 darabot is, így tavasszal talán kicserélem .

A Sony sem TV- ben sem videóban nem volt jó választás !

TV ként én sztereó 63 cm es Philips et használtam úgy 10 évet,de már lecseréltem viszont ezt nézi az ágyából manapság az anyám !

Videóként a Panasonic az igazi!Így nálam 6 fejes megy a mai napig is ,vagy 500 kazim van(ebből 200 TDK HS) hozzá filmre/ zenére .

Természetesen az egy távirányítós azonos márkájú rendszer nagyon praktikus dolog lenne otthon ,de nekem a felsoroltak jöttek be .

Tehát rendszer azonosan és másként is lehet ezekkel a mára már letünt dolgokkal otthon szórakozni.

Nekem a gyermek koromat a PHILIPS cég termékei kisérték végig bár már akkor is kacsintgattam a Sanyo felé úgy 1980 környékén,apu a teke miatt gyakran utazott németbe és ausztriába akkoriban és hozott is rengeteg prospektust .Így néztem ki én annak idején a DUAL tornyot .Melyet úgy 3 éve sikerült is- bár hangfal nélkűl összehoznom .Így van már PHILIPS (az 1970 -es évek )DUAL (az 1980 -as évek ),1990- 2000 -es években SONY. Mostanában már JVC rendszeremen ügyködöm itthon .Éppen nemrégen szereztem be ingyen egy megkimélt TECHNICS tornyot, mellyel már nem foglalkozok -így inkább eladtam- most karácsonyra egy jó kollégámnak !

Annak idején nagyon oda voltam egy TOSHIBA toronyért(pár éve volt is a vaterán ilyen jó végfok 60 eft ért !) valamint egy AKAI torony is jól jött volna meg egy SANYO is,alu megjelenésekkel -DE az ember ne legyen telhetetlen !!!Így is nagyon örülök (főleg a feleségem !!),hogy ennyi mindent sikerült beszereznem .

