Unitra Daniel lemezjátszó


Unitra Daniel lemezjátszó

Lengyel gyártmány, kiváló minõségû, valóban HiFi darab. Ma is tökéletesen mûködik, egy ORTOFON MK II. hangszedõvel.

Ortofon MkII hangszedő nem létezik. Mondjuk lehet Ortofon valami MkII, mondjuk FF15E MkII.

A mai napig ilyenem van Ortofon VMS30MKII hangszedővel. Két meghibásodása volt eddig: először a karmozgató, később a tányért hajtó szíj szorult cserére, de ez közel 30 év alatt bocsánatos.

Kiss Béla lászló képe

Nekem is van ilyen, igényes darab,a kar csapágyazására sem lehet panasz,a mi akkoriban jellemző volt pl a svájci(!) Lenco-kra. Két dolgot eszközöltem: kikötöttem a jel útjából a némító áramkört, és az ÉPFU-nál nagy csúcsmagasságú, karbantartott esztrergán felszabályoztattam a tányért, ui tipikusan hullámos, ezáltal mérőjelnél(is) érzékelhető a kerületisebesség-ingadozás:O):O) Európai mércével is az egyik legszebb retró lemezjátszó, nem véletlenül választtta az OTP is mostani életjáradék-izé reklámjához. Én AudioTecnica ATN 20-05-tel használom.Az eredeti Mf-100:kukaérett, még a Supraphon VM2101/02-nél is ótvarabb.Mivel nincs zárt hurkú kvarcvezérlés, így a strobi+finomszabályzás csak dekor, de szép:O)

Daniel őse a Telefunken S600 volt. Annyit változattak rajta a lengyelek, hogy a karlift is szenzoros lett és más a doboza (robusztusabb lett).

Kiss Béla lászló képe

Így igaz, de a Funken úgy általában precízebb gép volt...:O)  Nekem is van Danielem, meg vagyok vele elégedve, de volt  S600-am is.....na nem Merci:O)

Üdvözeltem !

Nekem is van egy ilyen darabom,most szereztem mégegyet alkatrésznek és lassan készen lessz az új káva mert a régit kidobtam.
Igazi fából készítek hozzá egy új kávát,dio szinre pácolva 2 réteg lakkozással.
Remélem szép lesz és végre 8 év után meg is hallgathatok rajta egy lemezt:-)))) Lassan készül sok baja volt,de remélem megéri hiszen tényleg szép darab.
A gép nélam egy évvel idősebb 1976-os gyártmány.

 

Üdv Mindenkinek ! Úgynézki készen van a masinám,az előző hozzászólás is az enyém volt akkor mg nem voltam regisztrált tag....

 

A fakáva elkészült fenyő,bükk,kőris felhasználásával,de az utolsó fázisban elrontottam mert a lakk több helyen megfolyt,ekkor igénybe vettem a másik gép keretét ami kicsit kopottas volt de szép állapotú,a kopásokat meghagytam,megtisztítottam majd így került rá a lehellet vékony 2 lakkréteg..Nagyon szép lett,ennek ellenére régies egy kicsit mert a kopások látszanak :-))))

 

Lassan érkeznek az Elvis Presley Lp-k és talán valami jó fajta erősítőm is lessz hozzá,jelenleg egy Taya MM-115 pick-up vitézkedik benne,szerintem elég szépen muzsikál már amit a számítógép eddig ki tudott hozzni belőle mert mint írtam még nincs erősítőm hozzá..

 

Mivel nekem az egyik példány telejesen originál darab volt(MÁR JAVÍTÁSILAG) ezért a belsejében meg volt a teljes elektronikai kapcsolási rajz,ha valakinek szüksége van rá nagyon szívesen lefotózom(kiváló minőségben) és átküldöm e-mailban.

 

Nagyon szép darab a gép,a büszkeségem és csak csodálkozom miket nem tudtak 1976-ban....

 Aki esetleg tudna segíteni hogy milyen pick-up az ami kíváló minőséget biztosít kérem írjon nekem e-mailt.

Az én 31 évemmel nem igazán sokat töltöttem a Viniyl korszakban ezért nem vagyok a mestere a témának... 

 

 

Evis Presley the KING !

Sziasztok!

 

Nekem is van egy ilyenem, tudnátok segíteni honnan tudnék meghajtó szíjjakat és hangszedőt szerezni hozzá?

Kiss Béla lászló képe

Szia,

 a meghajtószíj lapos, így viszonylag könnyen beszerzhető a nagyobb cégeknél: SINI, Konrad, Nedis, Kőnig, stb.. méret alapján.

 

Az eredeti hangszedő, az Mf-100 egy rakás fos, kukaérett volt már eredetileg is. A fejszerelvény bármilyen 1/2" furattávolságú mágneses hangszedőt fogad, ezt újonnan a fenti cégeknél, vagy pl a Zaj stúdióban (Oktogon) lehet venni.

Szervusz!

 

Ugylatom otthonosan mozogsz az ezzel a tipussal kapcsolatos dolgokban, lenne nekunk egy hatalmas problemank. Mivel az AKAI AA-1030L es erositos radionknak alacsony a Unitra Daniel altal kiadott jel ill. a probanal is erdekes volt a hangja, amellett hogy halk volt, megprobaltam egy laptopot kozbe kotve jelet felerositeni. A laptopnak mar eleg volt a jelszint viszont meglehetosen erdekes lett az eredmeny pedig egy 0 perces Hitachi DS-ST103 as tut is vettunk hozza. Feltoltam egy tarra az eredmenyt:

http://rum35.uw.hu/unitra.mp3

Elmeletileg egy Queen szam lenne bar nem tudom mennyire hallatszik rajta. Megtudnad hallgatni es lenne valami tipped mi lehet a gaz? Ellore is kosz mindent!

