KODEX 2000 szövegszerkesztő


Forrás: 
kiki73
KODEX 2000 szövegszerkesztő

ROBOTRON írógéppel kombinált szövegszerkesztő-rendszer.

 

A készülék műszaki adatai:

Írógép: ROBOTRON S6011 elektronikus, margarétafejes írógép.

Képernyőtartalom: 25 írott sor, 85 karakter soronként, teljes magyar karakterkészlet, reflexiómentes képcső 12"-os képátlóval.

Háttérmemória: 1 db 5 1/4"-os kétoldalas, dupla sűrűségű floppy lemezegység, 1 Mbyte kapacitással lemezenként.

Vezérlő elektronika: M6809 típ. CPU, 64 kbyte RAM, 32 kbyte EPROM memória (ez 128 kRAM-ra bővíthető), 2 soros 1 párhuzamos interface, floppy-csatoló max. 4 lemezegység kiszolgálására, alfanumerikus kijelző-vezérléssel.

A készülék memóriájában tárolt szövegek az írógéppel tetszőleges példányszámban, és formátumban kiírathatók. Választható: félkövér, ritkított, sűrített, ponthoz rendezett, vagy sorkizárt írásmód is. A félkövér betűket a gép háromszor egymás utáni leütéssel éri el 0,1 mm-es kocsimozgatás mellett.

 

Fejlesztő: Budapesti Műszaki Egyetem

Forgalmazó: MIGÉRT Műszer- és Irodagépértékesítő Vállalat

Gyártó: KONTAKTA Alkatrészgyár, Szentes / VEB Büromaschinenwerk Erfurt / VEB Robotron-Optima Sömmerda

Kedves kiki73!

 

Némi pontatlanságot szeretnék kiegészíteni:

A Kodex fejgépet Ózdon gyártották, bár a DME megjelenítő egységet Budapesten az Orionnál.

Az írógépeket a Robotron, hozzá kell tenni, hogy a későbbi típusok 6125, 6130 is együttműködtek vele.

64 - 128 KBRam, 16-32 KB EPROM fért el a kártyán

CPU MC68A09. KDOS Operációs rendszer (BME Folyamatszabályzási Tanszék adaptálta a FLEX09 renszerből. Bemérője és szervízese voltam sokáig.

Üdv: Sajt64

Kedves Sajt64!

 

Látom, hogy valóban testközelből ismered a gépet! Tudnál esetleg segíteni? Van egy Kodex 2000-em, és egy Robotron S6011-em, de az összekötő interfész nincs meg. :( Azt szeretném utánépíteni, vagy ha tudsz eladót, az mégjobb lenne.

 

Válaszod előre is köszönöm!
Üdv: Kaelon

Az alapszoftvert Szabó Zoltán írta. A ROM segítségével memóriamendzsmentet lehetett csinálni, így 64k helyett 128k RAM-ot lehetett használni.

 

Az alapszoftverből (amely a szövegszerkesztőt tartalmazta) fel lehetett húzni a KDOS operációs rendszert, s innentől bármilyen Flex 9 operációs rendszer alkalmazást lehetett futtatni: C, Pascal, Forth, Fortan fordítóprogramok kerültek portolásra. Írtunk rá raktárnyilvántartó és számlázó szoftverket is, de lehetett vele sakkozni is... :-)

A KDOS-t én írtam assembly nyelven. Bár Flex 9 kompatibilis volt, de sokkal többet tudott annál. A 16k memóriában volt pluszban komplett hierarchikus menükezelő és adatbázis motor is.

 

Ugyanezzel hardverrel készült más berendezés is. Pl. AGA hőkamera vezérlő és feldolgozó rendszer a miskolci TÜKI-nek. Ipari laptop kivitelben 1986-ban! Abban már 3.5 hüvelykes floppyk voltak. Létezett hozzá 16 színes video alrendszer kiterjesztés is. Volt fekete-fehét színárnyalatos képmegjelenítés is. Azon demonstráltam a robotikai látórendszerekben használt távolságképeket.

 

Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar jelenlegi dékánja volt a főtervező, neki lehetnek még elfekvő hardverei...

 

 

Üdvözletem!

 

Sok évvel ezelőtt volt nekem is egy Kodex-2000 rendszerem, a fekete Robotron írógéppel. Csak aztán egy idő után az írógép a papírlapot nem vette észre, ha befűztem, így nem tudtam vele nyomtatni. No meg akkor még bőven általánosba jártam, így szétszedésre került a gép és a ,,monitor'' is. Bár talán valahol még annak az alaplapja és a képcső és nagyfesz táp, video erősítő megvan valahol, most újra éleszteném. Bár az eredeti írógépem nincs meg, most a BKV-tól szereztem S6130 típusú írógépet, talán ez is jó lehet hozzá. Érdekelne a rendszer, ha anno tudtam volna, hogy több mindenre is használható a ,,sima'' szövegszerkesztésen túl, inkább egyben hagyom, legalábbis a terminál-részt.

Van 20 db. 5,25"-es floppym amire még az apám írt szövegeket amíg a BME Közlek kar gépjérművek tanszéken dolgozott (még mindig ott dolgozik, de már nyugdíjasként mivel emeritus) a Kodex 2000-es szövegszerkesztővel. Valaki megtudná mondani, hogy hol-hogyan tudnám valahogy a szöveg fájlokat átmásolni/átmásoltatni róla egy sima txt fájlokba?

 

Apám a minap találta meg ezeket a floppykat, és mielőtt kidobná azokat szeretné tudni, hogy mi van rajtuk, hátha számára értékes szöveg van.