Nagyon szép tekintélyt parancsoló ez a torony, tényleg kell némi megszállottság hogy egy ilyen összeálljon. A "V" design-os elemek (értem ezalatt a komponensek teknőszerű összeszűkülését alul) nekem is nagyon tetszettek anno. Ez a design a 90-es évek közepén/végén ihletődött valamikor de 2000 után is voltak komponensek amik ezt a stílust követték. Ezek után jöttek "horpasztott" elejű komponensek. Na de maradjunk a "V" designos dolgoknál. Én is összeszedtem egy hasonló tornyot. 5 egységet, 3 helyről és 5 eladótól. Egy majdnem ugyanilyen duplakazettás decket, annyi eltéréssel hogy annak csak a jobb oldala felvevős. Stílusban hozzápasszoló erősítőt, egy MD felvevőt, egy 5-ös CD váltót, és egy tunert. A minidisc deck teteje egy helyen eléggé meghorpadt a többi egység teljesen korrekt állapotú volt ránézésre. Ez a magnódeck nekem nem igazán jött be. Annyi gomb meg szolgáltatás van rajta hogy az embernek eszébe se jut hogy ez 52ar is lehet. Varázsszavak: RMS, ARL, AMS, Pitch control, Dolby B C Hx Pro, forgófej, Auto reverse. Összesen 4 db ékszíj van benne. A 2 lapos ékszíj egyszerűen megnyúlt elfolyósodott és kátránnyá vált. A másik 2 "klasszikus" keresztmetszetű ékszíj "csak" megnyúlt. Mivel olcsó volt számítottam rá hogy lesznek buktatók. Van némi ékszíjkészletem itthon úgyhogy bíztam benne hogy találok bele. Találtam. A szalagpályát is tisztítani kellett. A fejeken látszik a használat, de a felvett anyagból a kijelző szerint nem veszett el semmi. A hangja nem igazán tetszik, a fejek is ránézésre teljesen lakosságiak, szinte bili anyagból vannak. Össze se lehet hasonlítani egy Yamaha GF vagy egy Akai GX fejjel. Az erősítő kábele le volt vágva. Az erősítő volt a legdrágább de már a megvételkor láttam hogy stk ic-s, tehát nem öltem nagy pénzeket bele. Inkább reménykedtem hogy talán az IC jó. Imáim meghallgattattak a kábel pótlása után a gép hibátlanul indult, örültem. A trafó botrányosan kicsi, a tápszűrő kondik púposak. A fedél levétele után elveszik az erősítő mechanikai stabilitása és nyeklik nyaklik az egész. Félő hogy megreped a panel vagy az előlap valamelyik rögzítés közelében. Pár keresztmerevítő kellett volna még bele. Szerencsére a panel úgy van megcsinálva hogy van bőven hely nagyobb átmérőjű kondik beforrasztására. Jöjjön a CD deck. 5 lemezes, forgótálcás. A lemezhajtó motor tengelye meg volt görbülve, de nem kicsit. A deck aljában van egy tárcsa ami tájékoztatja a panelt az aktuális helyzetről erről le volt törve egy felöntés. A letört pöcök helyét átfúrtam és pótoltam egy csavarral. A tárcsa vastag hely van bőven, azzal nem lesz gond. A lemezmeghajtó motort, egy az egyben kicseréltem. Teljesen kompatibilis volt szinte bármilyen más lemezforgató motorral. Hibátlanul olvassa a lemezeket, nagyon prímán működik. A tuner nem adott okot a szétszedésre, de belenéztem, mert egy akkucserére fel voltam készülve. A tunerban nem találtam sehol semmilyen akkut. A minidisc decket a végére hagytam, mert ennél rezgett a legjobban a léc. Volt benne egy lemez is. Zene is volt rajta. Kezdtem örülni és nekiálltam írni a lemezt. Látszólag meg is történt a dolog, de mivel a TOC írása nem sikerült, ezért a lemez blankolódott, és a meglevő felvételek is elvesztek. Szétszedtem gondoltam megnézem a fej környékét kipucolom amennyire lehet, mást úgyse nagyon lehet tenni. A gép belseje tele volt homokkal !!! Némi nedvesség is volt benne, mert meg volt csomósodva a homokszemek belül. A fejen is volt bőven. Kitakarítottam állítani kellett a felső elektromágnes pozícióján és A TOC írás is sikerült neki. Egy komplett lemezt megírtam vele működik szépen. Egy távirányítóm volt itthon, az MD-n kívül minden ami lényeges vezérelhető. Végülis összeállt a rendszer, stílusban teljesen egységes képet mutat, bár némileg zavar hogy a CD váltó mélyebb mint a többi. Sikerült mindent működésre bírni, ennek ellenére nem fogott meg a sony torony. Az elfolyósodott szíjakat, a púpos kondikat, letört végállásérzékelőt meg tudom bocsátani, a műanyag előlapoktól is el tudok tekinteni, de a kommersz magnófejeket és a kicsi trafós STK végfokot nem tudom megbocsátani. Nyilván ez egy egyéni tapasztalat, és sokféle komponens létezik akár ES meg QS kivitelben is. Szerintem ebből a márkából a legegyszerűbb összevadászni a komponenseket. Ugyanakkor mondjuk Yamaha cuccokból nincs ennyiféle, de szerintem a paletta alja is igényesebb mint a Sonynak. Ennek ellenére a torony marad. A kijelzők szépek, a hangerő motoros, a tuner RDS-es.

Üdvözlöm! Köszönöm a írását és, hogy a tapasztalatait megosztotta velem.

Tetszik a torony, impozáns jelenség! Amikor én '97 táján Sony szervizben dolgoztam, sajna már kezdődött a márka gagyisodása. Vagy talán csak akkor gyorsult fel ez a folyamat, ki tudja :) ? Mindenesetre, amikor a cég 50. évfordulójára kiadott "ünnepi" Walkman olyan tré foncsorozott műanyag komponensekből volt összeütve, mint manapság a látszat-autók fényszórója, az egész technikusi csapat felháborodva zúgolódott :D ! Ami nekem nagyon tetszik, és személyes tulajdonomban van: CDP-11S lejátszó, 1983-ból. Isteni design-nal és beltartalommal megáldott ezüst ékszerdoboz! Elődjéről, az "első fecske" CDP-101-ről nem ennyire pozitív a véleményem, van egy komoly eltervezés a szervo áramköreiben, amit pl. az Ebay-en beszerzett javítókészletekkel lehet orvosolni. Iszonyúan kellett sietni a kis csiborfekete gép piacra dobásával, mert akkora üzleti lehetőség rejlett benne. Pl. a Monthy Python-tag John Cleese-t is megkérték, szerepeljen a reklámjában. Végezetül: éljen a MINŐSÉGI Sony!

Üdvözlöm! Köszönöm a hozzászólását és egyetértek a véleményével: Éljen a Sony!

SONY


Sony
1991
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
HI-FI


Aiwa HI-FI
1980-1989
Hi-fi torony
Találat: 2
HI-FI torony
Ismeretlen évjárat
Videoton Hi-Fi
Találat: 3