Ajánló

AIWA AD R 450 deck


Forrás: 
Saját készülék
AIWA AD R 450 deck

Aiwa "pultos" deck. Anno nagyon májer volt, most kicsit megmosolyogtam amikor szemem elé került a költözködéskor. Sajnos az ékszíjak megsinylették az eltelt éveket, amugy tip top.

Igen a nem használat miatt gyorsabban megnyúlnak, elrepedeznek az ékszíjak. Ezért én időnként (havonata 1-2 szer) lejátszom egy kazettát, hogy megmozgassam a szerkezetet.

Vid képe

Nagyon szerettem! 1988-ban vettem, azt hiszem 11.900 Ft-ért az akkori Lenin körúton egy Keravillban. Közel 10 éven át szolgált hűen, meghibásodás nélkül. Nekem elsőként a kazetta-tartója ment tönkre: 8-9 év után kezdett el kikopni a "fékezője". Nagyon tetszett a fej szenzoros érzékelője, mert ahogy véget ért a szalag, nem ment rá a fejtisztító szalagra, hanem azonnal, szinte 0,1 mp alatt megfordult. A jobb oldali "Bias Fine" forgópotméterről a mai napig nem tudom mi célt szolgált, én semmi hasznát nem vettem. Ha jól emlékszem, volt benne egy olyan funkció is, hogy ha véget ért a felvétel, egy gombbal "mesterséges szünetet" lehetett a szám végéhez hozzáfűzni, a zeneszámok közé. Nagyon jó cucc volt...

A potmeter az elomagnesezest volt hivatott allitani. Manualisan lehetett kalibralni, es a felvetelen meg is hallhatta, akinek volt egy kis fule. Gyonyoru eles hangokat lehetett kihozni igy. Almaim deckje volt mindig, sosem lett ilyenem, csak az ujabb AIWA-k. Sajnalom a mai napig. Multkor lattam egyik arvereses oldalon.... dobogott a szivem :D

Vid képe

Hááát, gyerekkorom óta zenélek bill-s hangszereken és basszusgitáron, de a Bias Fine nem hatott meg. De mondjuk ezt nem is számolom fel hibának, mert alapból szigorúbb vagyok ezen a téren. (Lehet h többet vagy mást vártam.) Összességében remek kis gép volt, a kazettás kategóriájában nálam eddig verhetetlen....

Üdvözlök mindenkit. Szeretnék segítséget kérni egy AIWA R460-osom van és meglévő 450-460-forgófej mechanikáról kérnék képeket. Hibásan vettem a készüléket és nem tudom, hogy hiányos, vagy csak hibás és azért nem forog a fej egyik irányba sem. Jelenleg a szalagra merőlegesen áll és nem hajlandó befordulni szalag irányba. Ha van valakinek ilyen készülékről képe , vagy tud segíteni azt előre is köszönöm.

 

Üdv.

NGA képe

Ha kell, van szervizkönyvem pdf-ben. Adj egy emailcimet.

Gábor

 

A címem kov.janos@freemail.hu

Köszönöm a segítségedet.

 

Üdv

Hú tiszta nosztalgia.

Nekem is volt 450-s és 460-s is.

A 450-s komolyabb mechanikával rendelkezett (két motoros volt), és elektronikussan is komolyabb volt.

Don taxis piQs képe

piQs űdv nekem majd nem ilyenem volt csak fekete két kazzetás jo volt ..

rákos zsolt képe

ahimotu Igen valamikor nekem is nagyon tetszett ez a gép .

A 90 es évek ben sikerült is vennem egy darabot ami ma is megvan nekem itthon.Nem kapható hozzá már semmi .Ha a forgó fejet mivel a CUE funkció  miatt elkopott és ki kellene cserélni akkor ??

Nemrégen a vaterán vettem egyet a kollégámnak mivel vágyott rá és az enyémet nem adom oda senkinek .Így a megvétele  és a szíjak és az iddler gumik  cseréje után mivel a PLAY után  lekapcsolt ->sok méricskélés után kiderítettem,hogy elfáradtak benne az optó kapus érzékelők.

Amiket már természetesen nem kapni manapság!!!!Más gyári !hibája is akad :a tápjánál a  3.3 ohm-os ellenállást spórolásból kis W számúban építteték bele így azt -mivel jócskán melegszik- ki kell benne  cserélni 5W- os kerámia kivitelűre!A másik IC-s  feszültség előállítóról meg lesporólták a hűtőbordát, így arra is tenni kellene-mivel szintén melegszik!