Nekem is van egy ilyen darabom,most szereztem mégegyet alkatrésznek és lassan készen lessz az új káva mert a régit kidobtam.
Igazi fából készítek hozzá egy új kávát,dio szinre pácolva 2 réteg lakkozással.
Remélem szép lesz és végre 8 év után meg is hallgathatok rajta egy lemezt:-)))) Lassan készül sok baja volt,de remélem megéri hiszen tényleg szép darab.

rákos zsolt képe

ahimotu Nekem volt egy ilyen darabom, de csak a kart tartottam meg és beépítettem egy számitógéptermi(otthon) méretreszabott padlóba (eredeti mérete 60X60 as)most :50X38 lett ,ez egy nehéz és

nagyon tömörített gipsz lap : 4 cm vatagságban+ alu lemez került rá és 3 fázisú japán( reed relés) oscillatoros motor hajtásnak ( a motonak 13 kivezetése van!) Nagy gumilábakat tettem alája,nagyon meg vagyok elégedve a hangjával, HI-END min.ben szól (voltak itt nálam urak a meghallgatáson)és nagyon nehéz lett, épp elbírom a felemelésénél,az eredeti  shellje nem volt meg ,ezért vettem bele egyet .Viszont a tányérja nehezebb(1Kg-al) mint a Dánielben eredetileg található (azt egy orosz lemjátszóból vetem át!)gondolom az is TELEFUNKEN klón volt valamikor.Nemsokára lefotózom.

Nem hullámos stb, mindenkinek csak ajánlani tudom a modifikációt!

oldtimer képe

Nekem is volt ilyenem egy darabig, de egy volt munkatársam megvette.

Nem tudom másnál milyen, de nekem brummos volt. (lehet, hogy csak a némitó áramkör? utólag nehéz megállapítani a hiba okát)

Emellett elég hamar elromlott az egyik optikai kapu amely a fordulatszámszabályzásban vett rész, így ezt lecseréltem a végkapcsolóban lévővel. Ugyebár ha nem kapcsol ki a lemez végén attól még működik, ám ha a fordulat összevissza megy, akkor hiába a lemezvégi kikapcsolás :)

üdv.: oldtimer

pandur60 képe

A enyémet 1981-ben vettem, több havi fizetésembe került, de a HI-FI Magazinban igen jó véleményt olvastam róla. A tűt egy Ortofon FF15XE MKII-RE cseréltem benne, szépen szólt az ORION HS 280-asokkal. Az erősítőm szintén UNITRA gyártmány, Mercury receiver volt. ill. mindkettő a mai napig megvan. Néhány éve félretettem őket, most kerültek újra a polcra, de a tűt egy szervizelés közben tönkrevágta a szerelő. Nem igazán tudtam, hol találok újat, az internettel csak két- három éve foglalkozom rendszeresen, erre az oldalra is csak véletlenül bukkantam. Szerintem is jó kis szerkezet, nem tudnak sokkal többet a tizszer drágábbak sem, egyébként sem halljuk a 18000-es frekvenciájú hangokat, nem igaz?

 

 

NGA képe

Nem tudom te melyik hifi magazinban olvastad, de ilyet nem irtak.

pandur60 képe

Igazad van, rég volt, összekeveredtek bennem az emlékek, a Mercuryt tesztelték, összehasonlítva a NAD -QUAD duóval.

De bizony meghalljuk! Legalábbis nekem 18 évesen olyat sikerült meghallani Chris Rea Julia c számában, amit más nem hallott. A srác, akié a cumó volt (Unitra Daniel lemezjátszó Ortofon pickup-al, Revox RIAA, asszem Technics erősítő, S90-es hangfal), egy bizonyos pontnál kérdezte, hogy nem hallunk-e valami furcsát. Többször visszarakta a tűt, hogy legyen alkalmunk felismerni. Mondom valami iszonyat magas cicegő hangot hallok. A többiek (voltunk vagy 6-an) semmit nem hallottak. Vigyorogva bólogat a srác, és azt mondja, kikapcsolták a mikrofonját Chris Rea-nak, hogy annyival is kevesebb legyen a zaj. Utána függvény generátorra rátettünk egy jobb hangszórót, 17,5-18kHz-ig hallottam, a többiek csak 16kHz-ig. Nekem is van ilyen lemezjátszóm, a gyári hangszedője tényleg kuka, érdemes ortofont tenni bele. Teljesen ledöbbentem, mennyire szépen szól. Előtte csak érdekesnek tartottam a kezelése és teljesen automatikus működése miatt.

 

Kérdezem, hogy manapság mennyire állja meg a helyét audiofil cuccok között? Azért érdekel, mert nemrég a kezembe került egy Revox RIAA korrektor (a 30 éves elkók már biztos kuka, de még nem foglalkoztam vele), meg rátaláltam Király István VF3 erősítőjére. Gondoltam a hármat összehozom, és lemosom a régi bakelit lemezeket.

Elég volt a digitális világból . Én is leporoltam a régi lemezeimet ,elövettem a Danielt,de van egy bibi a laposszij kuka ESETLEG VALAKI TUDJA AZ ÁTMÉRÖJÉT ? A SZÉLESSÉGE 5MM A VASTAGSÁGA 0,5

Bakelit.hu-n próbálkozzál. Van nekik, és ismerik is a Daniel-t, mert keresik, kipofozzák, és árulják.

Kalmopirin képe

"Apai hagyaték" -ból maradt rám, egy ilyen. Aztán lehet, hogy elhamarkodtam, mivel gyorsan elajándékoztam.

Utólag már látom, nem kellett volna.

Igaz, lemezjátszóból elég egy is :)

 

Kalmopirin