Philips VR 6870 HiFi Stereo - VHS HQ video-recorder


Forrás: 
Én hoztam Ausztriából 1989
Philips VR 6870 HiFi Stereo - VHS HQ video-recorder

1989-es modell.
A készülék még kézi kivezérlés állítási lehetőséggel rendelkezik. A kivezérlési szintek ("L" bal - "R" jobb) vizuálisan nyomonkövethetők a kijelzőn -30 dB.....+10 dB tartományban.

Video fejek: 2 + 1 (pause esetén ne remegjen a kép), csak SP üzemre alkalmas.
Audio fejek: 2 db HiFi sztereó üzemmódra FM modulált jellel. SP és LP lehetőséggel.
FM Audio:
- Input (L and R) 200 mV......3 V / > 47 kOhm
- Output (L and R) 500 mV / < 1 kOhm
- Dinamic range > 90 dB
- Wow and flutter < 0,01 %
- Audio frequency response 20 to 20 000 Hz

Távirányító tipusa: Infrared Remote Control AV 5626

Csatlakozók: antenna be - ki, EuroScart, RCA video be - ki, RCA audio (L-R) be - ki.

A kijelző német nyelvű felíratokkal rendelkezik.
Szalagpálya "ß" beta rendszerű.

Méretek: 420 x 370 x 83 mm
A készülék súlya: 7 kg

Imádtam annak idején ezeket a Charlie mechanikákat bütykölni. Aki ezeket Hollandhonban megtervezte, gyakori látogatója lehetett a coffee-shopoknak, mert nem evilági gondolkodást tükröznek. A Philips az innovatív megoldásainak köszönhetően lett világcég, még ha sokat műanyagozott is. Ma már elvesztette a hajdani sajátos stílusát, belegagyisodott a nagy globalizált átlagba :( .

Érdekesek ezek a charly mechanikák. A Philipsen kívül kb mindenkinek jó volt 2 mozgó villával ráhúzni a szalagot a fejre, de nekik inkább ez a fogasgyűrűs megoldás kellett. Nem rossz ötlet, csak a befűzés lassabban történik meg. A mozgó fogasléces görgő leírhatatlan, azt tényleg látni kell. Nagyon sok videóba került ilyen mechanika, később leváltották őket a turbo drive-os mechanikák. Az első videóm egy vr303-as volt amit használtan vettem az ezredforduló környékén, és valahonnan osztrákból hozták be. Egy Orion Nárcisz TV-vel használtam, és nagyon örültem neki mert TXT decoder is volt a videóban. A kijelző egy előtét fólia miatt sárgán világított, de ezt kivettem. Később lett belőle még egy és a mai napig üzemelnek igaz csak óraként. Standby-ba szabályozható a kijelző fényereje és a beépített akksival az időt se felejtik el. Ezeket régebben kicseréltem supercapokra, mert elkezdtek kifolyni. Nem olyan rég az egyik még tunernak is be volt fogva, mert a TV nem fogta át a teljes sávot. Régebben videoklipeket vettem fel velük. Mivel sokáig tartott befűzni a szalagot, általában pause állásból szoktam indítani a felvételt, de ebből az üzemmódból egy idő után automatikusan kilépett és visszafűzte a szalagot. Ez sokszor idegesítő volt, de azért megvoltam vele. Ezeknek még tisztességes deck mérete volt, lehetett rájuk erősítőt deckeket pakolni.

oldtimer képe

Érdekes valóban.

 

Sosem felejtem el egy kolégámnak kellett nyomógörgőt cserélni a Philips VHS magnójában és én „rácsodálkoztam” a befűzésre és egyéb megoldásokra benne.

 

Már nem emlékszem meddíg működött neki, de talán már meg sincs...

 

Sokat gondolkodtam rajta mi tette indokolttá, hogy eltérjenek az "M" alakú szalagbefűzéstől. Jóllehet mechanikailag ez sem oly egyszerű mint egy ék, de mégis elterjedtebb.

 

Egy ízben a befűzőkarokat mozgató „csigapályás” oldalú fogaskerék „elállítódott” egy TyamTyung Videómagnóban. Állítólag a szabadság ideje alatt történt, miközben áramszünet volt. El nem tudom ezt az „automatizmust” képzelni, de sikerült rájönni a hibára és javítani.

Ugyanis még vissza sem lett fűzve a szalag a magnó már adta volna ki a kazettát.

Szóval nem egyszerű helyzet volt.

 

üdv.: oldtimer

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2