Én speciel túlságosan nem  nézem jó szemmel, ha valami alkatrész erősen melegszik egy készűlékben .

Tehát ott tartottam,hogy ebben a tipusban 2 féle optó kapu is van .Aki szerencsés (és tart otthon 3-10 db roncs videómagnót)az ki tud esetleg termelni magának hasonló optós darabokat ->forgó jeladókat a kazetta csévélő csonkjához kerek kell és rövid : átm 4 mm környéki !Én is találtam ilyeneket a Sony SLV X 35 ME -m ben .Egyszerűbb esetben U alakú (legalább kapni!!!)optókaput is lehet alkalmazni :a számlálóra rátéve egy rá gyártott  malomkerék szerű  jeladóval alkalmazva.Akkor nem megy le STOP ba .Mivel az optó jeleket a feldolgozásuk után figyeli a mikróprocesszor az 5. és a 6. lábán!

A szalagfigyelését nem írom le, mivel eléggé ékszerészmunkának tűnik számomra -az esetleg  talált- apró kb: 2 mm es optó TR és LED et kell egy apró téglalapba elhelyezni ami a kazetta nyilásba belemegy!És nem ér hozzá a szallaghoz!Az a pici nyílás a kazettán középtől jobbra-balra a kombi fej bemenete mellett van  !!!

A készülékben még nincs benne :digitális számláló -> pl:pici HP-s nagyító lencsés IC lábas  4 számjegyű piros LED kijelzővel megvalósítva .

Rendes 5V-os táp a mikróprocesszornak és RESET áramkör (ami benne van az nevetséges 2 tranyós kivitel!Tápfeszfigyelés:+5 és +11.2V -ra ilyen korszerű IC-s figyelő áramköröket már lehet kapi manapság .Továbbá eléggé lemezmunka a dobozolása ,így egy 2-3 mm es X anyagú alátétlemezt mindenképp kiván a doboz alja .

Szóval ebbe a készülékbe  már beleprogramozták az elhalálozás =időzített halál lehetőségét!

Vid képe

Én sajna nem vagyok műszerész, nekem elég ha műxik a berendezés, s mivel felhasználó vagyok , nem érdekel mitől megy. Csak menjen. :) 10 évig nyüstöltem, ebbe benne volt egy jó 4-5 év fiatalokor, amikor éjjel-nappal buziztam, felvételek-másolások, stb... Lehet hogy melegedett, lehet hogy lemezárugyáras kasznija volt, de kibírt egy strapás évtizedet. Az első meghibásodása a kazettatartó-fék volt, egy idő után már egyre gyorsabban passzolta ki az ajtót. Az első komoly meghibásodás pedig egy ékszíj volt, azt még tudtam pótolni egy "régi fekete" befőttesgumival, aztán valami hirtelen halál történt, egyszer csak semmire nem reagált. A LED-ek világítottak, a gombok imitálták a működést (azok LED-jei is világítottak), de semmi mechanika nem indult. nekem csak egy dolog hiányzott belőle: akkoriban nagy divat volt a zeneszámok elejének és végének megkeresése. Ezen a darabon volt ugyan gyorskereső, de nem volt automata. A szenzor nagyon érdekes volt, felsimerte a szalag végét, és a fejtisztító határánál rögtön fordult a fej. Így ha egy szám felénél ért véget a szalag, gyorsan (de tényleg nagyon gyorsan!) fordult a fej, és a túloldalon folytatta, tulképp majdnem hangveszteség nélkül. Régi szép idők, amikor még a rádió előtt gubbaszottunk, és a kívánságműsorokat meg a slágerlistákat hallgatva vadásztunk a zenékre... Na, erre a vadászatra nekem ez a gép - a gyorsasága miatt - tökéletesen bejött! Az egykori Lenin körúti Keravillban vettük, az akkor (1988-ban) nagyon sok pénznek számító 11.900 Ft-ért.

rákos zsolt képe

ahimotu Sajnos nekem nem volt szerencsém akkoriban és most sem, az autómatikus zenekeresési funkcióhoz !Az gondolom egy fejgyilkos üzemmód lehet és a 80-as évek terméke lehet az az IC .Mint a rádiónál az RDS .Nem tudom konkrétan milyen cuccokba tették bele, de mintha JVC és Sanyo drágább rádiósmagnóikba is  lehetett ilyen benne. Az én AIWA CA W20 ban is mintha lenne ilyen:sok gombos szolgálatás,de sűrűn biztos nem fogom használni !

