Taya lemezjátszó DP-510


Forrás: 
saját
Taya lemezjátszó DP-510

Egy kiváló lemezjátszó volt , nem volt semmi automatikája - már ami a lemezkezelést illeti...

sancsab képe

Ezer éve üzemel kifogástalanul a torony tetején.

Annak idején 8000 körül volt az ára. Nagyon tetszett már akkor is, amikor a Hi-fi magazin oldalain reklámozták.

Nekem túl drága volt.  Egyszer csak azt olvasom ez egyik bolt szórólapján, hogy az utolsó TAYA lemezjátszókat 4000-ért kiárusítják.

Azonnal rohantam és sikerült egyet elcsípnem. Azóta ez van és nem is cserélném el, hacsak valahonnan egy raktár mélyéről elő nem kerülne egy gyári csomagolású másik TAYA. :-) 

A lemezjátszókkal szemben támasztott minimális, de annál fontosabb igényeimet teljesen kielégíti.

 

Vagyis:

1. Közvetlen hajtás, mert nem szeretnék állandóan ékszíjakat cserélgetnini, gumikerekeket tisztogatni, apró pici egyenáramú motorok berregését hallgatni stb.

2. Aztán a SHELL befogós kar, mert szeretnék egy mozdulattal fejet cserélgetni, nembeszélve a kényelmes tűcseréről.

3. Nehéz tányér.

4. És végül az antiskating és a tűnyomás állítási lehetősége.

 

A TAYA ezeket tudja és számomra más gépek többletfunkciója csak áremelési csecse-becse.

 

 

Üdvözlettel: sancsab

"1. Közvetlen hajtás, mert nem szeretnék állandóan ékszíjakat cserélgetnini, gumikerekeket tisztogatni, apró pici egyenáramú motorok berregését hallgatni stb.

2. Aztán a SHELL befogós kar, mert szeretnék egy mozdulattal fejet cserélgetni, nembeszélve a kényelmes tűcseréről."

 

Úgy látom neked a praktikum fontosabb mint a hangminőség :-)

Két olyan kritériumot is felsoroltál amelyek nem éppen a jóhangú lemezjátszók ismérvei. Sokáig éltem én is együtt egy ilyen Taya-val és szerettem is, aztán a közelmúltban olcsón hozzájutottam egy öreg szíjhajtásos Lenco L236-hoz eredeti hangszedővel. Hát a két gép hangminőségbeli különbsége úgyszólván mellbevágó a Lenco javára annak ellenére, hogy a Taya-ban egy elég drága Ortofon hangszedő van! Sajnos a shell rögzítése a Lenco-ban is a Taya-hoz hasonló bajonett-záras felfogatás ami elektromos és mechanikai kontaktus szempontjából nem a legjobb megoldások egyike. Ha jól emlékszem a Hi-Fi Magazinban tesztelték is a Tayát nem csak reklámja volt, és nem voltak tőle elájulva (igaz ők általában az akkor kapható készülékek nagyrészétől, így a Lenco-tól sem). Ettől függetlenül még sok kellemes zenehallgatást kívánok Neked a Taya-n, de ha lehetőséged adódna arra, hogy kipróbálj valamilyen szíjhajtással és nem bajonett-záras shell rögzítéssel megáldott jó állapotú gépet, ne tétovázz. Meg fogsz lepődni.

 

Üdv.

John Bowers

NGA képe

Mondjuk egy DUAL 505-3 vagy 4-est kéne kipróbálni. Ég és föld. Nekem van 505-2 és 505-3-asom, ezek midnig meg fognak maradni. Ezek A LEMEZJÁTSZÓK csupa nagybetűvel

Valóban megbízható lemezjátszó a Taya dp 510, de mikor kiadták, már akkor volt nála jobb. A Pioneer pl 200 lemezjátszónak alapban jobb volt a gyári hangszedője, és a hangminősége is. Én maradtam a piónál, több mint 30 éve használom és mai napig hibátlan.

sancsab képe

Igen, persze, de én az eredeti hangszedővel nem is számoltam, a TAYA-nál mert azt általában jobbra cserélték. Nekem most egy ORTOFON FF15 XE  hangszedő van benne, amely testesebb, dinamikusabb hangot produkál.

 

Üdvözlettel: sancsab

Az biztos hogy dogosen nez ki! :)

Amikor először megláttam a kirakatban 8500 forint volt az ára.

Aztán ki tudja miért a Divatcsarnokban már csak 6700-ba került.

Gondolkodtam egy ideig, de aztán megvettem. Utána vagy 3 héttel ért a meglepetés, ugyanis már volt ahol 4600-ért árulták.

 

Na! - mondtam magamban, ezzel is úgy jártál mint az Akai GX fejekkel. Ugyanis azok ára legelőször 2590 forint /db. volt, amit levittek (ha jól emlékszem) 1030 forintra.

Miután megvettem őket.

Sebaj, mert Apámnak is vettem 2db.-ot ami a mai napig megvan, tartaléknak :)

 

üdv.: oldtimer

lemezjátszó


Audio lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Szovjet lemezjátszós rádió
Ismeretlen évjárat
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat