Philips képlemezjátszó


Forrás: 
saját szkennelés
Philips képlemezjátszó

Itt látható egy Philips képlemezjátszó egy 1983-as Neckermann katalógusban hírdetve

Én egy bizóban láttam ilyet 1989 körűl és 100000 ft ot kértek érte akkor!

Az egykori (ötlet) videómagazinnak volt egy rovata a 80-as évek végén, melyben a videós feketepiacról közöltek különböző cikkeket. Az egyik ilyen 89-es cikkben említést tesznek egy magyar repülőgép pilótáról, aki 85-ben képlemezeket csempészett Magyarországra, és azokat 4-5000,- forintos (!!!) áron értékesítette. Ez az összeg akkoriban közel 1 havi átlagfizetés volt, de azért az sem lehetett gyenge anyagilag, akinek 85-ben már képlemezjátszója volt.

zolimobydick képe

Itthon sosem volt elterjedve a technika. Európában sem lett nagyon felkapva, inkább az USA-ban és Ázsiában volt nagy piaca ott egészen a 2000-es évekig használatban volt a technológia! Nekem is van egy lejátszóm és egy pár lemezem, de nem egyszerű a beszerzése itthon nagyon kevesen foglalkoznak vele és igazándiból sokmindenre nem is lehet használni! Inkább csak zenés anyagokat érdemes nézni rajta mert a hangjuk nagyon jó! Én is erre használom!

Valahol olvastam egy felmérést, ami szerint az USÁ-ban a 90-es évek elejére mintegy 4 millió db (!!!) ilyen készülék volt a háztartásokban. Egyébként Amerikában a képlemezes filmes választék is jóval nagyobb volt mint Európában.

Meg fogtok lepődni, de amikor a Duna Plaza megnyílt 97-ben, az első emeleten lévő Virgin Megastore-ban árultak képlemezt.  1 db ára 18 és 25 ezer ft között (!!!) mozgott. (Mindez 97-ben).

zolimobydick képe

Az igen! Nem semmi, kíváncsi vagyok, hogy azon kevesek közül akik ismerték a technikát itthon, hányan voltak hajlandók kicsengetni ennyit egy lemezért?!

96 környékén láttam az egyik BÁV bizóban egy NTSC rendszerű pioneer képlemezjátszót (emlékeim szerint a CLD 2950-es típust) potom 40.000,- forintért.

oldtimer képe

Mindig is voltak, igen, nem is kevesen akik alacsony jövedelemmel rendelkeztek.

 

Olvasom, hogy a 4-500 „közel 1 havi átlagfizetés” (85-ben) Ha visszagondolok, akkor lett 35 forint az órabérem, és 35*176 =6160

De ez csak az alapbér, amire még rájött a műszakpótlék, és némi „pofapénz” Tehát úgy 8500- körül kézhez kaptam. „bisztossjó szakkmunkásként” :)

 

Jó, persze én sem vettem képlemezeket.

 

üdv.: oldtimer

Zalairádió képe

részről tudnál egy olvasható képet kirakni?

Köszönettel:

STS

Philips


Philips 1976-
1970-1979
Philips videó
Találat: 2
képlemezjátszó