Én még úgy nőttem fel,hogy a lemezt és a kazettát is végig hallgattuk valamikor: Madonna ,Wham stb.Természetesen ennél az R 450-nél ez a gyors belehallgatás nagyon jó! csak a jó kis digitális számlálót kispórolták belőle-mint írtam fentebb- főleg az, hogy a TIME átkapcsolást kevés deck tudja: csak számláló van bennük általában. Ez persze természetes, hiszen azok a deck-ek már a drágább felső kategóriákhoz tartoznak,amikbe már kb mikróprockó alapú IC-ket is beletettek.

Amik manapság az ebin 50 és több 100$-ik is lehetnek!!

Tehát van 1 mech.vezérlő proci benne és van egy olyan ami az autómatikus szalagkalibrálást is elvégezte : 2 féle frekvencián.Meg ami a számlálót- így a nagy bonyolultságú, esetleg több színű VFD-s  kijelzőt is vitte a VU mérővel ami már tudta az AVERAGE -PEAK kijelzést is .Így az ilyen deck már az akkori(nem Mo. -i!) viszonyokhoz képest is elég drágának számított.

Van is az ilyen- méregdrága cuccoknak- sok rajongói oldala a németeknél!

Az akkori haveromnak AKAI GX F 31 e volt akkoriban(bár most is megvan neki ) és számomra az volt a csúcs akkoriban .

http://www.vintagecassette.com/akai/

Itt lehet nézelődni !

Üdv:Zsolt

veroka képe

Zsolt, az ANRS az Automatic Noise Reduction System rövidítése, és a JVC szabadalma. Hasonló kompresszor-expander elven működik mint a dolby, de ez 5 khz-en.

rákos zsolt képe

ahimotu Köszönöm a kiigazítást ! (mivel írtam,ilyenem nem volt )így a helyes elnevezés az AMSS, így az említett áramkörben->Nyákon alkalmazott ill.beültettett  IC az AMSS lehetett .Sok rádiós magnóban láttam üres helyet a nyák-on így elképzelhető,hogy bele tették volna az IC-t  (a gyárban), csak valami miatt mégse tették bele!

Így csak:én gondolom!!! -hogy akkoriban ezt funkciót PLUSZ ként használhatták a cégek csak nem minden CÉG  tartotta/tarthatta (akkor )fontosnak,hogy a készülékébe bele is tegye!Mivel akkoriban  nyugaton már megjelentek a CD-k !Így ez, egy X céges elképzelt (esetleg jó is!)alertnatíva lehetett a zene szám keresésre:- feláldozva a kombi fej élettartamát -a kazettán lévő zene szám könnyebb elérhetősége érdekében .Akárhogy is van: nem sok készülékben találkozhatunk vele !!!

Megj:a neten rákeresve a SANYO 9935 rádiósmagnóját hozza nekem be 1 sőként ,mivel nekem 9921LU-m van így elképzelhető ,hogy a központi paneljuk ugyan az lehetett (az én magnóm  paneljában megvan az említett IC üres helye!).

oldtimer képe

Nem mondom én is csodáltam anno.

Bár valahogy nem éreztem vágyat iránta.

Viszont.

Valami különös érzés

fog el!

Már.

Amikor valaki „ékszíjak”-ról ír egy kazettás magnó kapcsán.

Jelzem orsósnál is ritka portéka.

Bocs, de a szocreál magnók terén nem vagyok ismerős.

 

Jónéhány Akai orsóst valamilyen szinten volt lehetőségem ismerni.

Annyira legalább, hogy LAPszíj kell bele.

 

Ahogy sok kazettás Deck-nél is van ez.

 

üdv.: oldtimer

 

Egy másik 'nüansz': Pl. magyar szokás, hogy a meghírdetett portékát, kiteszik a kertben a fűbe és ott fotózzák le.

Magyar szokás, hogy ilyen eladótól nem vásárolok :-O

 

Kalmopirin képe

Osztom a véleményt, mert osztozom az érzésben.

Én is valamilyen különös érzést érzek amikor valaki kazettás vagy orós magnó esetében "ékszíjak"-ról ír.

Néhány kazettást már szétszedtem és négyszög keresztmetszetű meghajtógumit

találtam bennük vagy lapszíjat.

 

Nos!

Rákerestem a Services Manualra és ebben is lapszíj van, meg egy számláló meghajtó gumi.

 

--

Kalmopirin

AIWA


R


Irtó spray
1940-1949
Úttörő rangjelzések
Ismeretlen évjárat
1x1 kártya
1980-1989